Αρνητικό παράδειγμα των συνεπειών συγχρωτισμού είναι το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η Ξάνθη και η Ροδόπη, με τον Εχίνο να κρατά τα “σκήπτρα” στη λίστα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων από τον νέο κορωνοϊό.

Τα 93 κρούσματα που καταγράφηκαν μέσα σε μια βδομάδα στην περιοχή, ανησυχούν τους επιστήμονες και μάλιστα διπλά, καθώς υπάρχει απροθυμία των κατοίκων να υποβληθούν σε τεστ, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρούσμτα μπορεί να είναι πολύ περισσότερα.

«Καμπανάκι κινδύνου» χαρακτήρισε ο καθηγητής ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος, το γεγονός ότι μέσα σε μόλις 7 ημέρες καταγράφηκαν στη χώρα μας 93 νέα κρούσματα κορωνοϊού, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Τα κρούσματα αυτά είναι απόρροια συγχρωτισμού. Είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν επαναλαμβάνονται αυτές οι συμπεριφορές. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τις θρησκευτικές τελετές», πρόσθεσε σε σχέση με τις συγκεντρώσεις για την άσκηση θρησκευτικών καθηκόντων από τις οποίες θεωρείται ότι πιθανόν να προέκυψαν τα περιστατικά.

Ερωτηθείς γιατί επετράπη στη θρησκευτική μειονότητα της Ξάνθης να γιορτάσει το Ραμαζάνι, ο καθηγητής εξήγησε ότι βρισκόμαστε σε φάση σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων.

Αναφορικά με τους τουρίστες που αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα μας, ο Γιώργος Σουρβίνος επισήμανε ότι «αν εφησυχαστούμε, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν κι άλλες τοπικές εστίες» τονίζοντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει φέρνοντας ως παράδειγμα άλλες χώρες, στις οποίες παρατηρήθηκε «επανεμφάνιση συρροής κρουσμάτων». Σε ενδεχόμενο lockdown ακόμα και σε κάποιο νησί, δήλωσε ότι είναι ακραία περίπτωση, αλλά αν χρειαστεί μπορεί να συμβεί.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα μέχρι χθες στοιχεία, στη Θράκη εντοπίζονται τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα κορωνο”ιού που καταγράφηκαν. Συγκεκριμένα, από τα 24 νέα κρούσματα τα 18 βρίσκονται στην Ξάνθη με 15 από αυτά να είναι στο Δήμο Μύκης, 12 στην κοινότητα Εχίνου και 3 στην κοινότητα Μύκης. Δύο βρίσκονται στη Ροδόπη και 4 είναι εισαγόμενα.

Στις “κόκκινες” περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων συγκαταλέγονται η Ξάνθη, η Αργολίδα, η Λάρισα, η Κοζάνη κι η Καστοριά. Αμέσως μετά ακολουθούν οι περιοχές του Έβρου, Δράμας , Εύβοιας, Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας κι η Αττική. Χαμηλά βρίσκοτναι οι νομοί μεσσηνίας, Σερρών, Φθιώτιδας, η Κρήτη και το Βορειανατολικό Αιγαίο, αντίστοιχα.