Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι αναλυτές της Societe Generale, οι οποίοι επισημαίνουν πως το ενδιαφέρον των επενδυτών μετατοπίζεται σταδιακά από τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, στη δημοσιονομική κατάσταση των χωρών της Ευρωζώνης. Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο είναι οι αδύναμοι κρίκοι και οι αναλυτές δεν αποκλείουν την πιθανότητα υποβάθμισης χωρών από τους οίκους αξιολόγησης. Εξαίρεση σε αυτό το ζοφερό σκηνικό είναι η Ελλάδα, καθώς, όπως τονίζουν, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται. 

Η Societe General σημειώνει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η μείωση του χρέους, η βιωσιμότητα του προφίλ εξυπηρέτησής του και τα θεμελιώδη μεγέθη δικαιολογούν τις αναβαθμίσεις των προοπτικών της οικονομίας από την S & P και τη Fitch. Αντίθετα, εκφράζονται φόβοι για  τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης και τα ελλείμματα κυρίως της Γαλλίας και της Ιταλίας. 

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως από το 2025 οι δημοσιονομικές ανισορροπίες θα ενταθούν και θα φανούν οι επιπτώσεις των μέτρων στήριξης των προηγούμενων ετών, ενώ οι κυβερνήσεις θα στείλουν τα προσχέδιο των προϋπολογισμών τους στην Κομισιόν τον Οκτώβριο.

Aναπόφευκτα οι αγορές θα εστιάσουν εκεί, χωρίς να αποκλείεται διόρθωση στις ευρωαγορές, εφόσον τα νέα δεν είναι θετικά και αναδεικνύουν την αύξηση των ελλειμμάτων. Μάλιστα η Societe Generale προβλέπει αύξηση των spreads των ομολόγων μεταξύ των χωρών, ενώ η Κομισιόν είναι πιθανόν να εκκινήσει τις διαδικασίες περί υπερβολικών ελλειμμάτων σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς. 

Η προσοχή των αγορών θα εστιάσει επίσης στο σχεδιασμό των κυβερνήσεων μεγάλων χωρών στις αρχές φθινοπώρου προκειμένου να φανεί η πραγματική κατάσταση της οικονομίας τους. 

Συγκεκριμένα για την οικονομία της Γαλλίας οι αναλυτές περιμένουν σταθερή αξιολόγηση από την Fitch, ωστόσο υπάρχει περίπτωση να υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης Moody's και S&P καθώς βλέπουν δημοσιονομικούς κινδύνους στη γαλλική οικονομία.

Την ίδια στιγμή το κλίμα στις διεθνείς αγορές επιβαρύνεται. Αφενός η άνοδος της τιμής πετρελαίου αναζωπυρώνει τους φόβους για ενδυνάμωση του πληθωρισμού, αφετέρου οι κεντρικές τράπεζες δεν φαίνονται διατεθειμένες να κάνουν τόσες πολλές μειώσεις επιτοκίων όσο προσδοκούσαν οι επενδυτές. Η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται, ενώ η αμερικανική καταγράφει στοιχεία που ίσως κάνουν τη Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αγορά εργασίας, που σύμφωνα με νεότερα δεδομένα είναι ανθεκτική, κάτι που δείχνει πως ο πληθωρισμός επιμένει.