Λίγες ώρες προτού ξεκινήσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στο Κάιρο παρουσία Αμερικανών και Αιγυπτίων διαμεσολαβητών, κατάπαυση του πυρός ζητά η Χαμάς για να απελευθερώσει τους ομήρους. Πάντως, η απάντηση του Ισραηλινού Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Εγιάλ Ζαμίρ είναι πως τα στρατεύματα στη Γάζα παραμένουν σε «εγρήγορση» μέχρι να επιτευχθεί η απελευθέρωση των ομήρων. Στο μεταξύ, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία αύριο, τελικώς, θα κατευθυνθεί προς το Κάιρο, αλλά προς το Σαρμ ελ Σέιχ, ένα διάσημο θέρετρο της Αίγυπτου στην Ερυθρά Θάλασσα.
Αναφορά, που δημοσιεύουν τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταφέρουν την πληροφορία ότι «η Χαμάς αρχίζει να συγκεντρώνει τα λείψανα των ομήρων και επιβεβαιώνει την απόφασή της να αφοπλιστεί σταδιακά». Βέβαια, για να το επιτύχει αυτό η Χαμάς έχει ήδη ζητήσει μέσω των αιγυπτιακών μεσολαβητών να διαβιβάσουν το μήνυμα στο Ισραήλ για παύση των αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας.
Στο αίτημα, πάντως, του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για παράδοση των όπλων, η Χαμάς απαντά ότι δηλώνει σύμφωνη στο «να αφοπλιστεί σταδιακά υπό διεθνή εποπτεία», όπως μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.
Στο μεταξύ, το κρατικό μέσο ενημέρωσης του Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed μετέδωσε ότι ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Χαλίλ αλ-Χαγιά, θα φτάσει στο Κάιρο για τις επικείμενες έμμεσες διαπραγματεύσεις. Βέβαια, ο Χαλίλ αλ-Χαγιά φέρεται να έχει ζητήσει από την αιγυπτιακή κυβέρνηση αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τον ίδιον και την συνοδεία του. Αιγυπτιακή πηγή επιβεβαίωσε στο Al-Araby Al-Jadeed ότι «η Γενική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αιγύπτου (GIS) είχε επιβάλει αυστηρά μέτρα ασφαλείας σχετικά με τις μετακινήσεις και την τοποθεσία της αντιπροσωπείας της Χαμάς».
Πάντως, ο ισραηλινός στρατός που επιδόθηκε σε βομβαρδισμούς στην περιοχή της Γάζας μέχρι σήμερα το απόγευμα, φαίνεται να κοπάζει προς ώρας τις επιθέσεις. Εξάλλου, το μήνυμα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Εγιάλ Ζαμίρ προς τα ισραηλινά στρατεύματα είναι πως «η επιχείρηση δεν έχει τελειώσει». «Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και έτοιμοι για μάχη ανά πάσα στιγμή», υπογραμμίζει ο Εγιάλ Ζαμίρ. «Εάν οι όμηροι απελευθερωθούν, θα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα και η εκπλήρωση ενός βασικού πολεμικού στόχου – και αυτό θα είναι χάρη σε εσάς», καταλήγει στο μήνυμά του.