Με την βασική αρχή, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επενδύει ολοένα και περισσότερο στην παιδεία, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα της ΝΔ εφόσον επανεκλεγεί, θα είναι η αύξηση στους μισθούς των εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του σχολικού και ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, όπου αντίστοιχα έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις προς την εκπαιδευτική κοινότητα.
«Επειδή στο ταμείο ανάκαμψης δίνονται πολλά χρήματα στη χώρα μας για την παιδεία, πάνω από 1,3 δις ευρώ, το οποίο προστίθεται σε έναν προϋπολογισμό ο οποίος ξεπέρασε φέτος τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, η φιλοδοξία σαφέστατα είναι να επενδύουμε διαρκώς ολοένα και περισσότερο στην παιδεία και το κάνουμε. Αλλά δεν είναι μόνο το κομμάτι αυτό. Πρέπει να επενδύσουμε ποικιλοτρόπως, πρέπει να επενδύσουμε σε υποδομές, πρέπει να επενδύσουμε στις αμοιβές του προσωπικού. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει πολύ στο να αυξήσουμε τις απαιτήσεις στο σχολείο και το σχολείο πράγματι έχει γίνει πιο απαιτητικό για να ανεβάσουμε το επίπεδο. Πέρα όμως από αυτό, οφείλουμε και να αμείβουμε καλύτερα τους εκπαιδευτικούς μας για παράδειγμα, διότι αν δεν αμείβουμε όπως πρέπει τους εκπαιδευτικούς μας, τότε δεν θα δούμε την πρόοδο αυτή που θέλουμε στην εκπαίδευση. Αυτό είναι μια από τις προτεραιότητες της επόμενης θητείας εάν και εφόσον ο ελληνικός λαός ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη ΝΔ, είναι οι αυξήσεις στις απολαβές εν γένει δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, ιδιαιτέρως δε των εκπαιδευτικών. Έχει ήδη ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό αυτό. Αυξήσεις σε απολαβές έχουν ήδη γίνει σε υγειονομικούς. Η επόμενη προτεραιότητα είναι οι εκπαιδευτικοί προκειμένου ακριβώς να ανεβάσουμε τις αποδοχές των εκπαιδευτικών μας σε ένα σχολικό περιβάλλον και ακαδημαϊκό στο οποίο οι απαιτήσεις ολοένα και αυξάνονται» ανέφερε η υπουργός.
Η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι από το 2008 και για τα επόμενα 12 χρόνια, ενώ έφευγαν κάθε χρόνο στη σύνταξη χιλιάδες εκπαιδευτικοί δεν είχε διοριστεί ούτε ένας νέος εκπαιδευτικός, από το 2020 και έπειτα η παρούσα κυβέρνηση διόρισε 25.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς και πολύ πρόσφατα ανακοινώθηκα οι διορισμοί και για άλλους 3.770 μόνιμους εκπαιδευτικούς, ανεβάζοντας το σύνολο σε περίπου 28.700 μόνιμους εκπαιδευτικούς.
«Έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για τους 3.770. Οι πίνακες είναι έτοιμοι, για τη Γενική Εκπαίδευση υπάρχουν πίνακες οριστικοποιημένοι από τους οποίους θα αντλήσουμε για τους διορισμούς και ολοκληρώνονται και οι πίνακες οι οριστικοί της Ειδικής Αγωγής» σημείωσε η κ. Κεραμέως.
Ήδη έχουν γίνει 6000 μόνιμοι διορισμοί μόνο στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, προσέθεσε, με την επισήμανση ότι η Ειδική Αγωγή υπέφερε από την έλλειψη μόνιμων εκπαιδευτικών, που έχει ιδιαίτερη σημασία στην Ειδική Αγωγή, καθώς εκεί αναπτύσσεται ένας πολύ ιδιαίτερος σύνδεσμος μεταξύ του εκπαιδευτικού και του μαθητή με ειδικές δεξιότητες και κάθε φορά που ο εκπαιδευτικός καλείται να αλλάξει σχολείο, αυτός ο δεσμός μεταξύ τους σπάει και το παιδί πάει πάρα πολύ πίσω. «Γι’ αυτό ήταν προτεραιότητά μας οι μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση να ξεκινήσουν από την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» εξήγησε η υπουργός.
Νέα Πρότυπα σχολεία
Επιπλέον, η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε την ίδρυση 18 νέων Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων στη χώρα. «Θυμίζω ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση είχαν επί της ουσίας καταργηθεί τα Πρότυπα σχολεία. Εμείς παραλάβαμε 60, κυρίως Πειραματικά σχολεία. Από τα 60 πήγαμε στα 120 Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία και πλέον μιλάμε για 138 Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία σε όλη τη χώρα» ανέφερε η κ. Κεραμέως.
Σχετικά με τις εκλογικές εξελίξεις και ειδικά σε ό,τι αφορά το κόμμα Κασιδιάρη, την ηγεσία του οποίου φαίνεται να αναλαμβάνει πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η κ. Κεραμέως, σημείωσε πως η Βουλή των Ελλήνων μετά από πρόταση της κυβέρνησης, έχει ψηφίσει έναν νόμο βάσει του οποίου η ελληνική Δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα να μην επιτρέψει σε εγκληματικές οργανώσεις, με οποιονδήποτε μανδύα να διεκδικήσουν την παρουσία τους σε εθνικές εκλογές και διευκρίνισε ότι ο νόμος μιλάει συγκεκριμένα για πραγματικό αρχηγό, για την πραγματική ηγεσία, αυτή που μπορεί να κρύβεται πίσω από έναν μανδύα.
«Πάντως νομίζω ότι μόνο και μόνο από τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που φαίνονται να γίνονται μεταξύ του κ. Κασιδιάρη και του νέου αυτού προσώπου, κατά τη δική μου άποψη φαίνεται ότι μιλάμε για την ηγεσία αυτού του κόμματος ξεκάθαρα. Από κει και πέρα η Δικαιοσύνη θα κρίνει, θα εφαρμόσει τον νόμο όπως εκείνη κρίνει κυρίαρχα. Ο νόμος αυτός υπάρχει, είναι ψηφισμένος και είναι σε ισχύ» είπε η υπουργός.
Για τον Τσίπρα φταίνει πάντα οι άλλοι
Όσο αφορά στην φράση «σε έκοψε η Κεραμέως» που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε νεαρό και έκανε τον γύρο του διαδικτύου, η Υπουργός σχολίασε πως «δείχνει το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ».
«Είναι βαθιά προβληματική αυτή η φράση για πολλούς λόγους. Διότι ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθετεί το δόγμα ότι για όλα φταίνε οι άλλοι. Δηλαδή δεν έχει σημασία στη ζωή να προσπαθούμε να καταβάλουμε προσπάθεια για να γινόμαστε καλύτεροι. Κάποιος μας κόβει» τόνισε η κ. Κεραμέως.
Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θεσμοθετήθηκε ανέφερε η υπουργός, γιατί τα στοιχεία δείχνουν πως κάποιος που μπαίνει με 1, 2 ή 3 στα 20, στο πανεπιστήμιο δεν θα μπορέσει να αποφοιτήσει. «Άρα έχουμε κοροϊδέψει τα παιδιά αυτά, όχι εμείς, οι προηγούμενοι, που τους έλεγαν μπείτε με 1, δεν πειράζει. Δεν με ενδιαφέρει αν θα βγείτε. Ξέρετε ότι με Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ μπήκε κάποιος στο ελληνικό πανεπιστήμιο με 0,6 στα 20; Είναι το κατ’ εξοχήν παράδειγμα του λαϊκισμού. Το δεύτερο είναι το να καταβάλουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια να ανεβαίνει το επίπεδο των προπτυχιακών σπουδών, όχι να κατεβαίνει, να ανεβαίνει. Να ωθούμε όλους προς τα πάνω. Το τρίτο στοιχείο, οι Έλληνες φορολογούμενοι που πληρώνουν φόρους για μία παιδεία δημόσια. Πώς αξιοποιούνται με βέλτιστο τρόπο τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων; Όταν περνάμε ένα μήνυμα στις νέες και στους νέους ότι δεν χρειάζεται να προσπαθείς καθόλου στη ζωή σου, μη γράψεις τίποτα και θα μπεις στο πανεπιστήμιο; Πού αλλού γίνεται αυτό και είναι και αντικείμενο συζήτησης; Άρα θεωρώ βαθιά προβληματική αυτή τη φράση, διότι περνάει ένα μήνυμα στη νέα γενιά, για ό,τι σου συμβαίνει φταίνε οι άλλοι. Δεν έχει νόημα να προσπαθείς στη ζωή. Δεν έχει νόημα να επιδιώκεις να γίνεσαι καλύτερος, για ό,τι σου συμβαίνει φταίνε οι άλλοι» είπε καταλήγοντας η υπουργός.