Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στο Ρ/Σ Παραπολιτικά, τόνισε ότι το οκτάωρο εργασίας παραμένει αδιαπραγμάτευτο και δεν καταργείται. Επισήμανε πως η δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης έως και 13 ώρες, που υπήρχε έως τώρα μόνο σε δύο εργοδότες, τώρα με το νέο νομοσχέδιο δίνεται η επιλογή να συμπληρώνονται αυτές οι ώρες στον ίδιο εργοδότη, με την προϋπόθεση της ρητής συμφωνίας του εργαζομένου, χωρίς να αποτελεί υποχρέωση.

Η ίδια υπογράμμισε ότι το 13ωρο δεν ισχύει καθημερινά αλλά μόνο ως εξαίρεση, με ανώτατο όριο τις 37 ημέρες τον χρόνο και με σαφείς περιορισμούς, ώστε το ωράριο εργασίας να μην ξεπερνά τις 48 ώρες εβδομαδιαίως κατά μέσο όρο στο τετράμηνο και τις 150 ώρες υπερωριών ετησίως.

Η υπουργός ανέφερε ότι σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα υπάρχει η δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης με σημαντική προσαύξηση στην αμοιβή –συν 40% στο ωρομίσθιο
– και πως το νέο νομοσχέδιο σέβεται τη διαπραγματευτική ισχύ του εργαζομένου, η οποία μάλιστα, όπως τόνισε, ενισχύεται σε μια αγορά εργασίας με ανεργία στο 8,3%. Επισήμανε επίσης πως όποιος εργαζόμενος νιώθει πίεση ή καταχρηστική συμπεριφορά έχει το δικαίωμα να κάνει ανώνυμη καταγγελία.

Αναφορικά με την κριτική της ΓΣΕΕ για το νομοσχέδιο, η κ. Κεραμέως εξέφρασε την έκπληξή της για την ανακοίνωση που εκδόθηκε, καθώς, όπως είπε, βρισκόταν σε πλήρη αντίθεση με το κλίμα και τις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί κατά τη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους. Τόνισε πως η κυβέρνηση φρόντισε να ενημερώσει διεξοδικά για κάθε ρύθμιση πριν την παρουσίαση του νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Για το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η υπουργός υπογράμμισε πως συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο την ενίσχυση του πλαισίου τους μέσα στο 2025. Τόνισε ότι η βελτίωση αυτή προϋποθέτει τη συνεργασία και τη συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, καθώς η συλλογική διαπραγμάτευση παραμένει κρίσιμο στοιχείο για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Επιπλέον, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στη νέα ρύθμιση για τη χορήγηση της άδειας, που δίνει στον εργαζόμενο
τη δυνατότητα να αιτηθεί να τη λάβει σε μεμονωμένα τμήματα και όχι υποχρεωτικά ολόκληρη μαζί, όπως ίσχυε έως τώρα. Εξήγησε πως πρόκειται για δικαίωμα που αποδίδεται στον εργαζόμενο και η εφαρμογή του εξαρτάται από τη συμφωνία με τον εργοδότη. Σημείωσε μάλιστα ότι η νέα αυτή δυνατότητα είναι υπέρ των εργαζομένων και αφορά αποκλειστικά το αίτημά τους, απορρίπτοντας σενάρια εκμετάλλευσης από εργοδότες.

Τέλος, όσον αφορά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου, η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε πως θα δοθεί επαρκής χρόνος για δημόσιο διάλογο, με τη διαβούλευση να ξεκινά τον Ιούλιο και την κατάθεση στη Βουλή να προβλέπεται για τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αποφευχθεί η ξαφνική επιβολή μέτρων και να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.