Αιχμές κατά της πλευράς της «πλειοψηφίας» του ΣΥΡΙΖΑ άφησε η Νίνα Κασιμάτη, ότι γίνονται προσπάθειες να «μαγειρευτεί» το αποτέλεσμα των εκλογών των συνέδρων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN. Η κυρία Κασιμάτη είπε ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη μια επίσημη ανακοίνωση από το κόμμα, αναφορικά με το ποια πλευρά κατάφερε να εκλέξει τους περισσότερους συνέδρους, καθώς όπως είπε «κανονικά, θα έπρεπε να έχει υπάρξει μια πρώτη ανακοίνωση και η επιτροπή νομιμοποίησης να λειτουργεί, προκειμένου να πιστοποιήσει τυπικά τους συνέδρους, ότι έγινε τυπικά η εκλογή τους. Αυτή είναι η δουλειά της επιτροπής νομιμοποίησης μόνο, όλα τα χρόνια. Να ελέγξει ότι σε μια οργάνωση τηρήθηκε το μέτρο, ότι τηρήθηκε η ποσόστωση των φύλων και ότι ο κάθε ένας και η κάθε μια σύνεδρος, δεν έχουν διαγραφεί από την επιτροπή δεοντολογίας, ότι παραμένουν μέλη». Είναι σαφές ότι σύμφωνα με την κυρία Κασιμάτη, η επιτροπή έχει πολύ περιορισμένες αρμοδιότητες, σε σχέση με αυτά που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες, ενώ τα σενάρια που θέλουν τη συγκεκριμένη επιτροπή να προσπαθεί να κόψει τους «συνέδρους Κασσελάκη» φουντώνουν.
Ερωτηθείσα εάν η επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων, μπορεί να «κόψει» υποψηφιότητες για απρεπείς συμπεριφορές, η κυρία Κασιμάτη είπε ότι «αυτή είναι δουλειά της επιτροπής δεοντολογίας. Δεν είναι δουλειά της επιτροπής νομιμοποίησης, παρόλο που η επιτροπή νομιμοποίησης, μέσα από μια εγκύκλιο της ΚΟΕΣ (κεντρική οργανωτική επιτροπή συνεδρίου) ειπώθηκε ότι μπορεί να έχει και επί της ουσίας αρμοδιότητα να αξιολογήσει τον σύνεδρο, αν ακολουθεί τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής και ούτω καθ΄ εξής». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «η επιτροπή νομιμοποίησης έχει αυτές τις εξής τυπικές αρμοδιότητες και δεν έχει την αρμοδιότητα της επιτροπής δεοντολογίας. Δεν μπορεί να αντιποιηθεί τις αρμοδιότητες της επιτροπής δεοντολογίας και να αξιολογήσει τους συνέδρους, επί της ουσίας. Ή, επί της ουσίας των θέσεών τους και των απόψεών τους».
Κασιμάτη και Μωραΐτης δεν κλήθηκαν στις εργασίες της επιτροπής νομιμοποίησης
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η καταγγελία της κυρίας Κασιμάτη, ότι ενώ είναι μέλος της επιτροπής νομιμοποίησης συνέδρων -εκείνη και ο Θάνος Μωραΐτης-, ωστόσο δεν κλήθηκαν στις εργασίες της επιτροπής. Όπως χαρακτηριστικά είπε «διαβάζω εδώ στην ΕΦΣΥΝ (...) "την ίδια ώρα χθες, έπιασε δουλειά η ενδεκαμελής επιτροπή νομιμοποίησης, η οποία ελέγχει όλες τις καταγγελίες για παρατυπίες π.χ. κόψιμο υποψηφίων συνέδρων απ' τα ψηφοδέλτια, απουσία εφορευτικής επιτροπής" κλπ. Θέλω να σας πω - και σας το λέω δημόσια: και εγώ και ο Θάνος ο Μωραΐτης που είμαστε μέλη της επιτροπής νομιμοποίησης, δεν είχαμε κληθεί σε αυτή τη διαδικασία». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν πράγματι ξεκίνησαν οι διαδικασίες της επιτροπής, η κυρία Κασιμάτη είπε ότι «εγώ πήγα χθες το βράδυ 19:00 - 19:30 στην Κουμουνδούρου μαζί με τον Θάνο Μωραΐτη και ήταν εκεί αρκετοί σύντροφοι από την επιτροπή νομιμοποίησης και επεξεργάζονταν τα αποτελέσματα».
Στην ερώτηση των δημοσιογράφων εάν ρώτησαν γιατί δεν κλήθηκαν, η κυρία Κασιμάτη είπε ότι «προφανώς εμείς το είπαμε. Καταγγέλθηκε το θέμα, καταγγέλθηκε και στη γραμματέα, θα δούμε τι θα γίνει», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «ξεκινήσανε νωρίτερα χωρίς να ενημερωθούμε», ενώ στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν είχαν ενημερωθεί, η κυρία Κασιμάτη είπε ότι «όχι. Η απάντηση κάποιων, ήταν ότι "έπρεπε να είχατε έρθει κι εσείς, από μόνοι σας"». Επίσης ενδιαφέρον έχει το γεγονός, ότι το ρεπορτάζ το οποίο επικαλέστηκε η κυρία Κασιμάτη ήταν σωστό, δηλαδή είχε γίνει μια πρώτη προεργασία από την επιτροπή νομιμοποίησης, ερήμην της κυρίας Κασιμάτη και του κυρίου Μωραΐτη. Πάντως, η κυρία Κασιμάτη δε διαπίστωσε να έχουν ήδη κοπεί σύνεδροι και απέστειλε αυστηρή προειδοποίηση λέγοντας ότι «δεν έχω δει να έχουν κοπεί πρόσωπα και αλίμονο αν έχουν κοπεί».
Το «εκλογομαγειρείο» του ΣΥΡΙΖΑ
Όλα αυτά συνθέτουν το παζλ στο πώς ακριβώς θα γίνει προσπάθεια να κοπούν σύνεδροι, από μια επιτροπή η οποία δεν έχει -σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ- τις αρμοδιότητες να «κόψει» συνέδρους, παρά μονάχα να εγκρίνει τυπικά το κατά πόσο τηρήθηκαν οι διαδικασίες της εκλογής συνέδρων, όπως εκείνες προβλέπονται. Υπάρχουν ήδη σενάρια τα οποία διακινούνται, τα οποία θέλουν την επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων, όχι μόνο απλώς να μπορεί να κόψει συνέδρους που εξελέγησαν, αλλά και ολόκληρες τοπικές του ΣΥΡΙΖΑ (ΟΜ - Οργανώσεις Μελών), στις οποίες τα ποσοστά του Στέφανου Κασσελάκη είναι ανεξήγητα υψηλά. Επίσης, έχουν υπάρξει καταγγελίες ότι έχουν βρεθεί σε διάφορες ΟΜ περισσότερα ψηφοδέλτια, από το σύνολο του αριθμού των μελών τους. Ακόμη, υπήρξε καταγγελία για κάποιο μέλος, το οποίο αντί για έναν φάκελο, έριξε στην κάλπη τρεις - όλοι υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πλευρά Κασσελάκη θα κάνει λόγο για προβοκάτσια, ενώ η πλευρά της «πλειοψηφίας» θα καταγγείλει νοθεία. Και όλα αυτά θα κληθεί να τα αξιολογήσει μια επιτροπή, η οποία στερείται των αρμοδιοτήτων!
Δυο πράγματα είναι ξεκάθαρα: αφενός η αντίληψη των δημοκρατικών διαδικασιών για το όλον του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς διασταλτική -μιας και η κάθε πλευρά κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να επικρατήσει της άλλης-, ενώ αφετέρου, δεν υπάρχει περίπτωση το συγκεκριμένο συνέδριο να εξελιχθεί ομαλά. Ίσως τελικά να μην υπερέβαλλε ο Απόστολος Γκλέτσος, όταν ζήτησε την παρουσία αστυνομίας και εισαγγελέα, στο «μπουζουξίδικο» που θα κάνει το συνέδριό του ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, ο χώρος στον οποίο θα διεξαχθεί είναι απόλυτα ταιριαστός, καθώς είναι σαφές ότι θα παρακολουθήσουμε ένα ανεπανάληπτο σόου!
Η δήλωση της Νίνας Κασιμάτη
Παναγιώτης Στάθης: «Απ' τους συνέδρους, ποιος πήρε περισσότερους, θα καταλάβουμε ποτέ; Σαν φοιτητικές εκλογές ήταν, να σας πω την αλήθεια. "Κερδίσαμε εμείς, κέρδισε ο άλλος"».
Νίνα Κασιμάτη: «Από το κόμμα, δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση ακόμα. Κανονικά, θα έπρεπε να έχει υπάρξει μια πρώτη ανακοίνωση και η επιτροπή νομιμοποίησης να λειτουργεί, προκειμένου να πιστοποιήσει τυπικά τους συνέδρους, ότι έγινε τυπικά η εκλογή τους. Αυτή είναι η δουλειά της επιτροπής νομιμοποίησης μόνο, όλα τα χρόνια. Να ελέγξει ότι σε μια οργάνωση τηρήθηκε το μέτρο, ότι τηρήθηκε η ποσόστωση των φύλων και ότι ο κάθε ένας και η κάθε μια σύνεδρος, δεν έχουν διαγραφεί από την επιτροπή δεοντολογίας, ότι παραμένουν μέλη».
Παναγιώτης Στάθης: «Άρα, δεν μπορεί να κόψει άλλους; Αν κάποιος κάνει μια ανάρτηση και έχει πει - καταφέρεται κατά του κόμματος με αισχρό τρόπο, θα πω εγώ. Αυτός, μπορεί να κοπεί;»
Νίνα Κασιμάτη: «Αυτή είναι δουλειά της επιτροπής δεοντολογίας. Δεν είναι δουλειά της επιτροπής νομιμοποίησης, παρόλο που η επιτροπή νομιμοποίησης, μέσα από μια εγκύκλιο της ΚΟΕΣ (κεντρική οργανωτική επιτροπή συνεδρίου) ειπώθηκε ότι μπορεί να έχει και επί της ουσίας αρμοδιότητα να αξιολογήσει τον σύνεδρο, αν ακολουθεί τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής και ούτω καθ΄ εξής».
Παναγιώτης Στάθης: «Θέλουν να κόψουν συνέδρους της πλευράς Κασσελάκη; Αυτό λέτε εσείς;»
Νίνα Κασιμάτη: «Εγώ δεν έχω έρθει να μιλήσω από την πλευρά Κασσελάκη, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό».
Παναγιώτης Στάθης: «Τον στηρίζετε όμως».
Νίνα Κασιμάτη: «Εννοείται ότι τον υποστηρίζω. Διότι είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος και γιατί στο πρόσωπό του το 2023, η βάση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε αλλαγή καθεστώτος και αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει σεβαστό από όλους (...) θέλω να επιστρέψω στην επιτροπή νομιμοποίησης. Η επιτροπή νομιμοποίησης έχει αυτές τις εξής τυπικές αρμοδιότητες και δεν έχει την αρμοδιότητα της επιτροπής δεοντολογίας. Δεν μπορεί να αντιποιηθεί τις αρμοδιότητες της επιτροπής δεοντολογίας και να αξιολογήσει τους συνέδρους, επί της ουσίας. Ή, επί της ουσίας των θέσεών τους και των απόψεών τους. Το ζήτημα είναι - επειδή εγώ είμαι στην επιτροπή νομιμοποίησης -»
Γιάννης Κολοκυθάς: «Α, είστε;»
Νίνα Κασιμάτη: «Βεβαίως, εννοείται πως είμαι. Διαβάζω εδώ στην ΕΦΣΥΝ (...) "την ίδια ώρα χθες, έπιασε δουλειά η ενδεκαμελής επιτροπή νομιμοποίησης, η οποία ελέγχει όλες τις καταγγελίες για παρατυπίες π.χ. κόψιμο υποψηφίων συνέδρων απ' τα ψηφοδέλτια, απουσία εφορευτικής επιτροπής" κλπ. Θέλω να σας πω - και σας το λέω δημόσια: και εγώ και ο Θάνος ο Μωραΐτης που είμαστε μέλη της επιτροπής νομιμοποίησης, δεν είχαμε κληθεί σε αυτή τη διαδικασία».
Παναγιώτης Στάθης: «Όπα. Εσείς ξέρετε αν -δεν αμφισβητώ τον συνάδελφο-, ξεκίνησε πράγματι η επιτροπή;»
Νίνα Κασιμάτη: «Ακούστε, εγώ πήγα χθες το βράδυ 19:00 - 19:30 στην Κουμουνδούρου μαζί με τον Θάνο Μωραΐτη και ήταν εκεί αρκετοί σύντροφοι από την επιτροπή νομιμοποίησης και επεξεργάζονταν τα αποτελέσματα».
Παναγιώτης Στάθης: «Δεν τους είπατε "γιατί δε με καλέσατε;"»
Νίνα Κασιμάτη: «Προφανώς εμείς το είπαμε. Καταγγέλθηκε το θέμα, καταγγέλθηκε και στη γραμματέα, θα δούμε τι θα γίνει».
Γιάννης Κολοκυθάς: «Άρα, πήγαν να το κάνουν εν κρυπτώ;»
Νίνα Κασιμάτη: «Ξεκινήσανε νωρίτερα χωρίς να ενημερωθούμε».
Γιάννης Κολοκυθάς: «Αφού δε σας ειδοποίησαν. Το ξεκινάμε νωρίτερα, σημαίνει μια ειδοποίηση».
Παναγιώτης Στάθης: «Σας είχαν ενημερώσει;»
Νίνα Κασιμάτη: «Όχι. Η απάντηση κάποιων, ήταν ότι "έπρεπε να είχατε έρθει κι εσείς, από μόνοι σας"».
Παναγιώτης Στάθης: «Άρα εσείς λέτε ότι "έγινε μια προσπάθεια ερήμην της πλευράς Κασσελάκη, να συνεδριάσει η επιτροπή νομιμοποίησης";»
Γιάννης Κολοκυθάς: «Και να κόψει συνέδρους».
Νίνα Κασιμάτη: «Λέει το ρεπορτάζ -άρα γνωρίζει ο δημοσιογράφος εδώ, που καλύπτει ΣΥΡΙΖΑ-, ότι χθες ξεκίνησε δουλειά η επιτροπή νομιμοποίησης. Και εγώ σας λέω ότι σαν μέλος της επιτροπής νομιμοποίησης, δεν είχα προσκληθεί για να ξεκινήσει αυτή η εργασία. Όπως ξέρετε, οι επιτροπές συγκαλούνται, δεν πηγαίνει ο καθένας μόνος του, ό,τι ώρα θέλει κάπου. Όταν είσαι επιτροπή συγκαλείσαι τυπικά και λες "ξεκινάμε αυτή τη δουλειά". Έχει συγκληθεί σήμερα μια συνεδρίαση της επιτροπής νομιμοποίησης στις 19:00 -αφότου πήγαμε δηλαδή, μας εστάλη αυτό το μήνυμα-, αλλά έχει γίνει ήδη μια προεργασία».
Παναγιώτης Στάθης: «Αυτή η προεργασία, την είδατε εσείς; Έχουν κοπεί πρόσωπα τα οποία -»
Νίνα Κασιμάτη: «Όχι, δεν έχω δει τίποτα. Δεν έχω δει να έχουν κοπεί πρόσωπα και αλίμονο αν έχουν κοπεί».