Πολλά ειπώθηκαν ήδη στην Ελλάδα για την Κίμπερλι Γκιλφόιλ, μόλις ανακοινώθηκε η τοποθέτησή της από τον Ντόναλντ Τραμπ στη θέση της πρέσβειρας στην Ελλάδα. Φυσικά, θα μεσολαβήσει η έγκριση του διορισμού από τη Γερουσία, που μόνο τυπική διαδικασία δεν είναι. Ο εκ νέου πρόεδρος των ΗΠΑ δεν πτοήθηκε από τη διάλυση του αρραβώνα της Γκιλφόιλ με τον πρωτότοκο γιο του· δεν θυσίασε τη γνωστή Αμερικανίδα παρουσιάστρια (στο FOX) και πρώην εισαγγελέα, που παρέμεινε δίπλα του ως σύμβουλος τις κρίσιμες μέρες που ακολούθησαν την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο. Και την αξιοποίησε. Με λίγα λόγια, στέλνει στη χώρα μας μια στενή συνεργάτιδά του, με την οποία διατηρεί προσωπική και αδιάκοπη επαφή. Και αντί αυτό να αξιολογηθεί ανάλογα και φυσικά να εκτιμηθεί, το ακολούθησε στα εδώ κοινωνικά μέσα μια θύελλα «αρνητικών» σχολίων, τίγκα στον σεξισμό και στον μισογυνισμό, σαν αυτά που πολλές φορές εισπράττουν δυναμικές γυναίκες με όμορφη εμφάνιση (και όχι μόνο) που αναλαμβάνουν κορυφαία πόστα.

Δεν αντιλαμβάνονται ορισμένοι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει έναν στενό κύκλο συνεργατών τους οποίους αξιοποιεί, όπως κάνουν όλοι οι ένοικοι του Λευκού Οίκου. Εχοντας περάσει διά πυρός και σιδήρου από το 2015 και μετά, δύσκολα πια τοποθετεί ανθρώπους και δη πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων, χωρίς να είναι σίγουρος για το ποιόν τους. Είναι γεγονός πως ορισμένοι στην Αθήνα επιθυμούσαν διαφορετική εξέλιξη στην εκλογή της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Ομως, μέχρι τα σεξιστικά και γενικότερα υποτιμητικά σχόλια για μια γυναίκα την οποία οφείλαμε να υποδεχθούμε με άλλο τρόπο, υπάρχει τεράστια απόσταση και αναδεικνύει γενικότερη διάβρωση στη συμπεριφορά. Απλή ερώτηση: πού πήγαν οι καλοί μας τρόποι; Νομίζουν ορισμένοι ότι δεν βλέπουν στην Ουάσιγκτον και δεν αξιολογούν; Υπάρχουν περιθώρια για ανάλογες συμπεριφορές; Ελλοχεύει ένας παλαιού τύπου αντιαμερικανισμός πίσω από τα παραπάνω; Καλό θα ήταν κάποιοι να θυμούνται ότι scripta manent, πριν θεαθούν να συνωστίζονται για μια χειραψία με τη νέα πρέσβη, αν και εφόσον βέβαια η Κίμπερλι Γκιλφόιλ αφιχθεί (το πιθανότερο) στην Αθήνα.

Αυτά έβλεπε, αυτά έλεγε

Είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν η Αμερικανίδα παρουσιάστρια, η οποία είναι πτυχιούχος Καλών Τεχνών και Νομικής, είχε μιλήσει υποτιμητικά για τη χώρα μας. Ηταν τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου και ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας καταρράκωναν με τις ενέργειές τους την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Αρκετοί μίλησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο εκείνη την εποχή. «Η νέα πρέσβης θα έρθει στην Ελλάδα του 2025, όχι στην Ελλάδα του 2015», είπε –σωστά– ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Και πρόσθεσε πως «η νέα πρέσβης θα αντικρίσει αυτή τη νέα πραγματικότητα». Ας μην «ανησυχούν» λοιπόν κάποιοι. Την αφήσαμε πίσω μας την εποχή των τυχοδιωκτισμών και των μνημονίων που μας έφεραν και από το 2019 μέχρι σήμερα η εικόνα της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα είναι –με το παραπάνω– αυτή που πρέπει. Ουδείς αναφέρεται πλέον αρνητικά για την Ελλάδα. Η μεγάλη πρόοδος που έχει σημειωθεί στην πατρίδα μας, μόνο τον θαυμασμό προκαλεί. Και είναι εν πολλοίς οι ίδιοι που τραυμάτισαν την Ελλάδα αυτοί που σήμερα εκφράζονται απρεπώς για μια γυναίκα και πλέον διπλωμάτη που εκπροσωπεί τη μεγάλη χώρα της και που οφείλουμε να υποδεχθούμε με πολύ σεβασμό. «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή», όπως άλλωστε εμείς τραγουδάμε. Πού θα πάει, θα γίνει και αυτό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δίνει μεγάλη σημασία στη σχέση του με τους Ελληνες γενικότερα αλλά και με την Αθήνα ειδικότερα. Οι ελληνικής καταγωγής ψηφοφόροι στις ΗΠΑ τον προτίμησαν και δη με μεγάλη διαφορά. Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ εδώ και χρόνια είναι αναντικατάστατο μέλος ως σύμβουλος των επιτελείων του, του προεκλογικού και του προεδρικού. Αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει, ώστε να υπάρχει μια γέφυρα επικοινωνίας όχι μόνο με την Ουάσιγκτον και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου άλλωστε τοποθετήθηκε ο φίλος της Ελλάδας, Μάρκο Ρούμπιο, αλλά και με το προεδρικό περιβάλλον.