Τις προθέσεις του Στέφανου Κασσελάκη προσπάθησε να αποσαφηνήσει η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Γιάννη Κολοκυθά και Παναγιώτη Στάθη. Κληθείσα να σχολιάσει εάν υπάρχει πιθανότητα στην συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος -η οποία είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 7 Ιουλίου-, να τεθεί θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Κεχαγιά είπε ότι «από την πλευρά της ηγεσίας -δηλαδή του Στέφανου Κασσελάκη-, είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας. Δηλαδή, δεν θα πάμε σε νέες εσωκομματικές κάλπες. Ακούω την πλευρά των 87 στελεχών, με κάθε σεβασμό. Και οι ίδιοι λένε -το έχουν διευκρινήσει και αρκετοί από τους βουλευτές που έχουν υπογράψει την επιστολή-, ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της ηγεσίας του Στέφανου Κασσελάκη». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν με τον τρόπο που απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα με το «Αλέξη πάμε» και «έλα να πάρεις το κόμμα», ανοίγει ο ίδιος την συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, η κυρία Κεχαγιά είπε ότι «δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης με βάση τα όσα λένε τα στελέχη μας, τα οποία υπογράφουν τη συγκεκριμένη επιστολή και δεν τίθεται θέμα εσωκομματικών εκλογών». Το γεγονός βέβαια, ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη στην επιστολή των 87, επουδενί δε σημαίνει και ότι δεν μπορεί να τεθεί επί τόπου στην συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής. Ή θα μπορούσε κάλλιστα να δείχνει μια προειλλημένη απόφαση για μια νέα, τρίτη διάσπαση.

Αρκετά ενδιαφέρουσα όμως είναι η ερμηνεία της κυρίας Κεχαγιά, αναφορικά με το ενδεχόμενο «αντιπαλότητας» μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και Αλέξη Τσίπρα. Η κυρία Κεχαγιά, απόδωσε τις χθεσινές δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη σε μια απάντηση στις κινήσεις «εξωθεσμικών παρεμβάσεων», που έφεραν στον δημόσιο διάλογο την περιβόητη «σύγκλιση της Κεντροαριστεράς». Συγκεκριμένα, η κυρία Κεχαγιά είπε ότι «υπήρξαν διάφορα δημοσιεύματα και διάφορες κινήσεις, τα οποία προωθούσαν μια λύση της συγκρότησης του μεγάλου φορέα της Κεντροαριστεράς, μέσα από συγκολλήσεις, ή διαλύσεις κομμάτων. Αυτό ξεκαθαρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης. Ότι όλοι μας στον ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου μας, πρέπει να συνομολογήσουμε ότι ούτε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει, ούτε διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε προσπάθειες συγκολλήσεως, για τη δημιουργία του μεγάλου φορέα, οι οποίες να ξεκινούν από άλλες αφετηρίες και όχι από το εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ' αυτού κάλεσε τον πρώην πρόεδρο, να πει ποιες είναι οι προθέσεις του», επιβεβαιώνοντας στην ουσία την υπόθεση περί της αντιπαλότητας. Το σενάριο για την ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ προκειμένου να δημιουργηθεί ένας νέος ευρύτερος φορέας, διατυπώθηκε δημοσίως από τον Χρήστο Σπίρτζη - ο οποίος δηλώνει τακτικός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα. Το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αντί να προσπαθήσει ιδιωτικά να μάθει τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα, προτίμησε να θέσει δημοσίως ένα de facto τελεσίγραφο στον Αλέξη Τσίπρα, τα λέει όλα.

Πάλι όμως «δεν καταλάβαμε καλά»

Ενώ έχει ήδη επιβεβαιώσει το σενάριο η κυρία Κεχαγία, έσπευσε πάλι να διαβεβαιώσει ότι οι συγκεκριμένες βολές του Στέφανου Κασσελάκη, δεν στόχευαν τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά κάποια «έξωθεν κέντρα», τα οποία «επέβαλλαν» τη συζήτηση περί της «σύγκλισης της Κέντροαριστεράς» στον δημόσιο διάλογο, λέγοντας ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης λέει ότι οι όποιες συζητήσεις, θα πρέπει να έχουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Να μην επιβάλλονται απ' έξω», ενώ στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν «ο Αλέξης Τσίπρας είναι απ' έξω;», η κυρία Κεχαγιά είπε ότι «δεν εννοεί τον Αλέξη Τσίπρα, εννοεί διάφορα συστήματα που ήδη πριν από την μάχη των Ευρωεκλογών, μιλούσαν για την Κεντροαριστερά και οι ερωτήσεις που γίνονταν στα δημοσιογραφικά πάνελ, ήταν "τι θα κάνετε μετά τις Ευρωεκλογές;"», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να είμαστε όλοι ξεκάθαροι στον ΣΥΡΙΖΑ και να συνομολογήσουμε ότι σε περίπτωση που απαιτηθεί από την κοινωνία -από τη βάση δηλαδή-, να πάμε σε κάτι ευρύτερο, όλοι πρέπει να έχουμε την ίδια στόχευση. Ότι αυτό πρέπει να ξεκινήσει μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι η ηγέτιδα δύναμη αυτών των συνεννοήσεων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό».

Δηλαδή, εάν το παραπάνω δεν είναι ξεκάθαρο τελεσίγραφο προς τον Αλέξη Τσίπρα, να κάνει μια δήλωση με την οποία θα λέει ότι δεν θα επιχειρήσει την τη συγκρότηση ενός νέου φορέα, καθώς και ότι εκχωρεί το συγκεκριμένο «προνόμιο» αποκλειστικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ -δηλαδή τον Στέφανο Κασσελάκη-, τότε δεν ξέρουμε τι μπορεί να είναι. Σε κάθε περίπτωση, το αν θα καταστεί ο Αλέξης Τσίπρας «δηλωσίας» του Στέφανου Θα το μάθουμε κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, την ερχόμενη Κυριακή. Και στην προκειμένη περίπτωση, το «Κυριακή, κοντή γιορτή», μπορεί να λεχθεί απολύτως κυριολεκτικά!

Η δήλωση της Βούλας Κεχαγιά

Γιάννης Κολοκυθάς: «Υπάρχει πιθανότητα στην κεντρική επιτροπή, να τεθεί θέμα ηγεσίας ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ;»

Βούλα Κεχαγιά: «Κοιτάξτε να δείτε, από την πλευρά της ηγεσίας -δηλαδή του Στέφανου Κασσελάκη-, είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας. Δηλαδή, δεν θα πάμε σε νέες εσωκομματικές κάλπες. Ακούω την πλευρά των 87 στελεχών, με κάθε σεβασμό. Και οι ίδιοι λένε -το έχουν διευκρινήσει και αρκετοί από τους βουλευτές που έχουν υπογράψει την επιστολή-, ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της ηγεσίας του Στέφανου Κασσελάκη».

Παναγιώτης Στάθης: «Ναι, αλλά λένε ότι ο ίδιος με τον τρόπο που απάντησε "Αλέξη πάμε, έλα να πάρεις το κόμμα" και τα λοιπά, ότι ανοίγει ένα τέτοιο θέμα, σε διάφορα ζητήματα. Ότι το ανοίγει ενδεχομένως ο ίδιος. Ο ίδιος βέβαια το είπε χθες, όχι και το λέτε και εσείς το όχι».

Βούλα Κεχαγιά: «Δεν τίθεται λοιπόν θέμα ηγεσίας. Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης με βάση τα όσα λένε τα στελέχη μας, τα οποία υπογράφουν τη συγκεκριμένη επιστολή και δεν τίθεται θέμα εσωκομματικών εκλογών».

Παναγιώτης Στάθης: «Είναι εμφανές στα μάτια τα δικά μου, ότι υπάρχει μια αντιπαλότητα μεταξύ Τσίπρα - Κασσελάκη. Αυτό δεν ξέρω αν γεννήθηκε τώρα, προηγουμένως, ή μετά. Απ' τα κείμενα που διαβάζουμε και από τις απαντήσεις που ακούσαμε από τον κύριο Κασσελάκη χθες, δεν το στρογγύλεψε πολύ, θεωρώ. Υπάρχει κάτι τέτοιο πράγματι, ως αίσθηση μες στον ΣΥΡΙΖΑ;»

Βούλα Κεχαγιά: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, που μετά τις Ευρωεκλογές, υπήρξαν διάφορα δημοσιεύματα και διάφορες κινήσεις, τα οποία προωθούσαν μια λύση της συγκρότησης του μεγάλου φορέα της Κεντροαριστεράς, μέσα από συγκολλήσεις, ή διαλύσεις κομμάτων. Αυτό ξεκαθαρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης. Ότι όλοι μας στον ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου μας, πρέπει να συνομολογήσουμε ότι ούτε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει, ούτε διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε προσπάθειες συγκολλήσεως, για τη δημιουργία του μεγάλου φορέα, οι οποίες να ξεκινούν από άλλες αφετηρίες και όχι από το εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ' αυτού κάλεσε τον πρώην πρόεδρο, να πει ποιες είναι οι προθέσεις του. Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω, στα όσα σαφή είπε ο κύριος Κασσελάκης».

Παναγιώτης Στάθης: «Είναι σαφή και στα δικά μου αυτιά. Το θέμα είναι το εξής: ότι λέει επίσης ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, της κεντρικής δύναμης της Κεντροαριστερας -αξιωματική αντιπολίτευση είστε-, θα πρέπει να είναι επικεφαλής του οποιουδήποτε φορέα, ακόμη κι αν γεννηθεί κάτι άλλο. Είναι σαν να λέει στον Τσίπρα "μην κατέβεις απέναντί μου", κατά τη γνώμη μου».

Βούλα Κεχαγιά: «Ο Στέφανος Κασσελάκης λέει ότι οι όποιες συζητήσεις, θα πρέπει να έχουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Να μην επιβάλλονται απ' έξω. Γιατί αν επιβάλλονται απ' έξω, τότε -»

Παναγιώτης Στάθης: «Ο Τσίπρας είναι απ' έξω;»

Βούλα Κεχαγιά: «Όχι, δεν εννοεί τον Αλέξη Τσίπρα, εννοεί διάφορα συστήματα που ήδη πρίν από την μάχη των Ευρωεκλογών, μιλούσαν για την Κεντροαριστερά και οι ερωτήσεις που γίνονταν στα δημοσιογραφικά πάνελ, ήταν "τι θα κάνετε μετά τις Ευρωεκλογές;", ενώ δεν κοιτούσαμε το δάσος, το οποίο ήταν "πώς θα πάτε στη μάχη των Ευρωεκλογών και πώς θα κοντύνετε την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη" (...) οι συνεργασίες δεν επιβάλλονται, πρέπει να έρθουν από "τα κάτω". Αυτό λέει ο Στέφανος Κασσελάκης. Και σε αυτό, πρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να είμαστε όλοι σύμφωνοι (...) ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να είμαστε όλοι ξεκάθαροι στον ΣΥΡΙΖΑ και να συνομολογήσουμε ότι σε περίπτωση που απαιτηθεί από την κοινωνία -από τη βάση δηλαδή-, να πάμε σε κάτι ευρύτερο, όλοι πρέπει να έχουμε την ίδια στόχευση. Ότι αυτό πρέπει να ξεκινήσει μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι η ηγέτιδα δύναμη αυτών των συνεννοήσεων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό».