Ένα πακέτο δράσεων με ορίζοντα υλοποίησης τριετίας που αφενός θα επιχειρήσει να βάλει τη Βιομηχανία -και γενικά τη Μεταποίηση-, την Ερευνα και την Καινοτομία σε προτεραιότητα και αφετέρου θα λειτουργήσει ως κρίσιμη γέφυρα μετά τη λήξη ισχύος του Ταμείου Ανάκαμψης, παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.
Το σχέδιο που κινείται στην κατεύθυνση για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας, αναμένεται να κινητοποιήσει περίπου 8,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε σε πέντε παρατηρήσεις για το παραγωγικό μοντέλο που οικοδομεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας
Πρώτη, η οριστική και μη αναστρέψιμη πορεία ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας. Πλέον σδεν συγκέντρέχει κανείς από τους λόγους που οδήσαν στην κρίση. Η οικονομία παράγει σταθερό πλεονάσματα και τα δημόσια έσοδα αυξάνονται παρά το γεγονός ότι οι φόροι μειώνονται. ο τραπεζικός κλέδος έχει εξυγιανθεί. όλα αυτά αποτυπωνονται στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας.
Πλέον στην Ευρώπη είμαστε παράδειγμα προς μίμηση με μια δυναμική ανάπτυξη. Έχουμε μια πολιτική σταθερότητα.Η ισχυρή πλειοψηφία μας επιτρέπει να υλοποιούμε το σχέδιο μας σε βάθος χρόνου. Άλλες χώρες που δεν έχουν πολιτική σταθερότητα όπως η Γαλλία αναγκάζονται να υλοποιούν πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η δεύτερη, αφορά τη φύση της οικονομικής δραστηριότητας. Η κατανάλωση παίζει σημαντικό ρόλο στο ΑΕΠ αλλά αυτή η σχέση αλλάζει λόγω των επενδύσεων και των εξαγωγών. Αυξάνεται η συμμετοχή της μεταποίησης και της βιομηχανίας στο ΑΕΠ.
Υπάρχουν μεγάλες επιτυχίες που είναι σχεδόν άγνωστες. Έχουμε μια δυναμική εγχώρια φαρμακοβιομηχανία που παράγει μεγάλο μέρος των ογκολογικών φαρμάκων.
Τρίτη παρατήρηση αφορά την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Τρέχουμε για να καλύψουμε το έδαφος που χάσαμε μια ολόκληρη δεκαετία. Η χώρα μας κινείται πλέον με μεγάλη ταχύτητα για να πετύχει τη σύγκλιση με την ΕΕ. Κάποιοι ζητούν να επιστρέψουμε στην επίπλαστη ευημερία του 2010. Η απάντηση είναι ότι δεν θα γυρίσουμε ποτέ στο 2010.
Τέταρτη παρατηρήση ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική πρόοδος χωρίς κοινωνική συνοχή και περιφερειακή ανάπτυξη.
Θεοδωρικάκος: Οι τρεις πυλώνες για την παραγωγική ανασυγκρότηση
Ο υπουργός Ανάπτυξης παίρνοντας τον λόγο είπε ότι η δεκατία του '10 ήταν μια δεκατία μεγάλης δοκιμασίας από την οικονομική κρίση και τα κύματα του λαϊκισμού που καθυστέρησαν την έξοδο από την κρίση.
Αναφέρθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την ραγδαία πτώση της ανεργίας και τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας στην ΕΕ.
«Η διεθνής εικόνα της χώρας έχει αναβαθμιστεί αποφασιστικά και αυτό το δείχνουν οι μεγάλες επενδύσεις που έρχονται στη χώρα σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε ότι τώρα «το στοίχημα μας είναι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της χώρας. Αυτό απαιτεί έμφαση στην βιομηχανία αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Ελλάδας και την ανάπτυξη όλων των περιφερειών της χώρας».
«Είναι κοινή αγωνία όλων να αναγεννηθούν οι παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Αυτή είναι μια εθνική αναγκαιότητα που υπηρετεί αυτή η κυβέρνηση. Αν δεν το πετύχουμε αυτό μπορεί να αμφισβητηθεί η αποτελεσματικότητα της ανάπτυξης» σημείωσε.
Το σχέδιο είπε ο κ. Θεοδωρικάκος βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Πρώτος, η βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος με μείωση της γραφειοκρατίας. Δεύτερος, η αναπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων για τις επενδύσεις και τρίτος τα νέα κίνητρα για περισσότερη καινοτομία και έρευνα.