Στην αντεπίθεση πέρασε ο Καναδάς, που ανακοίνωσε δασμούς που ξεπερνούν τα 20 δισ. δολάρια σε αμερικανικά προϊόντα. Νωρίτερα την Τετάρτη, η Επιτροπή ανακοίνωσε αντίποινα σε δύο στάδια που καλύπτουν εξαγωγές της ΕΕ ύψους 26 δισ. ευρώ, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ το ποσό του εμπορικού πολέμου κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ. 

Ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά Ντομινίκ Λεμπλάν είπε ότι οι δασμοί, ύψους 25%, θα τεθούν σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης και αφορούν προϊόντα συνολικής αξίας 29,8 δισεκ. δολαρίων Καναδά (περίπου 18 δισεκ. ευρώ).

Οι ανταποδοτικοί δασμοί αφορούν προϊόντα χάλυβα αξίας 12,6 δισεκ. δολαρίων και αλουμινίου αξίας 3 δισεκ., καθώς επίσης και άλλα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αθλητικό εξοπλισμό και αντικείμενα από χυτοσίδηρο.

Η απόφαση του Καναδά έρχεται μετά την κήρυξη εμπορικού πολέμου με επιβολή δασμών 25% σε χάλυβα και αλουμίνιο από τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η χώρα είναι ο μεγαλύτερος ξένος προμηθευτής των συγκεκριμένων υλών στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Διακυβερνητικών Υποθέσεων του Καναδά, Ντόμινικ Λεμπλάν, ανέφερε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί από αύριο.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Επιτροπή ανακοίνωσε αντίποινα σε δύο στάδια που καλύπτουν εξαγωγές της ΕΕ ύψους 26 δισ. ευρώ, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ το ποσό του εμπορικού πολέμου κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ.

Αν δεν υπάρξει διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων, η ΕΕ θα επιβάλει από την 1η Απριλίου, δασμούς ύψους 8 δισ. ευρώ σε προϊόντα των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων εμβληματικά αμερικανικά προϊόντα όπως οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson, το μπέρμπον και τα τζιν. Και, από τα μέσα Απριλίου, θα καθορίσει περαιτέρω αντίμετρα 18 δισ. ευρώ, με την επιφύλαξη της έγκρισης των χωρών-μελών της ΕΕ.

«Λανθασμένες» χαρακτήρισε πριν από λίγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τις αποφάσεις των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών και υποσχέθηκε «γρήγορη και κατάλληλη» απάντηση. Την ανάγκη αποτροπής περαιτέρω κλιμάκωσης και διαλόγου με την Ουάσιγκτον ανέδειξε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.

«Στο εμπόριο χρειαζόμαστε λιγότερα και όχι περισσότερα εμπόδια και για αυτό θεωρώ λανθασμένες τις αποφάσεις των ΗΠΑ σχετικά με την τελωνειακή πολιτική και θα απαντήσουμε γρήγορα και καταλλήλως, εξετάζοντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, στο Βερολίνο. Ο καγκελάριος παραδέχθηκε ακόμη ότι η επιβολή επιπλέον δασμών θα πλήξει ιδιαίτερα την Γερμανία.