Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία και με αφορμή «καταγγελίες στελεχών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας για παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων που γίνονται σε βάρος της», κατέθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας, ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης. Μία απογραφή που, όπως αναφέρει ο κ. Κεφαλογιάννης στην ανακοίνωσή του, «θα έπρεπε να διεξαχθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως της θρησκευτικής ελευθερίας και του αυτοπροσδιορισμού της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».

Συγκεκριμένα, ο κ. Κεφαλογιάννης, αρχικά, υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στηρίξει την Αλβανία στην εκτέλεση της απογραφής με κοινοτικά κονδύλια ύψους 4,8 εκατ. ευρώ, καθώς η προηγούμενη απογραφή του 2011 «είχε επικριθεί σφοδρά από το Συμβούλιο της Ευρώπης για σοβαρές παρατυπίες και αυθαιρεσίες», ενώ, σε παλιότερη απάντηση που του είχε δώσει σε σχετική ερώτηση, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση είχε αναφέρει ότι «η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή αναμένει από την Αλβανία να διεξαγάγει την απογραφή σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα». «Μία απογραφή που θα πρέπει να διεξαχθεί με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως της θρησκευτικής ελευθερίας και του αυτοπροσδιορισμού της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας», όπως σημειώνει ο κ. Κεφαλογιάννης στην ερώτησή του.

«Παρόλα αυτά, υπάρχουν σοβαρότατες καταγγελίες για παραβιάσεις που γίνονται σε βάρος της ελληνικής μειονότητας κατά την απογραφή του πληθυσμού», συνεχίζει ο κ. Κεφαλογιάννης και προσθέτει: «Όπως κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, το μέλος του αλβανικού Κοινοβουλίου, Βαγγέλης Ντούλες, οι απογραφείς δεν ερωτούν τους απογραφόμενους για την εθνική τους ταυτότητα, τη μητρική τους γλώσσα και το θρήσκευμά τους».

Για τους παραπάνω λόγους, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν «γνωρίζει αυτές τις καταγγελίες» και «τι μέτρα προτίθεται να πάρει, καθώς έχει δεσμευτεί ότι η διαδικασία της απογραφής στην Αλβανία οφείλει να πραγματοποιηθεί με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».