Απομένουν λίγες ώρες για την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ στη Βρετανία και οι προετοιμασίες των ανακτόρων είναι πυρετώδεις, μιας και οι πρόβες όλων όσοι θα συμμετέχουν βρίσκονται σε εξέλιξη σε καθημερινή βάση, ενώ στις πρόβες συμμετέχει ακόμη και ο βασιλιάς και η σύζυγός του.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η μεγάλη αίθουσα του χορού στο παλάτι του Μπάκιγχαμ έχει μετατραπεί σε χώρο που προσομοιάζει με το Αββαείο του Γουεστμίνστερ και εκεί το βασιλικό ζεύγος εκπαιδεύεται για το τελετουργικό της 6ης Μαΐου για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις κατά τη διάρκειά του.

Μέσα στον ναό θα βρίσκονται πάνω από 2.000 επίσημοι προσκεκλημένοι. Μεταξύ αυτών βασιλείς και αρχηγοί κρατών, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Αξίζει να σημειωθεί πως υπολογίζεται ότι 300.000.000 τηλεθεατές θα συντονίσουν τους δέκτες τους για να δουν την 39η στέψη στην ιστορία του Αββαείου του Γουεστμίνστερ, ένα τελετουργικό που οι ρίζες του φτάνουν στο 1066.

Ο όρκος και το αγιασμένο λάδι

Η ενθρόνιση του Καρόλου πραγματοποιήθηκε όταν πέθανε η βασίλισσα και ήταν ομολογουμένως, όπως αναμενόταν, μια πολύ δύσκολη περίοδος, καθώς το έθνος συγκεντρώθηκε για να αποχαιρετήσει τον μακροβιότερο ηγεμόνα του.

Οκτώ μήνες μετά, η στέψη θα είναι πολύ διαφορετική, καθώς πρόκειται για μια στιγμή δημόσιου εορτασμού του νέου βασιλιά. Είναι, όπως αναφέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα μεγάλο θέαμα στο οποίο θα παρευρεθούν αξιωματούχοι από όλον τον κόσμο και θα το παρακολουθήσουν εκατομμύρια άνθρωποι.

Η λέξη «στέψη» προέρχεται από τη λατινική «corona». Ομως είναι κάτι πολύ περισσότερο από την κυριολεκτική τοποθέτηση του στέμματος στο κεφάλι του ηγεμόνα. Είναι μια συμβολική συνάντηση της μοναρχίας, της Εκκλησίας και του κράτους για μια θρησκευτική τελετή, κατά την οποία ο μονάρχης δίνει όρκους τόσο στον Θεό όσο και στην πατρίδα.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν ότι «θα αντικατοπτρίζει τον ρόλο του μονάρχη σήμερα και θα κοιτάζει προς το μέλλον, ενώ θα έχει τις ρίζες του στις μακρόχρονες παραδόσεις και το μεγαλοπρεπές θέαμα».

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι, θα διευθύνει την τελετή, ενώ τα βασικά στοιχεία της τελετής είναι η αναγνώριση, ο όρκος, το χρίσμα, η ενθρόνιση, η στέψη και η απόδοση τιμών.

Η αναγνώριση είναι όταν ο ηγεμόνας στέκεται στο θέατρο της μονής και παρουσιάζεται στο λαό. Αφού δώσει τον όρκο στέψης –ο οποίος είναι ένας όρκος να κυβερνά σύμφωνα με τον νόμο, να απονέμει δικαιοσύνη με έλεος και να διατηρεί την Εκκλησία της Αγγλίας–, ο μονάρχης χρίζεται με αγιασμένο λάδι από τον αρχιεπίσκοπο.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Θα υπάρξουν δύο πομπές στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας την ημέρα της στέψης, καθώς η μία θα μεταφέρει τον βασιλιά για να στεφθεί και μετά την τελετή θα υπάρξει μια μεγαλύτερη παρέλαση στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου ο μονάρχης και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα κάνουν μια εμφάνιση στο μπαλκόνι και θα παρακολουθήσουν ένα πέρασμα αεροσκαφών.

Η ίδια η διαδρομή είναι σημαντικά συντομότερη από τη διαδρομή πέντε μιλίων της βασίλισσας προς το Αββαείο του Γουεστμίνστερ το 1953. Πριν από την τελετή, ο βασιλιάς Κάρολος θα φύγει από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και θα κατευθυνθεί προς το Mall με το επίσημο πούλμαν για το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο, συνοδευόμενος από την Κυρίαρχη Συνοδεία του Οικιακού Ιππικού.

Η πομπή θα περάσει από την Αψίδα του Ναυαρχείου προτού στρίψει στο Whitehall και ταξιδέψει κατά μήκος της Κοινοβουλευτικής Οδού και στη συνέχεια στο Αββαείο. Θα επιστρέψει χρησιμοποιώντας την ίδια διαδρομή μήκους 1,3 μιλίου, με τον μονάρχη να ταξιδεύει αυτήν τη φορά με τη χρυσή κρατική άμαξα.

Οι βρετανικές δυνάμεις ασφαλείας είναι προετοιμασμένες για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου, δήλωσε ο υπουργός Ασφαλείας Τομ Τάγκενχαντ, λίγες ώρες αφότου ένας άνδρας συνελήφθη έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επειδή πέταξε αντικείμενα που έμοιαζαν με «κυνηγετικά φυσίγγια» στον προαύλιο χώρο του παλατιού, ενώ η βρετανική αστυνομία θα αναπτύξει 29.000 άνδρες στους δρόμους του Λονδίνου αύριο Σάββατο, ημέρα της στέψης.

«Δεν εφησυχάζουμε σε καμία περίπτωση», είπε ο υπουργός στο Sky News. «Χαίρομαι πολύ που βλέπω ότι η αστυνομία αντέδρασε απίστευτα γρήγορα, με επαγγελματικό τρόπο στο περιστατικό χθες το βράδυ». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η προετοιμασία για την εκδήλωση χρειάστηκε μήνες προγραμματισμού, λαμβάνοντας υπόψη οποιονδήποτε αριθμό διαφορετικών απειλών.