Στο φως φέρνει το dikastiko.gr. αναφορά-καταγγελία κατηγορουμένης για τη σύμβαση 717 κατά της Ευρωπαίας Εισαγγελέως στο Ευρωκοινοβούλιο, με την οποία ζητεί πειθαρχικό και έκπτωση από το αξίωμά της για παρέμβαση σε εκκρεμή υπόθεση, παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας και της αρχής της αμεροληψίας.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με όσα γράφει το dikastiko.gr, μια εκ των κατηγορουμένων για την σύμβαση 717 του ΟΣΕ, η οποία απολογήθηκε και αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση- μαμούθ ύψους 600.000 ευρώ, εξαπολύει ένα δριμύ «κατηγορώ» ενώπιον της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, Λάουρας Κοβέσι, για έλλειψη αμεροληψίας, σεβασμού στο τεκμήριο αθωότητας και πράξεις που αντίκεινται στις αρχές λειτουργίας της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. Η εργαζόμενη στην ΕΡΓΟΣΕ είναι μια εκ των 26 κατηγορουμένων που καλούνται σε απολογία για τις καθυστερήσεις υλοποίησης της σύμβασης, βάσει κατηγορητηρίου που συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για το αδίκημα της απάτης σχετική με τις επιχορηγήσεις στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου επιχειρησιακού προγράμματος σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου.
Αφορμή οι δηλώσεις
Αφορμή, όπως σημειώνεται στάθηκαν οι δηλώσεις της κας Κοβέσι στις 12 Μαρτίου 2024: «Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη. Γιατί αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια. Δυστυχώς, η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν. Δεν είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε αυτό. Δεν είμαστε οι νομοθέτες. Υπόσχομαι στους συγγενείς ότι θα κάνω τα πάντα. Ειλικρινά τους ενθαρρύνω να μην τα παρατήσουν μέχρι να δικαιωθούν. Να μην τα παρατήσουν από το να βρουν την αλήθεια. Δεν έχω λόγια για να τους πω γιατί δεν βρέθηκα στη θέση τους. Αλλά ως Εισαγγελέας, τους υπόσχομαι ότι θα κάνουμε τη δουλειά μας. Η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Πολύ νέοι και αθώοι… Δεν υπάρχουν λόγια… Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν αυτήν την τραγωδία. Αυτό το δράμα».
Όπως περιγράφει η κατηγορουμένη, «ακολούθησε, (χρονικά), η κλήτευση μου προς απολογία ενώπιον Έλληνα τακτικού ανακριτή και εισαγγελέα, (και οι δύο εντεταλμένοι Ευρωπαϊκών υποθέσεων), και –παρά την εξ εγγράφων προκύπτουσα αθωότητα μου- μου επέβαλαν την εξωπραγματική καταβολή εγγύησης 600.000 ευρώ, (άλλως σε περίπτωση μη καταβολής της διατάσσεται η προσωρινή μου κράτηση, δηλ. προφυλάκιση)».
Η αναφορά
Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr, στις 6 Απριλίου δια του δικηγόρου Θρασύβουλου Κονταξή, υποβλήθηκε αναφορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της κας Κοβέσι, με την οποία ζητείται (επειδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αρμόδιο για τον διορισμό και την παύση του Ευρωπαίου Εισαγγελέως) «έναρξη όλων των διαδικασιών, (υποβολή σχετικής Αίτησης στο Δικαστήριο), για την άμεση πειθαρχική δίωξή της με σκοπό την έκπτωσή της και την άμεση απομάκρυνσή της από τη θέση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως».
Αναφέρει συγκεκριμένα : «…επηρέασε αρνητικά και άμεσα την ποινική μου μεταχείριση, αφού διαμόρφωσε αρνητικό κλίμα σε βάρος μου ως κατηγορουμένης, με εξέθεσε, (προ πάσης δίκης), ως ένοχη στην Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και στην Ελληνική κοινή γνώμη και κοινωνία και με στιγμάτισε ως συμμετέχουσα σε απάτες σε βάρος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, (και ως συνυπεύθυνη για το δυστύχημα). Αν έτσι γίνεται δεκτό ότι λειτουργούν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ τότε δεν υπάρχει ανάγκη ύπαρξης της τελευταίας».
Μάλιστα η κατηγορουμένη στην αναφορά της επικαλείται σχετικές δηλώσεις έντονης κριτικής κατά της Ευρωπαίας Εισαγγελέως από τον πρόεδρο των Διοικητικών Δικαστών, αποστροφή του Αρείου Πάγου για το πλαίσιο αρμοδιοτήτων της, καθώς και αιχμηρή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων της χώρας : «…Η Ευρωπαία Εισαγγελέας κατά την άσκηση των εισαγγελικών καθηκόντων της δεν είναι θεσμικά ορθό να εισηγείται την αναθεώρηση συνταγματικών διατάξεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία (διαδικασία αναθεώρησης) ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και καθορίζεται από τη διάταξη του άρθρου 110 του Συντάγματος. Σε διαφορετική περίπτωση κλονίζεται η αρχή της ουδετερότητας και της αμεροληψίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και η πίστη των πολιτών στον θεσμό».
«Στερείται του τεκμηρίου της αμεροληψίας»
Για να στηρίξει δε το αίτημά της η κατηγορουμένη για την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας κατά της Ευρωπαίας Εισαγγελέως , προσθέτει : «… Είναι προφανές ότι η ως άνω κ. Laura Codruța Kövesi, στερείται του τεκμηρίου της αμεροληψίας, της απάθειας και της ψυχραιμίας που επιβάλλεται για Εισαγγελέα, συμμετέχει, (και επηρεάζει), η ίδια –με τη δημόσια έκφραση των προσωπικών της απόψεων- στην εξέλιξη της εδώ ποινικής διαδικασίας, εγείρει πλείστες όσες υποψίες, υπονομεύει τον θεσμικό ρόλο του Ευρωπαίου Εισαγγελέως, παραβιάζει βασικές αρχές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ως εκ τούτου στερείται του τεκμηρίου της ανεξαρτησίας…
Στην ουσία η Ευρωπαία εισαγγελεύς κατέστη διάδικος της εδώ ποινικής διαδικασίας για το δυστύχημα των Τεμπών, και συνέβαλε στον ανεπίγνωστο εγκλωβισμό τόσο των εδώ εντεταλμένων οργάνων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, (ελπίζω να μην υπέδειξε και τη δικονομική τους συμπεριφορά), όσο και της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ, τα οποία διαχέουν πίεση προς την Ελληνική Δικαιοσύνη, αμφισβητώντας ευθέως την ανεξαρτησία της… Ήδη στη χώρα μου αποτελεί κοινή πεποίθηση, (μετά τη δήλωση της κ. Laura Codruța Kövesi), ότι υφίσταται προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης, (πράγμα απολύτως αβάσιμο), γεγονός το οποίο παρέσυρε, (υποθέτω ασυνείδητα), τα εδώ εντεταλμένα όργανα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να παραβιάσουν την έννοια αναλογικότητας και να παρακάμψουν βασικές αρχές της Ελληνικής έννομης τάξης.
Κατά πάσα περίπτωση η δήλωση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως υπονόμευσε το κλίμα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, πυροδότησε πολιτικές, αντιπαραθέσεις, διέσπειρε καχυποψία, κατηγόρησε για νομική ανεπάρκεια το νομικό οπλοστάσιο της χώρας μου και φαλκίδευσε, δια αυτού του τρόπου, την ανεξαρτησία της εδώ Δικαιοσύνης, η οποία πλέον δρα υπό καθεστώς αμφισβήτησης…. Μετά ταύτα δηλ. δεν είναι τυχαία η δικονομική συμπεριφορά των εδώ εντεταλμένων οργάνων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, τα οποία είτε ανεπιγνώστως είτε ευθυγραμμιζόμενα με τις απόψεις της, προέβησαν σε επιβολή ανάλογης εξωπραγματικής εγγυοδοσίας, (απόλυτα δυσανάλογης τόσο με τα οικονομικά μου δεδομένα όσο και με την ουσία της όλης υπόθεσης και φυσικά contra με τις δύο βασικές προϋποθέσεις του Ελληνικού ποινικού συστήματος, περί κινδύνου διαφυγής μου και τέλεσης νέου αδικήματος)».