Στην παρουσίαση από την κυβέρνηση της Εθνικής Στρατηγικής Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών, τη Δευτέρα, 30/12/2024, παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, επικ. καθηγητής Ψυχιατρικής, Χρίστος Λιάπης.

Ο δρ. Λιάπης έκανε λόγο για μία ξεχωριστή πρωτοβουλία της κυβέρνησης, «καθώς τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν τα ερευνητικά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι ο αντίκτυπος των social media στην ψυχική υγεία εφήβων και παιδιών μπορεί να είναι ιδιαίτερα αρνητικός στα πεδία που σχετίζονται με την αυτοεκτίμηση και την ευτυχία καθώς και με τη σωματοεικόνα τους, ενώ επισημαίνονται ζητήματα όπως ο κυβερνοεκφοβισμός (cyberbullying) και η λεγόμενη κατάθλιψη του facebook ("Facebook Depression").

Τόνισε χαρακτηριστικά: «H προβληματική σχέση των εφήβων με το διαδίκτυο μπορεί να εκφραστεί με διαταραχές άγχους, κατάθλιψης ή και αυτοκτονικότητα, με την ψυχική υγεία των εφήβων να είναι πλέον στενά συνδεδεμένη με την ψηφιακή τους συμπεριφορά και εξαρτώμενη τόσο από τον τρόπο εμπλοκής τους στην "πληροφοριόσφαιρα" των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όσο και από τη θετική ή αρνητική ανάδραση που λαμβάνουν από αυτά. Η Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο προϋποθέτει την πολυεπίπεδη συνεργασία φορέων και οικογενειών, υλοποιείται μέσα από μία σειρά επιμέρους διυπουργικών πρωτοβουλιών και δράσεων και ξεδιπλώνεται σε τρεις αλληλένδετους άξονες: στην ενημέρωση γονέων και παιδιών, στην ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων που θα είναι διαθέσιμα στους γονείς για την καλύτερη διαχείριση της πρόσβασης σε εφαρμογές, όπως είναι το parc.gov.gr και το KidsWallet και στην υιοθέτηση ρυθμιστικών μέτρων σε εθνικό επίπεδο, με παράλληλη ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση κενών που υπάρχουν στην υφιστάμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Αναφερόμενος στη δράση του ΚΕΘΕΑ, ο Χρίστος Λιάπης υπογράμμισε: «Με εξειδικευμένες μονάδες και υπηρεσίες το ΚΕΘΕΑ απευθύνεται και σε εφήβους που έχουν αναπτύξει προβληματική σχέση με το Διαδίκτυο ή το διαδικτυακό gaming ή εξάρτηση από αυτό.

Στην Αττική λειτουργούν η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης για την Προβληματική Χρήση του Διαδικτύου και αντίστοιχη μονάδα του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ. Αντίστοιχες υπηρεσίες προσφέρουν το ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και την Ελευσίνα, καθώς και το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Τη χρονιά που αποχαιρετούμε υποχτηρίχθηκαν συνολικά πάνω από 500 άτομα από τα οποία πάνω από 150 ήταν έφηβοι και τα υπόλοιπα ήταν μέλη των οικογένειών τους. Στόχος μας είναι να περιοριστεί ο χρόνος μπροστά στην οθόνη, να ανακτηθεί η ισορροπία ανάμεσα στην ψηφιακή και την πραγματική ζωή και οι νέοι και οι νέες μας να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και τις δυσκολίες της ηλικίας τους.

Σε περίπτωση σοβαρού εθισμού στόχος είναι η πλήρης αποχή από την ψηφιακή εφαρμογή εξάρτησης. Ενθαρρύνεται η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, μέσα από την εκπαίδευση, τη συναναστροφή με φίλους/φίλες και την ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες. Ενισχύονται επίσης οι προσωπικές δεξιότητες και η αυτο-αποτελεσματικότητα, ενώ διερευνώνται τυχόν ψυχικές διαταραχές που μπορεί να συνυπάρχουν με τον εθισμό ή τη συμπεριφορά κατάχρησης».

Για τον σκοπό αυτόν, όπως τόνισε ο Χρίστος Λιάπης, προσφέρεται:

‣ Ατομική και ομαδική συμβουλευτική

‣ Ψυχοθεραπεία

‣ Υποστηρικτικές ομάδες αυτοβοήθειας

‣ Ανάπτυξη προσωπικών, συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων

‣ Επαγγελματικός προσανατολισμός και συμβουλευτική

‣ Ψυχοκοινωνικές δραστηριότητες

‣ Οικογενειακές συναντήσεις