Στα μέτρα που παρουσίασε χθες, Σάββατο (6/9), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) 2025 αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως. Μιλώντας το πρωί της Κυριακής (7/9) στο «MEGA», εστίασε στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν.
Η κ. Κεραμέως τόνισε:
«Είναι η μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση που έχει γίνει στην Μεταπολίτευση και έχει κάποια βασικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι όσο η χώρα έχει πλεόνασμα θα επιστρέφει στην κοινωνία. Στα επιμέρους χαρακτηριστικά είναι η στήριξη του εισοδήματος ως ανάχωμα στην ακρίβεια. Η στήριξη της οικογένειας, ξεκάθαρο μήνυμα της χθεσινής τοποθέτησης του πρωθυπουργού. Η στήριξη των νέων, η στήριξη της ανάπτυξης, αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος και επίσης όλα αυτά που ακούσατε χθες είναι μόνιμα μέτρα, δεν είναι επιδοματική πολιτική».
Όσον αφορά ειδικά τους συνταξιούχους, η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε:
«Επωφελούνται από όλες τις αλλαγές στην φορολογική κλίμακα. Μειώνεται στο 50% από 1/1/2026 η προσωπική διαφορά και καταργείται από 1/1/2027. Οι συνταξιούχοι θα αρχίσουν να παίρνουν αύξηση».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε:
«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι να μειώνονται κυρίως οι άμεσοι φόροι».
«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας προστατεύει 2 εκατομμύρια εργαζόμενους»
Σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η υπουργός επισήμανε:
«Αυτή είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που έφερε την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται και προστατεύει σχεδόν 2 εκατομμύρια εργαζόμενους και καταγράφει στην πράξη τον πραγματικό χρόνο που εργάζεται κάποιος και διασφαλίζει πόσο θα αμειφθεί γι’ αυτό το χρόνο. Σημειώθηκε αύξηση κατά πάνω από 800% στις δηλωθείσες υπερωρίες».
Τι ισχύει για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο
Για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που προβλέπει απασχόληση έως 13 ώρες σε έναν εργοδότη, η Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε:
«Οι 13 ώρες δεν είναι κάτι καινούργιο με τη έννοια ότι μέχρι και σήμερα μπορούσε κάποιος να δουλεύει σε 2 ή σε 3 εργοδότες, εάν το επιλέξει. Δεύτερο είναι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και δεν είναι υποχρεωτικό. Δεν είναι μόνιμο το 13ωρο, μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι τρεις φορές το μήνα».
Επιπλέον, ανέφερε ότι η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ με τις νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις που έρχονται, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών θα αυξηθεί. Όπως εκτίμησε:
«Με αυτές τις μειώσεις που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός στη φορολογική κλίμακα, θα δείτε αυξήσεις στους μισθούς».
Το «myefka» στην υπηρεσία των πολιτών
Η υπουργός αναφέρθηκε και στο myefka, επισημαίνοντας:
«Μπαίνεις, κατεβάζεις την εφαρμογή - αυτό αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες - και μπορείς με μία ματιά να δεις ό,τι αφορά την ασφαλιστική σου ιστορία. Όλα τα ένσημα, όλες τις αιτήσεις, όλες τις πληρωμές. Οτιδήποτε αφορά την ασφαλιστική ιστορία το βλέπεις σε μία εφαρμογή».