Την ηγεσία της χώρας του της Πολωνίας αναλαμβάνει πλέον με κάθε επισημότητα ο Ντόναλντ Τουσκ. Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατάφερε εν τέλει να σχηματίσει τον πολυπόθητο συνασπισμό δυνάμεων που επιθυμούσαν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Το υπερσυντηριτικό κόμμα (PiS) κατήγαγε πύρρειο νίκη στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, αλλά η συμμαχία της αντιπολίτευσης ήταν αυτή που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της χώρας, Αντρέι Ντούντα, σύμμαχος του PiS, έδωσε στον νυν πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέτσκι, την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης παίζοντας καθυστερήσεις, παρόλο που όλα τα άλλα κόμματα είχαν καταστήσει σαφές ότι δεν θα συνεργάζονταν με το PiS. Ο Μοραβιέτσκι πρέπει να παρουσιάσει μια νέα κυβέρνηση στην κάτω Βουλή σήμερα αλλά αναμένεται να αποτύχει.

Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των υποψήφιων εταίρων του συνασπισμού, έχει ήδη συμφωνηθεί ένα υπουργικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Τουσκ. Πρόκειται για μια θριαμβευτική επιστροφή στην εξουσία για τον 66χρονο πολιτικό, πρωθυπουργό μεταξύ 2007 και 2014, που ύστερα έγινε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το Κοινοβούλιο της Πολωνίας θα ψηφίσει για την κυβέρνηση του Τουσκ την Τρίτη με τον ίδιο να μπορεί να αναλάβει καθήκοντα ήδη από την Τετάρτη, γεγονός που ενδεχομένως θα του επιτρέψει να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Πέμπτη και Παρασκευή.

«Κράτος Δικαίου»

Από τη νίκη του PiS στις βουλευτικές εκλογές το 2015 ξεκίνησε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, που περιελάμβανε γενναιόδωρες κοινωνικές δαπάνες σε συνδυασμό όμως με λαϊκιστικές πολιτικές κατά μεταναστών και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Επίσης, η κυβέρνηση συγκρούστηκε με τις Βρυξέλλες για θέματα κράτους δικαίου, με αποτέλεσμα να «παγώσουν» κονδύλια δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Τουσκ δήλωσε πως ήδη συνεργάζεται με τον υπουργό Δικαιοσύνης, που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο, για δέσμη αλλαγών υποσχόμενος «την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία. Θα ενεργήσουμε αποφασιστικά, αλλά σύμφωνα με το κράτος δικαίου» είπε. Ο Τουσκ κατηγόρησε την Παρασκευή το PiS ότι χρησιμοποίησε τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του για να «σπείρει τον όλεθρο, καταστρέφοντας το πολωνικό κράτος».

Πάντως, το PiS παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, με 194 από τις 460 έδρες στην κάτω Βουλή, και αναμένεται να είναι μια δύσκολη αντιπολίτευση. Ο Ντούντα, ο οποίος έχει δικαίωμα βέτο στις κοινοβουλευτικές αποφάσεις, είναι επίσης πιθανό να προσπαθήσει να εμποδίζει οποιαδήποτε φιλόδοξη νομοθετική ατζέντα με προοδευτικό πρόσημο. Ο Πολωνός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι δεν σκόπευε να εξυπηρετήσει τη νέα κυβέρνηση.