Καθαρή νίκη της ΝΔ προεξοφλούν οι διεθνείς οίκοι

95

Εάν οι διαφορές είναι μεγάλες π.χ. ξεπεράσουν το 8% και προσεγγίσουν το 10% τότε είναι βέβαιο ότι η ΝΔ θα μπορεί να μιλάει για μεγαλειώδη νίκη και συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα.

Γράφει ο Γιάννης Παπαγιάννης

15 ημέρες πριν τις ευρω-κάλπες και ήδη παρουσιάζονται οι πρώτες εκτιμήσεις για την τελική διαφορά που θα έχει το πρώτο από το δεύτερο κόμμα.
Έγκυροι διεθνείς παρατηρητές εκτιμούν ότι εάν η διαφορά είναι σχετικά μεγάλη, τότε ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να προσφύγει σε εθνικές εκλογές αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, δηλαδή στα τέλη του Ιουνίου.
Μάλιστα κατά την εκτίμησή τους, σε αυτό το σενάριο της καθαρής νίκης της ΝΔ, ο πρωθυπουργός το ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών θα προκηρύξει εθνικές κάλπες με διάγγελμα που θα απευθύνει το βράδυ της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Την ίδια στιγμή, στην εκτίμηση ότι οι διαφορές μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι 6 με 8 μονάδες προβαίνουν στελέχη ξένων οίκων που παρακολουθούν στενότατα τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των αμερικανικών οίκων J P Morgan, BofA, Citigroup και Goldman Sachs το εύρος που δίδεται είναι διαφορά περίπου 8%.
Καθαρή νίκη της ΝΔ βλέπουν Santander και Raiffeisen αλλά χωρίς να προβαίνουν σε εκτιμήσεις.
Συγκλίνουσες εκτιμήσεις πάντως εσωτερικών πολιτικών παραγόντων αναφέρουν ότι οι διαφορές θα είναι μεταξύ 6% με 8% επίπεδα τα οποία από την μια θα επιτρέψουν στην ΝΔ να μιλάει για νίκη και καθαρό μήνυμα αλλά και στον Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ να διαχειρίζεται τα εσωκομματικά με σχετική άνεση, προσφεύγοντας σε εκλογές για να μην ανοίξει και άλλο η διαφορά. Το ποσοστό της νίκης της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα ισχυρό καταλύτη για την συμπεριφορά της χρηματιστηριακής αγοράς.

Μικρή διαφορά 5-6 μονάδων θα θεωρηθεί αρνητική εξέλιξη για την ΝΔ παρ΄ ότι θα έχει κερδίσει καθώς θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Τσίπρα μετά τις ευρωεκλογές είτε να εντείνει την παροχολογία είτε να πάρει σε πρόωρες εκλογές για να κλειδώσει την μικρή διαφορά.
Εάν οι διαφορές είναι μεγάλες π.χ. ξεπεράσουν το 8% και προσεγγίσουν το 10% τότε είναι βέβαιο ότι η ΝΔ θα μπορεί να μιλάει για μεγαλειώδη νίκη και συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα.

Το πιθανότερο πάντως σενάριο είναι οι διαφορές να κινηθούν στις ευρωεκλογές κοντά στις 8 μονάδες με την ΝΔ στο 30%-32% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 22%-24%.
Με βάση την Bank of New York Mellon εάν η διαφορά μεταξύ της πρώτης ΝΔ και του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή θα οδηγήσει τον Τσίπρα σε επιθετικότερη παροχολογία δημιουργώντας μεγαλύτερη ανασφάλεια στην επενδυτική κοινότητα.

Με λίγα λόγια ο πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος της στρατηγικής του να μην πάει μαζί με τις ευρωεκλογές σε εθνικές εκλογές.
Από εδώ και πέρα ο χρόνος για τον ΣΥΡΙΖΑ μετρά αρνητικά και αντίστροφα.
Γι αυτό και το περιθώριο κινήσεων που θα έχουν οι κυβερνητικοί παράγοντες θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Και θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολες μετά την επικείμενοι ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε θα δημιουργηθούν συνθήκες βαριάς εκλογικής συντριβής για τον σημερινό πρωθυπουργό και ο σώζων εαυτόν σωθήτω…

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr