Ο πρώην υπουργός Άμυνας έβαλε πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα, θυμήθηκε τον Ντόναλντ Τραμπ και την ίδια ώρα εξαπέλυσε πυρά κατά της ΕΕ για την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Σε ρόλο πολιτικού… συνηγόρου του Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε ο Πάνος Καμμένος, θυμίζοντας με τον δικό του, ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο, το παρασκήνιο της συνάντησης του πρώην πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο πρώην υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι χρειάστηκε να εξηγήσει στον Αμερικανό πρόεδρο πως οι συμφωνίες μπορούν να κλείσουν ευκολότερα με έναν αριστερό πρωθυπουργό και, όπως χαρακτηριστικά είπε, τελικά «πέρασαν με μαλακό και ωραίο τρόπο». Η… υπεράσπιση Τσίπρα, ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί: ο Καμμένος του αναγνώρισε κυβερνησιμότητα και υπευθυνότητα στα θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, εκτιμώντας παράλληλα ότι μεγάλο μέρος του κόσμου του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς τον πρώην πρωθυπουργό. Και ενώ έστρωνε το πολιτικό χαλί για τον παλιό του κυβερνητικό εταίρο, ο Καμμένος άνοιγε ταυτόχρονα το άλλο μέτωπο, με σκληρή επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέσεις υπέρ μιας συμφωνίας με τη Ρωσία και ευθείες αιχμές κατά της ευρωπαϊκής και ουκρανικής στάσης στον πόλεμο. Ένα πολιτικό κοκτέιλ με Τσίπρα, Τραμπ, Ρωσία, ΕΕ και… ΑΝΕΛ, που δείχνει ότι ο Καμμένος μπορεί να δηλώνει πως δεν ψάχνει καρέκλα, αλλά κάθε άλλο παρά έχει εγκαταλείψει το πολιτικό παρασκήνιο.

Και αν η αναφορά στον Τσίπρα μοιάζει με πολιτικό déjà vu από την εποχή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Καμμένος φρόντισε να προσθέσει και το γεωπολιτικό του στίγμα. Από τη μία ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται ως ο αριστερός πολιτικός που, κατά τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο, μπορούσε να συνεννοηθεί αποτελεσματικά με την Ουάσινγκτον· από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπαίνει στο στόχαστρο και ο πόλεμος στην Ουκρανία διαβάζεται μέσα από ένα αφήγημα που κινείται ξεκάθαρα προς τη ρωσική πλευρά. Κάπως έτσι, ο Καμμένος ξαναστήνει το γνώριμο πολιτικό σκηνικό: Τσίπρας στο προσκήνιο, Τραμπ στο φόντο και οι Βρυξέλλες απέναντι.

Ο Καμμένος «ξεπλένει» Τσίπρα με τον Τραμπ

Ο Πάνος Καμμένος επέστρεψε με μια πολιτική αφήγηση που έχει απ’ όλα: Τσίπρα με «κυβερνησιμότητα», Τραμπ που εμφανίζεται αρχικά καχύποπτος απέναντι στον τότε Έλληνα πρωθυπουργό και τον ίδιο τον Καμμένο να παρεμβαίνει για να εξηγήσει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι, τελικά, οι συμφωνίες κλείνουν ευκολότερα με έναν αριστερό πρωθυπουργό. Και, σύμφωνα με την εκδοχή του, οι συμφωνίες πέρασαν «με μαλακό και ωραίο τρόπο». Μια διήγηση που περισσότερο μοιάζει με πολιτικό λίφτινγκ της περιόδου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρά με απλή αναδρομή.

Ο Τσίπρας που… βολεύει τον Καμμένο

Ο πρώην υπουργός Άμυνας δεν έκρυψε ότι βλέπει στον Αλέξη Τσίπρα έναν πιθανό πρωταγωνιστή της επόμενης ημέρας. Μάλιστα, εκτίμησε ότι ο κόσμος που σήμερα βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ θα κατευθυνθεί στον πρώην πρωθυπουργό και υποστήριξε ότι ο Τσίπρας έχει το σημαντικό πλεονέκτημα της κυβερνητικής εμπειρίας. Για να ενισχύσει το αφήγημά του, του αναγνώρισε «εξαιρετική υπευθυνότητα» στα θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, με μοναδική εξαίρεση –όπως είπε– τις Πρέσπες. Όσο για τα υπόλοιπα λάθη, η απάντηση είναι περίπου ότι «έμαθε» επειδή κυβέρνησε.

Από τους ΑΝΕΛ στον… νέο Τσίπρα

Εδώ βρίσκεται και το ενδιαφέρον της παρέμβασης Καμμένου. Ο άνθρωπος που συγκυβέρνησε επί χρόνια με τον Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται σήμερα να του αναγνωρίζει ακριβώς εκείνο το προσόν που μπορεί να χρειαστεί ένα πολιτικό σχέδιο επαναφοράς: την ικανότητα να συνομιλεί με την εξουσία και να κλείνει συμφωνίες. Η παλιά συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ παρουσιάζεται σχεδόν ως πιστοποιητικό κυβερνητικής ωριμότητας. Και κάπως έτσι, ο πρώην αρχηγός των ΑΝΕΛ μοιάζει να δίνει πολιτική προίκα στον πρώην πρωθυπουργό, την ώρα που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων πολιτικών ανακατατάξεων.

Ο Τραμπ, ο Τσίπρας και το «μαλακό» των συμφωνιών

Η πιο χαρακτηριστική στιγμή, πάντως, είναι η αφήγηση για τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Καμμένος υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν «παγωμένος», επειδή οι υπηρεσίες του τού είχαν παρουσιάσει τον Τσίπρα ως αριστερό και αναρχικό. Και τότε, σύμφωνα με τον ίδιο, ανέλαβε να του εξηγήσει ότι οι συμφωνίες γίνονται ευκολότερα με έναν αριστερό πρωθυπουργό παρά με έναν δεξιό. Το αποτέλεσμα, πάντα κατά την αφήγησή του, ήταν να περάσουν οι συμφωνίες «με μαλακό και ωραίο τρόπο». Ένα πολιτικό αφήγημα που θέλει τον Τσίπρα όχι απλώς αποδεκτό στη Δύση, αλλά περίπου πιο αποτελεσματικό ακριβώς επειδή ήταν… αριστερός.

Η άλλη όψη: Ρωσία, Ζελένσκι και «διεφθαρμένη ΕΕ»

Την ίδια στιγμή, όμως, ο Καμμένος δεν έκρυψε τη σαφή τοποθέτησή του απέναντι στην ευρωπαϊκή και ουκρανική πολιτική. Μίλησε για «διεφθαρμένη Ευρωπαϊκή Ένωση», υποστήριξε ότι στόχος της είναι να οδηγήσει την Ευρώπη σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο για να πουληθούν όπλα και ζήτησε να «μαζέψουν» τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ώστε να υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία στη βάση που προτείνει ο Τραμπ. Πρόκειται για μια ξεκάθαρα φιλορωσική ανάγνωση του πολέμου, η οποία συνυπάρχει, χωρίς καμία εμφανή αντίφαση για τον ίδιο, με την εξύμνηση της αποτελεσματικότητας του Τσίπρα στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

Το μήνυμα πίσω από τις δηλώσεις

Και κάπου εδώ το παζλ του Καμμένου αποκτά πολιτικό ενδιαφέρον: στήριξη στον Τσίπρα, επίθεση στην ΕΕ, ευνοϊκή αναφορά στον Τραμπ, προειδοποίηση για πιθανό ελληνοτουρκικό επεισόδιο και ταυτόχρονα αναζήτηση χώρου για νέες δυνάμεις «όπως ήταν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες». Ο ίδιος λέει ότι δεν έχει «ψώνιο» να επιστρέψει σε μια καρέκλα, αλλά δηλώνει ότι θα εμπλακεί αν υπάρξει ανάγκη για εθνικό θέμα. Με άλλα λόγια, ο Καμμένος μπορεί να δηλώνει εκτός πολιτικής σκηνής, αλλά φρόντισε να θυμίσει ότι έχει ακόμη αφήγημα, παλιούς συμμάχους και –κυρίως– άποψη για το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί η επόμενη πολιτική πραγματικότητα.