Το μπαράζ των επισκέψεων στα υπουργεία όπου χτυπά η καρδιά της καθημερινότητας και οι κινήσεις ως προς την αντιμετώπιση της ακρίβειας δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Η θετική απάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην επιστολή του αναφορικά με την αντιμετώπιση της στάσης των πολυεθνικών εταιρειών στην τιμολόγηση προιόντων τους έρχεται ν' αναδείξει την ύπαρξη ενός κεντρικού σχεδίου που δείχνει τώρα να ξεδιπλώνεται.

Το μήνυμα των ευρωεκλογών έχει ληφθεί από την κυβέρνηση που, ούτως ή άλλως, έχει αποδείξει πως η κοινωνική συνοχή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής της, όπως φάνηκε τόσο στην περίοδο της πανδημίας όσο και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε αλλαγές σε βασικά υπουργεία και τώρα αναμένει την εφαρμογή κεντρικών πολιτικών επί του πεδίου.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα έχει βάλει στις… ράγες το σύνολο των παρεμβάσεων που έχουν δρομολογηθεί και στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης θα αναλύσει τον συνολικό σχεδιασμό του και τα επόμενα βήματα στην οικονομία αλλά και στη διαχείριση της καθημερινότητας του συνόλου των πολιτών.

Η απάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατεδάφισε το αφήγημα της αντιπολίτευσης αναφορικά με την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των πρακτικών των πολυεθνικών. Πρακτικών που συμβάλλουν στην αύξηση της τιμής προϊόντων στο ράφι με τιμολόγηση διαφορετική μεταξύ χωρών-μελών της ΕΕ. Ουσιαστικά η Κομισιόν πατά πάνω στην επιστολή Μητσοτάκη και ξεκινά έρευνα στις χώρες-μέλη ζητώντας και τη βοήθειά τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται σε μια κατά τα άλλα ενιαία αγορά.

Πρόκειται για την επιστολή που εστάλη πριν από τις ευρωεκλογές και η αντιπολίτευση επιχείρησε να μειώσει τη σημασία της. Κάτι που επανέλαβε και για την απάντηση της προέδρου της Κομισιόν ώστε να διατηρήσει το αφήγημα της καταστροφολογίας στο οποίο εξακολουθεί να επενδύει, παρά τη στάση των πολιτών που γύρισαν την πλάτη στην τοξικότητα και τον λαϊκισμό. Το αποτέλεσμα των εκλογών και το μήνυμα που εστάλη προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά της αξιωματικής φαίνεται πως δεν έχει φτάσει ακόμη στον παραλήπτη.

Άλλωστε ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει πως είναι ο νικητής των εκλογών διότι «σταθεροποίησε» τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θέση που προκάλεσε αμηχανία και στη συνέχεια ειρωνικά σχόλια στα στελέχη του κόμματός του,  τα οποία βλέπουν το κόμμα τους να συνεχίζει σε μια λογική που τελικά είναι αποτρεπτική για την προσέλκυση ψηφοφόρων.

Η ουσία είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώνει τους λόγους για τους οποίους θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός αλλά και αυτούς για τους οποίους ακόμη και οι ψηφοφόροι που θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση επέλεξαν την αποχή και όχι την αρνητική, προς άλλα κόμματα και ειδικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ψήφο. Γνωρίζει και κατ' επανάληψη το έχει τονίσει πως δεν θεωρεί πως έχει λάβει λευκή επιταγή και αυτό φροντίζει να το αναδεικνύει αλλά και να το κοινωνεί στα μέλη της κυβέρνησης και συνολικά στα μέλη της κυβερνώσας παράταξης.