Πέντε επιχειρήσεις πιάστηκαν να παρανομούν στις παραλίες της Κέρκυρας, ύστερα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο νησί, στους οποίους συμμετείχε και η γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Νάγια Κόλλια. Οι τέσσερις από αυτές εντοπίστηκαν στον Κοντογυαλό, ενώ η υπολειπόμενη μία στη Γλυφάδα Κέρκυρας.

Να σημειωθεί πως στις εν λόγω υπηρεσίες επιβλήθηκαν από τους ελεγκτές και τα ανάλογα πρόστιμα, ενώ αυτές που βρίσκονται στον Κοντογυαλό, για να μην υποβληθούν στη διαδικασία του αυτόφωρου, θα πρέπει να έχουν απομακρύνει τα ομπρελοκαθίσματά τους μέχρι την Τετάρτη 9 Αυγούστου. Ωστόσο, αναφορικά με τη Γλυφάδα, η έκδοση της διοικητικής πράξης και οι σχετικές κυρώσεις αναμένονται μέχρι την Πέμπτη 10 Αυγούστου.

Διαμαρτυρίες και μέτρα που αποδίδουν 

Υπενθυμίζεται πως από την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή το διάσημο, πλέον, «Κίνημα της Πετσέτας», ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει δώσει εντολή να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις ελληνικές παραλίες σε όλη την ελληνική επικράτεια. Κατά συνέπεια, οι ελεγκτές της Κτηματικής Υπηρεσίας έχουν ήδη αρχίσει να οργώνουν αιγιαλούς σε νησιά, αλλά και παραλιακές περιοχές γενικότερα, ώστε να εντοπίσουν επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν, τοποθετώντας ομπρελοκαθίσματα, περισσότερο χώρο από αυτόν που τους αναλογεί νόμιμα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ελεύθερη πρόσβαση πολιτών σε αυτούς τους χώρους.

Μόνο το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν δύο διαμαρτυρίες σε δύο διαφορετικές παραλίες της Χαλκιδικής, στη Νικήτη και την Ποτίδαια, με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν συνθήματα και να εκφράζουν την αντίθεσή τους σε αυθαιρεσίες που γίνονται από την πλευρά των beach bar. Υπογράμμισαν παράλληλα την ανάγκη διατήρησης του ελεύθερου χώρου στον αιγιαλό.

Η πολιτεία φαίνεται να στηρίζει τα αιτήματα των πολιτών και αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και αυστηρότητα το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Χατζηδάκης είχε ξεκαθάρισει με δήλωσή του: «Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».

Επίσης, σε συνέντευξή του, είχε αναφέρει: «Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα, όπως έχει λεχθεί και στο παρελθόν για άλλη υπόθεση, αυτούς τους παραχωρησιούχους, γιατί πρώτον, δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε, να μη γίνονται σεβαστά που οι ίδιοι υπέγραψαν, δεύτερον, δεν γίνεται νοητό να ανεχόμαστε κάτι που αποβαίνει εις βάρος του τουριστικού προϊόντος της χώρας και τρίτον, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό κάτι το οποίο είναι πέρα από τις προβλέψεις του νόμου». 

Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση φαίνεται να αποδίδουν, καθώς οι επιχειρήσεις στις παραλίες Μικρή και Μεγάλη Σάντα στην Πάρο, από όπου και ξεκίνησε να γίνεται γνωστή η αγανάκτηση των πολιτών, έχουν ήδη αρχίσει να αδειάζουν τους χώρους που είχαν καταλάβει παράνομα και αυθαίρετα.