Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε «κριτική για την κριτική» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, επί του νομοσχεδίου για το νέο ασφαλιστικό.
Κλείνοντας με την τοποθέτησή του την τριήμερη συζήτηση επί του νομοσχεδίου με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)» ο κ. Βρούτσης είπε ότι οι αντιρρήσεις του κ. Τσίπρα ήταν «κροκοδείλια δάκρυα» και ότι με την πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας που κατέθεσε επί της αρχής του νομοσχεδίου θα πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο γιατί καταψηφίζει τη μη περικοπή των επικουρικών συντάξεων, τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, αλλά και τη ψηφιακή σύνταξη.
Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ένιωσε έκπληξη που ο κ. Τσίπρας προέβη σε καταγγελίες, δεν κατέθεσε πρόταση και δεν είπε κουβέντα για τις αντισυνταγματικότητες του νόμου Κατρούγκαλου. Δεν συμβουλεύει κάποιος τον αρχηγό σας; Ότι ήταν υποχρεωμένος να απολογηθεί για την αντισυνταγματικότητα του νόμου του; Δεν του είπε να είναι προσεκτικός όταν μιλά για τα ασφαλιστικά, που έκοψε το ΕΚΑΣ, παρέδωσε «χάος και λαβύρινθο» στον ΕΦΚΑ, να πει κάτι για τις χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις; «Μόνο καταγγελία, και κουβέντα για τις συνταγματικές εκκρεμότητες» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό είναι ελκυστικό και ανταποδοτικό, καλλιεργεί την ασφαλιστική συνείδηση -κυρίως στους νέους, είναι βιώσιμο, διασφαλίζει τις συντάξεις έως το 2070, και μετά τη ψήφισή τους οι νέοι που ρωτούν εάν θα πάρουν σύνταξη θα μαθαίνουν πως ναι, θα πάρουν και μάλιστα αξιοπρεπή σύνταξη.
Το νομοσχέδιο ήρθε για να μείνει, είπε καταλήγοντας ο κ. Βρούτσης, που εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι συμμετείχαν στην εξαντλητική διαδικασία προετοιμασίας και κοινοβουλευτικής επεξεργασίας του, κατά την οποία, όπως σημείωσε, μίλησαν πάνω από 150 βουλευτές.
Το νομοθετικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς τόνισε στη καταληκτική ομιλία της επί του νέου ασφαλιστικού, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Καθιστούσε ή όχι ο νόμος Κατρούγκαλου μη ελκυστική την παράταση εργασιακού βίου, μετά τα 30 έτη; Δημιουργούσε ή όχι, η οριζόντια σύνδεση του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών με τις ασφαλιστικές εισφορές, ασύμμετρες επιβαρύνσεις, ενισχύοντας τη φοροδιαφυγή; Οδήγησε ή όχι η άκριτη περικοπή των επικουρικών συντάξεων σε απαξίωση το σύστημα επικουρικής ασφάλισης; Δημιούργησε ή όχι το θνησιγενές πλαίσιο του ν. Κατρούγκαλου, μια αίσθηση στην κοινωνία ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι μια «άλλη χαμένη υπόθεση» από την οποία ο πολίτης μπορεί να αναμένει μόνο ελάχιστα ή και τίποτα; Παρέδωσε ή όχι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μια κατάσταση διοικητικού χάους με χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις; ρώτησε η κα Μιχαηλίδου.
Όπως τόνισε, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ είναι το πρώτο που δεν έχει καμία μείωση συντάξεων, δεν θίγει τα όρια ηλικίας και διατηρεί την εθνική σύνταξη αμετάβλητη.
Το νομοσχέδιο ενισχύει την ανταποδοτικότητα και αυξάνει ποσοστά αναπλήρωσης για όσους επιλέγουν να παραμείνουν εργασιακά ενεργοί, υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου.