Με τον Νέο Αναπτυξιακό νόμο, η Βόρεια Εύβοια θα ενταχθεί στο ανώτατο καθεστώς επιδότησης, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου κατά την πρώτη ευρεία συνάντηση των αρμόδιων φορέων και των μελετητών για την υλοποίηση του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας που πραγματοποιήθηκε σήμερα 1 Νοεμβρίου στη Λίμνη Ευβοίας, παρουσία του Επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης κ. Σταύρου Μπένου.
Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης, ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας κ. Γιώργος Τσαπουρνιώτης, τοπικοί φορείς, εκπρόσωποι από σωματεία ρητινοκαλλιεργητών και κτηνοτρόφων και άλλων αγροτικών συλλόγων.
Ο ΥφΑΑΤ και Βουλευτής Ευβοίας, παρουσίασε στην ομιλία του την πορεία των έργων αναγέννησης της περιοχής, δηλώνοντας πως «τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στη Β. Εύβοια, εκτελούνται σε χρόνο ρεκόρ» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να γίνουν γρήγορα αλλά σωστά τα έργα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα πλημμυρών που συνέβησαν από αντιπλημμυρικά έργα που δημιουργήθηκαν σε λάθος σημεία».
Αναφορικά με τον κλάδο των ρητινοκαλλιεργητών, ο κ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε ότι εντός του επόμενου μήνα θα δοθούν 6 εκατομμύρια ευρώ σε όλους τους Δασικούς Συνεταιρισμούς ως αποζημίωση όλου του ποσού από τη φετινή παραγωγή. Επανέλαβε επίσης και το επταετές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για το οποίο δεν απέκλεισε να δοθεί παράταση «γιατί η δουλειά τους είναι να επιβλέπουν την ανάπτυξη του δάσους, αυτό που ακριβώς ζητούν», όπως δήλωσε.
Μιλώντας για τα μέτρα ανακούφισης στους μελισσοκόμους, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε πως θα λάβουν αποζημίωση όλοι, παρά το γεγονός πως το 75% ήταν αδήλωτοι και υποσχέθηκε πως «με τα μελισσοκομικά πάρκα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, θα κρατήσουμε τα μελίσσια στη Βόρεια Εύβοια».
Ο κ. Κεδίκογλου, αναφέρθηκε και στον πληττόμενο κλάδο των κτηνοτρόφων για τον οποίο όπως σημείωσε, θα υπάρχει σημαντική στήριξη για τα επόμενα χρόνια. «Θα καθορίσουμε χώρους όπου θα καλλιεργούνται ζωοτροφές για να διανέμονται στους κτηνοτρόφους προκειμένου τα επόμενα 5 με 6 χρόνια να υπάρχει προοπτική μέχρι να αναπτυχθεί το δάσος», τόνισε και εξήρε το σχέδιο του κ. Μπένου καθώς «υπάρχει μια μοναδική συνεργασία του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, του ιδιωτικού τομέα και των δημοσίων φορέων για να φέρουμε γρήγορα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Στη συνέχεια ο ΥφΑΑΤ ανακοίνωσε τη δημιουργία Αγροτικής Σχολής στην περιοχή, χάρη στην αγαστή συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και της ΜΚΟ «Νέα Γεωργία». Σκοπός της Σχολής, όπως επεσήμανε ο κ. Κεδίκογλου, θα είναι «η εκπαίδευση στις σύγχρονες, αποδοτικότερες και κερδοφόρες καλλιέργειες».
Καταλήγοντας, ο κ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε στην προώθηση του αλιευτικού τουρισμού που θα ξεκινήσει πιλοτικά από την περιοχή της Β. Εύβοιας, στην αύξηση των αλιευτικών καταφυγίων στην περιοχή από 14 σε 21 και στην ολοκλήρωση του Οδικό Άξονα «χάρη στον οποίο η Βόρεια Εύβοια θα περάσει σε νέα εποχή», όπως είπε.