Στο 5ο προσυνέδριο Νέας Δημοκρατίας στο Ναύπλιο μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και με θεματική το σύγχρονο κράτος για όλους και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, εστιάζοντας στο «επιτελικό κράτος».
Σε μια ιδιαίτερα σημαντική πολιτική συνάντηση που εστιάζει στις σύγχρονες προκλήσεις διακυβέρνησης και στη βελτίωση της σχέσης κράτους–πολίτη, το 5ο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ναύπλιο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της δημόσιας ζωής. Στο επίκεντρο των εργασιών βρίσκεται η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν σε ένα πιο αποτελεσματικό και λειτουργικό κράτος, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού και Προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη να δίνει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος στην εκδήλωση. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έφερε μεγάλα πλεονάσματα» και τόνισε πως το «ψηφιακό κράτος, είναι ένα απρόσωπο κράτος που αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες το ίδιο». Κυρίως μέσα από θεματικές που αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών, την ψηφιακή μετάβαση και τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών, αναδεικνύεται η στρατηγική κατεύθυνση για ένα κράτος πιο σύγχρονο, πιο γρήγορο και πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας.
Η θεματική της εκδήλωσης ήταν «Σύγχρονο κράτος για όλους», με επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού
«Το 2030 θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την σύσταση του ελληνικού Κράτους και ενόψει των εκλογών του 2027 πρέπει όλοι να αναλογιστούμε που ήμασταν αλλά και που θέλουμε να φτάσουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «τα €36 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα είχαν επενδυθεί χωρίς επιτελικό κράτος. «Η πολιτική δεν γίνεται στα κουτουρού» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι το επιτελικό κράτος δεν καπελώνει κανέναν.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση για το «Σύγχρονο Κράτος», τόνισε ότι αυτά τα οποία ξεκίνησαν να γίνονται το 2019 είχαν σχεδιαστεί πριν τις εκλογές. «Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ σοβαρών κομμάτων και σοβαρών κυβερνήσεων και όσων σκέφτονται μόνο την Κυριακή των εκλογών και όχι τη Δευτέρα μετά από αυτές. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός απεδείχθη μια τεράστια επιτυχία με την οποία αντιμετωπίσαμε μια σειρά από μεγάλα γραφειοκρατικά προβλήματα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι ότι όλα ξεκινούν από μια κεντρική προσέγγιση: Το κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, να ακούει τους πολίτες και αναφέρθηκε στην αξιολόγηση του ΕΣΥ από τους πολίτες:
Η απάντηση Μητσοτάκη για το επιτελικό κράτος
«Τις τελευταίες 10 μέρες ήρθα σε στενότερη επαφή από ήθελα με το ΕΣΥ. Αυτό που αναφέρθηκε, η αξιολόγηση που γίνεται από τους πολίτες περιγράφει μια διαφορετική εικόνα, διαφορετική από αυτή που περιγράφεται στα ΜΜΕ. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα. Η εικόνα του ΕΣΥ είναι ότι αλλάζει» είπε ο κ. Μητσοτάκης και αμέσως μετά αναφέρθηκε στο επιτελικό κράτος λέγοντας: « Πήραμε 36 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης που αξιοποιούμε επ' ωφελεία των πολιτών. Αν πιστεύει κάποιος ότι αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν είχαν χρησιμοποιηθεί, επενδυθεί χωρίς επιτελικό κράτος και χωρίς σφιχτό συντονισμό, ας έρθει να μου το πει».
«Πολλοί δεν θυμόμαστε πώς ήταν το κράτος πριν το 2019. Γιατί θεωρούμε αυτό που πετύχαμε κεκτημένο. Δεν ήταν καθόλου αυτονόητη η διαδρομή. Αυτή η προσήλωση στον στόχο μας υποχρεώνει να θέτουμε πιο φιλόδοξους στόχους. Για παράδειγμα, η πρόκληση της τεχνητής νοημοσύνης» είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται πολιτική στα κουτουρού. Δεν γίνεται πολιτική χωρίς δεδομένα, με διαίσθηση. Πρέπει να σκάψεις στο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει πολιτική για τον πολίτη. Τα υπόλοιπα τα αφήνω στην αντιπολίτευση...».
Ειδικότερα, «επιτελικό κράτος σημαίνει αν κολλήσει κάπου ένα έργο θα χτυπήσει ένα καμπανάκι και κάποιος θα ασχοληθεί - επιτελικό κράτος σημαίνει να κάνουμε υπουργικό συμβούλιο κάθε μήνα και να έχουμε προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου στην αρχή του χρόνου - επιτελικό κράτος σημαίνει αυτός είναι ο προγραμματισμός των προσλήψεων - επιτελικό κράτος σημαίνει αυτή τη σύνθετη άσκηση του να κυβερνάς μια χώρα να την κάνουμε πιο απλή - δεν παρεμβαίνει κάνεις για να καπελώσει κανέναν
-Είναι ένας τρόπος διαχείρισης και διοίκησης, δεν υπάρχει χώρα που να μην έχει ένα ισχυρό κέντρο διακυβέρνησης με δημόσιους υπαλλήλους που να υλοποιούν εξαιρετικά σύνθετα έργα όπως το ταμείο ανάκαμψης - είναι ένας τρόπος διοίκησης που φέρνει κοντά την τεχνοκρατική με την πολιτική αντίληψη - όσοι επιμένουν να βρίσκουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δήθεν τεχνοκρατών που διορίζονται και πολιτικών που εκλέγονται, δεν αντιλαμβάνονται ότι στη ΝΔ είμαστε μια ομάδα, ένα ανοιχτό δημοκρατικό κοινοβουλευτικό κόμμα - τα συζητούμε ανοιχτά, είμαστε μία οικογένεια και για αυτό προχωράμε τελικά μπροστά.»
Στο τέλος του 2026 δεν θα έχουμε το υψηλότερο χρέος
Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης μνεία στην πολιτική της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η οποία όπως είπε «μας επέτρεψε μεγάλα πλεονάσματα για να συζητούμε πόσα χρήματα θα επιστρέψουμε στην κοινωνία και ταυτόχρονα να μπορούμε να μειώνουμε το δημόσιο χρέος της χώρας, το βάρος που καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς και τα παιδιά μας, με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία της οποιασδήποτε οικονομίας στον κόσμο - στο τέλος αυτού του χρόνου η Ελλάδα δεν θα έχει το υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Δεν καπελώνει κανέναν το Επιτελικό Κράτος
Κλείνοντας την παρέμβασή του στο 5ο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ξανά στο επιτελικό κράτος το οποίο όπως είπε σημαίνει ότι αν κολλήσει κάπου ένα έργο θα χτυπήσει ένα καμπανάκι και κάποιος θα ασχοληθεί.
«Επιτελικό κράτος σημαίνει να κάνουμε υπουργικό συμβούλιο κάθε μήνα και να έχουμε προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου στην αρχή του χρόνου - επιτελικό κράτος σημαίνει αυτός είναι ο προγραμματισμός των προσλήψεων - επιτελικό κράτος σημαίνει αυτή τη σύνθετη άσκηση του να κυβερνάς μια χώρα να την κάνουμε πιο απλή - δεν παρεμβαίνει κάνεις για να καπελώσει κανέναν» σημείωσε και πρόσθεσε: « Είναι ένας τρόπος διαχείρισης και διοίκησης, δεν υπάρχει χώρα που να μην έχει ένα ισχυρό κέντρο διακυβέρνησης με δημόσιους υπαλλήλους που να υλοποιούν εξαιρετικά σύνθετα έργα όπως το ταμείο ανάκαμψης - είναι ένας τρόπος διοίκησης που φέρνει κοντά την τεχνοκρατική με την πολιτική αντίληψη - όσοι επιμένουν να βρίσκουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δήθεν τεχνοκρατών που διορίζονται και πολιτικών που εκλέγονται, δεν αντιλαμβάνονται ότι στη ΝΔ είμαστε μια ομάδα, ένα ανοιχτό δημοκρατικό κοινοβουλευτικό κόμμα - τα συζητούμε ανοιχτά, είμαστε μία οικογένεια και για αυτό προχωράμε τελικά μπροστά»