Η θεσμική απρέπεια του Στέφανου Κασσελάκη απέναντι στον Χρίστο Λιάπη, διακεκριμένο επιστήμονα και πρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, δημόσιου φορέα στον οποίον τον ανέδειξε τον Νοέμβριο του 2019 η δημοκρατικώς εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, δεν είναι καινούργιο «φαινόμενο» εκδήλωσης αήθους πολιτικής συμπεριφοράς, στο συγκεκριμένο πεδίο και προς το συγκεκριμένο πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ. H επιστημονική, συγγραφική και δημόσια συγκρότηση και η πολυπράγμων παρουσία του δρος Λιάπη είχε επιχειρηθεί να πληγεί συκοφαντικά, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και από τα ΜΜΕ που αυτός ελέγχει ως κομματικά του φερέφωνα και όταν ο κ. Λιάπης είχε αναλάβει την προεδρία του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ.

Γράφει η Μαρίνα Πλέσσα

Tο νέο Δ.Σ. είχε τοποθετηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του τότε υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η οποία είχε αποτελέσει μία από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, αμέσως μετά την εκλογή της το καλοκαίρι του 2019. Η αντίδραση από μερίδα αντιπολιτευόμενων έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ στο πρόσωπο του προέδρου του ΚΕΘΕΑ προσωποποίησε, συχνά με όρους χυδαιότητας που θύμιζαν άλλες εποχές, την προπαγανδιστική μεθόδευση πολιτικοποίησης ενός ευαίσθητου ζητήματος που θα έπρεπε –κανονικά– να είναι υπεράνω πολιτικών κομμάτων και χρωμάτων.

Διχαστική μεθόδευση

Στις λασπωμένες ατραπούς αυτής της παλαιοκομματικής, διχαστικής μεθόδευσης, είδαμε να κατρακυλά και ο κ. Κασσελάκης την περασμένη Παρασκευή, κατά την επίσκεψή του στο ΚΕΘΕΑ, ζητώντας με σκαιό και εκνευριστικά επίμονο τρόπο από τον νόμιμο πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ να αποχωρήσει από αίθουσα του Οργανισμού του οποίου ηγείται. Ο δρ Λιάπης πράγματι είναι στέλεχος της Ν.Δ., είχε δηλώσει, όμως, πως αναλαμβάνει τα καθήκοντα του προέδρου του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ αφήνοντας την κομματική ταυτότητά του εκτός του Οργανισμού, κάτι το οποίο τηρεί απαρέγκλιτα τα τέσσερα και πλέον έτη που ασκεί τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ.

Επιχειρώντας –ανεπιτυχώς– να φαιδροποιήσουν τη δημόσια παρουσία του δρος Λιάπη, όταν κλήθηκε να αναλάβει τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, ΜΜΕ και αρθρογράφοι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ, είχαν δοκιμάσει να εστιάσουν σε δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις του σε εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, η μία μάλιστα με θέμα την ιατρική χρήση της ινδικής κάνναβης. Μάλλον, όμως, είναι οι τηλεοπτικές εμφανίσεις του σε πολιτικές εκπομπές που ενόχλησαν και ενοχλούν τους κομματικούς αντιπάλους του και τον όψιμο επικεφαλής αυτών, κ. Κασσελάκη, οι οποίοι παρασιωπούν το πλούσιο βιογραφικό του και ενορχηστρώνουν, ξανά, αλαζονικές επιθέσεις σπίλωσης χαρακτήρα, ενάντια σε ένα νέο και άφθαρτο πολιτικό στέλεχος που με παρρησία και αξιοπρέπεια τους αντιπολιτεύθηκε δημόσια.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2019, η Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ απλώς εξέλεγε το Δ.Σ., με συνήθως μία και μόνη υποψηφιότητα για πρόεδρο. Τον Σεπτέμβριο του 2019 (πριν από την ανάληψη της ηγεσίας του ΚΕΘΕΑ από το ορισμένο από την κυβέρνηση ΔΣ), αποκαλύφθηκε πόρισμα από τη μονάδα των Διαβατών του ΚΕΘΕΑ, στο οποίο καταγγελλόταν ότι ναρκέμποροι βαπτίζονταν χρήστες, με πλαστά πιστοποιητικά του ΚΕΘΕΑ, ώστε να τύχουν των ευεργετημάτων του νόμου Παρασκευόπουλου και να αποφυλακιστούν γρηγορότερα.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Παρασκευόπουλος είχε διατελέσει πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ και για χρόνια εναλλασσόταν στην προεδρία με τον συγχωρεμένο Γεράσιμο Νοταρά (βάσει του προαναφερθέντος στρεβλού –δήθεν– αυτοδιοίκητου συστήματος εκλογής από τη Γενική Συνέλευση, όπου γίνονταν εκλογές με έναν μόνο, κάθε φορά, υποψήφιο, με τους δυο τους να αλληλοδιαδέχονται ο ένας τον άλλον, επί μακρού χρονικού διαστήματος).

Στοιχεία-«φωτιά»

Την ίδια στιγμή, κατατέθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, από τον –τότε– υπουργό Υγείας κ. Κικίλια στοιχεία περί οικονομικών ατασθαλιών στην (αυτο)διοικούμενη περίοδο του ΚΕΘΕΑ (π.χ. δαπάνες ταξιδιού σε εξωτικό προορισμό, ύψους 500.000 ευρώ, παράτυπα εντάλματα πληρωμών, ταύτιση ελεγκτών και ελεγχομένων κ.ά.). Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του ΚΕΘΕΑ, χορηγούμενος από το υπουργείο Υγείας, ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ ετησίως και παρέμεινε σταθερός, χωρίς καμία μείωση της κρατικής χρηματοδότησης τα τελευταία χρόνια.

Ο ιδρυτής του ΚΕΘΕΑ, αν. καθηγητής Ψυχιατρικής Φοίβος Ζαφειρίδης, με μακροσκελή επιστολή του, την οποία είχε αποστείλει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, είχε καταγγείλει στρεβλώσεις οι οποίες αλλοίωσαν τον χαρακτήρα και τον ρόλο του ΚΕΘΕΑ, με οσμή οικονομικών σκανδάλων, βασανισμούς θεραπευομένων, αδιαφανείς βεβαιώσεις και λοιπές πρακτικές καθ’ όλη τη διάρκεια που ίσχυε το αυτοδιοίκητο.

Το φθινόπωρο του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοστάτη τον διατελέσαντα αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος ήταν παρών στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Κασσελάκη στο ΚΕΘΕΑ και στην αντιθεσμική επίθεσή του στον κ. Λιάπη, ετοιμαζόταν να κατεβάσει ως μοναδική υποψηφιότητα για την προεδρία του ΚΕΘΕΑ την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, το όνομα της οποίας είχε «εμπλακεί» από κάποιους στη δικαστική μεθόδευση των πολιτικών διώξεων για το σκάνδαλο Novartis, καθώς και στα αδειοδοτικά ευεργετήματα (και ίσως και σε ευεργετήματα μελλοντικής αποφυλάκισης...) που έλαβε κατά το παρελθόν ο αρχιεκτελεστής της 17Ν, Δημήτρης Κουφοντίνας, βασιζόμενος στον νόμο Παρασκευόπουλου που χρησιμοποιήθηκε για να τύχουν ελαφρύτερων ποινών οι ναρκέμποροι που φαίνεται ότι βαπτίζονταν χρήστες με τα πλαστά πιστοποιητικά του ΚΕΘΕΑ Διαβατών.

Σημειώνεται δε πως για τον τρόπο με τον οποίο ενορχηστρώθηκε, στην υπόθεση Novartis, η ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής κατέθεσε ότι «κουμάντο στην Εισαγγελία Διαφθοράς δεν έκαναν οι εισαγγελείς, αλλά ο περιβόητος “Ρασπούτιν” του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος». Την επανεξέταση αυτής της καταγγελίας, καθώς και άλλων συναφών καταγγελιών του Ιωάννη Αγγελή, είχε ζητήσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, λίγο πριν από την αποχώρησή της από την υπηρεσία στις 30 Ιουνίου 2019, την ώρα που προαλειφόταν η «εκλογή» της από τη «δημοκρατική» Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ στο αξίωμα της προέδρου του Οργανισμού.

Πρόκειται για καταγγελίες οι οποίες έγιναν όταν ο Ιωάννης Αγγελής παραιτήθηκε από τη θέση του εποπτεύοντος τα ζητήματα διαφθοράς εισαγγελικού λειτουργού. Στις 20 Ιουνίου 2019, με έγγραφη αναφορά του, ο συγκεκριμένος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάλεσε τόσο την κυρία Δημητρίου όσο και τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα να αυτοεξαιρεθούν λόγω ευθιξίας από την εις βάρος του ποινική έρευνα για τα όσα είχε αναφέρει με τις δύο εμπιστευτικές αναφορές του για την υπόθεση της Novartis και, στην περίπτωση που δεν απέχουν, ζήτησε την εξαίρεσή τους.

Αυτά θα έπρεπε να αποτελέσουν, τότε, τον Νοέμβριο του 2019 την ουσία της δημόσιας συζήτησης για το ΚΕΘΕΑ και όχι η καθ’ όλα αιτιολογημένη ΠΝΠ, ο εκσυγχρονισμός και η εκκαθάριση των πολιτικο-συντεχνειακών εστιών διαφθοράς που επιχειρήθηκε με την τοποθέτηση του κ. Λιάπη ως προέδρου του διορισμένου από τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας διοικητικού συμβουλίου.

Ανακύκλωση λάσπης

Αλλά όλα τα ανωτέρω δεν φαίνεται να μπήκε στον κόπο να τα μελετήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δείχνει να βαδίζει στα χνάρια του πολιτικού του μέντορα, Παύλου Πολάκη, ο οποίος με την ανακοίνωση του ονόματος του κ. Λιάπη στην προεδρία του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ είχε σπεύσει μεταμεσονύκτια να ανακυκλώσει στον λογαριασμό του στο Facebook παραποιημένα δημοσιεύματα λάσπης.

Ισως γι’ αυτό έσπευσε ο κ. Κασσελάκης να πλειοδοτήσει στην κακοήθεια του πολακισμού, δηλώνοντας πως δεν αναγνωρίζει «πρακτικά και ηθικά» τον κ. Λιάπη, διατυπώνοντας αντιπολιτευτικές γενικότητες περί ενός νομοσχεδίου, το οποίο ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ απλώς τον κάλεσε να περιμένει να δει την τελική μορφή του, προτού βιαστεί να σηκώσει τη σημαία της «αντίστασης» και του «ακτιβισμού», για να κερδίσει μικροκομματικά οφέλη. Οπως είχε τονίσει και τότε, προς όλες τις κατευθύνσεις, ο δρ Λιάπης «όλοι μας θα κριθούμε από το έργο μας και μόνον από αυτό. Από αυτά που θα προσφέρουμε στους εξαρτημένους συνανθρώπους μας».