Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εντός του 2025 θα παρουσιάσει νέες κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία, ασφάλεια και ιδιωτικότητα των ανηλίκων στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ανακοίνωση αυτή έγινε στο πλαίσιο απάντησης της Κομισιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Τσιόδρα, σχετικά με τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο Henna Virkkunen, η Κομισιόν δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις επιπτώσεις που έχει η παρατεταμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του υπερβολικού χρόνου μπροστά στην οθόνη στην ψυχική υγεία των νέων. Ήδη έχουν κινηθεί διαδικασίες διερεύνησης για μεγάλες πλατφόρμες, όπως το TikTok, το Facebook και το Instagram, λόγω ενδείξεων ότι οι αλγόριθμοί τους μπορεί να προάγουν συμπεριφορές εθισμού στα παιδιά.
Η Κομισιόν διαβεβαίωσε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τη συμμόρφωση μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών και μηχανών αναζήτησης με την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act) και δεν αποκλείεται να ξεκινήσει νέες έρευνες, εάν παραστεί ανάγκη.
Επιστημονικά δεδομένα και παρεμβάσεις
Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας, στην ερώτησή του, υπογράμμισε τα ανησυχητικά ευρήματα έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία το 11% των εφήβων εμφανίζει προβληματική συμπεριφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αδυνατώντας να ελέγξει τη χρήση τους. Τόνισε επίσης τις επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως διαταραχές ύπνου, αυξημένο άγχος, κατάθλιψη, bullying και επιβράδυνση της σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης.
Επιπλέον, επισήμανε ότι ο σχεδιασμός και η λειτουργία ορισμένων πλατφορμών ενδέχεται να ενισχύουν τη δημιουργία εθιστικών συμπεριφορών, ζητώντας από την Επιτροπή συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ψηφιακού εγγραμματισμού.
Εθνικές πρωτοβουλίες για την προστασία των παιδιών
Η απάντηση της Κομισιόν έρχεται να υπογραμμίσει τη σημασία εθνικών πρωτοβουλιών, όπως η εθνική στρατηγική προστασίας των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο που παρουσίασε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση. Οι παρεμβάσεις αυτού του είδους αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την έγκαιρη αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η ψηφιακή εποχή για τα παιδιά και τους εφήβους.
Η ανάληψη δράσης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο καθίσταται αναγκαία, καθώς ο εθισμός στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας για την προστασία της ψυχικής και σωματικής υγείας των νέων.