Πάνω από 45 άνθρωποι συνελήφθησαν σε όλη τη Ρωσία την Παρασκευή σε εκδηλώσεις στη μνήμη του ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, που κηδεύτηκε σήμερα σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info. Στην Μόσχα οι συλλήψεις είναι τουλάχιστον έξι, μεταξύ των οποίων και ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στη Μόσχα για την κηδεία του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι η οποία εξελίχθηκε σε αυτό που δεν ήθελε το Κρεμλίνο: σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μόνο στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας οι συλλήψεις ήταν 18, μεταξύ των οποίων και ένας τοπικός βουλευτής. Άλλα 10 άτομα κρατήθηκαν στην πόλη Αικατερίνμπουργκ, στα Ουράλια, και άλλα 10 στο Βορονέζ, στα δυτικά, αναφέρει η OVD-Info.

Η ομάδα, όπως αναφέρει το BBC που την θεωρεί αξιόπιστη, καταγράφει και άλλες συλλήψεις σε πολλές πόλεις αλλά δεν έδωσε αριθμούς.

Για την ώρα δεν υπάρχει αναφορά από τις αρχές για τον αριθμό των συλλήψεων.

Στο νεκροταφείο η αστυνομική παρουσία ήταν έντονη με δεκάδες ένστολους και πολλούς αστυνομικούς με πολιτικά που παρακολουθούσαν την τελετή και φωτογράφιζαν, σύμφωνα με μαρτυρίες, τους παρευρισκόμενους.

Σε κάθε περίπτωση την κηδεία παρακολούθησαν από κοντά λίγα άτομα, πέρα από τα μέλη της οικογένειας, καθώς η αστυνομία είχε φροντίσει να αποκλείσει τον χώρο με κάγκελα, αφήνοντας έξω από τον χώρο χιλιάδες ανθρώπους.

Τα μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν ελάχιστα, ενώ το Κρεμλίνο δεν είχε να πει τίποτα.