Δεκάδες διαδηλωτές και τουλάχιστον 12 αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης βίας στο Καζακστάν καθώς «ειρηνευτές» υπό την ηγεσία της Ρωσίας έφτασαν στη χώρα κατόπιν αιτήματος του μαχόμενου προέδρου, Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ.

Αυτόπτες μάρτυρες στο Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, περιέγραψαν σκηνές χάους την Πέμπτη, με κυβερνητικά κτίρια να πυρπολούνται. Ωστόσο, πολλοί από τους διαδηλωτές είπαν ότι οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ειρηνικά νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και έγιναν βίαιες μετά από μια σκληρή κυβερνητική απάντηση.

Το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι 2.000 άνθρωποι συνελήφθησαν την Πέμπτη, ενώ ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Σαλτανάτ Αζιρμπέκ είπε στο κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι Khabar-24 ότι «δεκάδες επιτιθέμενοι εξοντώθηκαν». Υπήρξαν επίσης αναφορές για περίπου 400 άτομα στο νοσοκομείο. Αξιωματούχοι της πόλης στο Αλμάτι δήλωσαν ότι 353 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 12 σκοτώθηκαν, ένας από τους οποίους ισχυρίστηκαν ότι βρέθηκε αποκεφαλισμένος.

Δεν κατέστη άμεσα δυνατή η επαλήθευση των στοιχείων, αλλά βίντεο δείχνει βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αρχών σε πολλές διαφορετικές πόλεις.

Η τοπική δημοσιογράφος Ardak Bukeeva, η οποία πέρασε την Πέμπτη μιλώντας με διαδηλωτές στο κέντρο του Αλμάτι, είπε ότι οι διαδηλωτές που εισέβαλαν στην προεδρική κατοικία στην πόλη της είπαν ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Πολλοί διαδηλωτές είπαν ότι είχαν παρακινηθεί να βγουν έξω νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα λόγω της μακροχρόνιας απογοήτευσης για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα, είπε η Bukeeva. Ωστόσο, την Τετάρτη, η κατάσταση έγινε βίαιη, με κάποιους να ισχυρίζονται ότι έφτασαν προβοκάτορες για να προκαλέσουν σκόπιμα προβλήματα, και άλλους να σημειώνουν ότι η αστυνομία απουσίαζε σχεδόν εξ ολοκλήρου από το κέντρο της πόλης.

Η Irina Mednikova, ακτιβίστρια της κοινωνίας των πολιτών στο Αλμάτι, είπε ότι είδε μεγάλες λίμνες αίματος στο γρασίδι γύρω από την προεδρική κατοικία στην πόλη το πρωί της Πέμπτης και απουσία δυνάμεων ασφαλείας ή αστυνομίας.

«Η κατοικία κάηκε ολοσχερώς. Οι πύλες είχαν ανοίξει με αυτοκίνητα ή τρακτέρ, όλο το τζάμι ήταν σπασμένο και μέσα υπήρχε καπνός και μια τρομερή μυρωδιά καμένου», είπε.

Η χρήση του Διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας ήταν αδύνατη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας για μεγάλο μέρος της Πέμπτης και μόνο η κρατική τηλεόραση μετέδιδε ειδήσεις. Άγριες φήμες διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα και ήταν δύσκολο να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί.

Αργότερα την Πέμπτη, τα πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν νέους πυροβολισμούς στο Αλμάτι και στρατιωτικά οχήματα εν κινήσει στην πόλη. Η κρατική τηλεόραση ισχυρίστηκε ότι μια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» βρισκόταν σε εξέλιξη.

«Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, ως ανθρώπινες ασπίδες. Οι αστυνομικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων της πόλης», είπε στους τηλεθεατές του το Khabar 24 που ελέγχεται από το κράτος.

Τα γεγονότα κλιμακώθηκαν γρήγορα από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις για την αύξηση των τιμών των καυσίμων στα δυτικά της χώρας το Σαββατοκύριακο. Γρήγορα εξαπλώθηκαν και μέχρι την Τρίτη χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στο Αλμάτι.

Η Valeria Ibrayeva, ιστορικός τέχνης που παρακολούθησε τη διαμαρτυρία από το παράθυρό της με θέα σε έναν από τους κύριους δρόμους του Αλμάτι, είπε τηλεφωνικά ότι την Τρίτη τα πλήθη ήταν «φιλικά και χαμογελαστά, χωρίς επιθετικότητα και με πολλές ελπίδες». Ωστόσο, μέχρι την Τετάρτη υπήρξαν προσπάθειες ανατροπής λεωφορείου στο δρόμο και εκτεταμένες λεηλασίες καταστημάτων.

Το πρωί της Τετάρτης, ο Τοκάγιεφ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης. Είπε επίσης ότι αντικαθιστά τον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος διοικούσε τη χώρα από την ανεξαρτησία της το 1991 έως το 2019, ως επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας.

Ωστόσο, αυτές οι κινήσεις απέτυχαν να καταπνίξουν την αναταραχή και αργά την Τετάρτη ο Τοκάγιεφ έκανε έκκληση για παρέμβαση από τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) – μια συμμαχία που αποτελείται από τη Ρωσία , την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν. Το αίτημα εγκρίθηκε γρήγορα και Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έφθασαν στο Καζακστάν την Πέμπτη. Η απόφαση για παρέμβαση ήρθε λίγες ώρες αφότου ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ξένη παρέμβαση στο Καζακστάν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε εικόνες ρωσικών στρατευμάτων που επιβιβάζονται σε στρατιωτικό αεροσκάφος καθοδόν προς το Καζακστάν . Ο Ρώσος βουλευτής Λεονίντ Καλάσνικοφ είπε στο Interfax ότι τα στρατεύματα θα παραμείνουν «για όσο διάστημα ο πρόεδρος του Καζακστάν το θεωρήσει απαραίτητο». Είπε ότι θα ασχοληθούν κυρίως με την προστασία της «υποδομής» στη χώρα.

Αν και είναι ξεκάθαρο ότι οι διαδηλώσεις συνοδεύτηκαν από βία και λεηλασίες, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εμπλέκονται «τρομοκράτες», όπως ισχυρίστηκε ο Τοκάγιεφ.

Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι ο Tokayev ένιωσε ότι δεν μπορούσε να βασιστεί μόνο στους εκτεταμένους πόρους ασφαλείας του Καζακστάν για να καταπνίξει την εξέγερση και υποδηλώνει ότι μπορεί να ένιωθε ανίκανος να βασιστεί στην πίστη των δυνάμεών του.

Το Radio Azattyq, η καζακική υπηρεσία του Radio Liberty, ανέφερε αναταραχή σε πόλεις σε όλη τη χώρα. Στο Ακτόμπε, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να υπερασπιστούν το αεροδρόμιο και τον σιδηροδρομικό σταθμό, επιμένοντας ότι δεν ήθελαν τη βία και απαιτώντας διαπραγματεύσεις με τις αρχές. Σε άλλες πόλεις υπήρξαν καμένα αυτοκίνητα, διακοπή λειτουργίας των δημόσιων υποδομών και πανικός καθώς οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να κάνουν ανάληψη χρημάτων από τις τράπεζες και διαπίστωσαν ότι οι κάρτες τους δεν λειτουργούσαν λόγω του κλεισίματος του τραπεζικού συστήματος.

Στην πόλη Taldykorgan, διαδηλωτές γκρέμισαν ένα μνημείο του Nazarbayev την Τετάρτη. Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος έχει τον επίσημο τίτλο Ηγέτης του Έθνους , δεν εμφανίστηκε δημόσια από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις και την Πέμπτη υπήρχαν φήμες ότι αυτός και η οικογένειά του μπορεί να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Οι δυτικές χώρες, που ήταν ήδη σε κατάσταση συναγερμού για μια πιθανή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, κοίταξαν με ανησυχία, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά για να επηρεάσουν τα γεγονότα στο Καζακστάν.

«Οποιεσδήποτε δυνάμεις που αναπτύσσονται πρέπει να έχουν μια σαφή αποστολή και να ενεργούν αναλογικά σε οποιαδήποτε χρήση βίας για την υπεράσπιση των νόμιμων συμφερόντων ασφαλείας στο Καζακστάν», δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας.