Σκληρό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους δράστες της δολοφονικής τρομοκρατικής ενέργειας στη Θεσσαλονίκη, στην οποία δολοφονήθηκε η Βάγια Νέστορα.

Η 72χρονη μητέρα της πολιτεύτριας της Νέας Δημοκρατίας Αφροδίτης Νέστορα, που ήταν διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου με εκτεταμένα εγκαύματα σε όλο της το σώμα, άφησε το απόγευμα της Τετάρτης την τελευταία της πνοή.

Ό,τι μέχρι το πρωί περιγραφόταν ως «κρίσιμη κατάσταση» και «μάχη για τη ζωή», εξελίχθηκε σε ανθρωποκτονία. Η εμπρηστική επίθεση εναντίον στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη δεν είναι πια μόνο μια «τρομοκρατική ενέργεια» ή «απόπειρα δολοφονίας».

Ούτε και «άνανδρη δολοφονική επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι μία ακόμα βάναυση δολοφονία από τρομοκρατική ενέργεια που έγινε λόγω της πολιτικής ταυτότητας των θυμάτων. Το καζάνι του δημόσιου λόγου που τροφοδοτούνταν τα τελευταία χρόνια με ό,τι πιο τοξικό, πολιτικά επικίνδυνο, ανεύθυνο και εμπρηστικό εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας εξερράγη με τον πιο τραγικό τρόπο.

Το ανακοινωθέν

Το ανακοινωθέν του νοσοκομείου: «Σήμερα, 1-7-2026 και ώρα 5:53 π.μ. η κα Νέστορα Βάγια, ετών 72, προσήλθε σε πολύ βαριά κατάσταση στο ΤΕΠ του ΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε άμεσα στη ΜΕΘ Ενηλίκων του Νοσοκομείου μας. Νοσηλεύτηκε με εκτεταμένα εγκαύματα [80% της σωματικής της επιφάνειας], πολυοργανική ανεπάρκεια σε βαρύτατη κατάσταση και κατέληξε στις 18:50. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους οικείους της».

Κ. Τασούλας: «Αθώο θύμα δολοφονικής τρομοκρατικής ενέργειας»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κώστας Τασούλας, δήλωσε ότι η Βάγια Νέστορα είναι «αθώο θύμα μιας δολοφονικής τρομοκρατικής ενέργειας» και καταδίκασε την επίθεση ως βίαιη, τρομοκρατική και πλέον θανατηφόρα. Ο κ. Τασούλας επισήμανε την ανάγκη να εντοπιστούν και να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι, καθώς «τέτοια περιστατικά απειλούν την ασφάλεια και την πολιτική σταθερότητα».

Κυρ. Μητσοτάκης: Η τρομοκρατία στο περιθώριο 

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το τραγικό τέλος της Βάγιας Νέστορα έρχεται να επιβεβαιώσει τον δολοφονικό και απάνθρωπο χαρακτήρα της τυφλής βίας στη δημόσια ζωή. Κανείς, πλέον, δεν μπορεί να αδρανεί ή να περιορίζεται σε υποκριτικά λόγια καταδίκης. Καμία ανοχή στο αίμα και στον διχασμό των άκρων!

Η νομιμότητα της πολιτείας και η ενότητα της κοινωνίας οφείλουν, τώρα, να εξορίσουν την τρομοκρατία εκεί όπου ανήκει: στο περιθώριο! Και το φως των πολλών να διαλύσει το σκοτάδι των ελάχιστων. Η Ελλάδα κατέκτησε με κόπο την οικονομική της αναγέννηση από τη χρεοκοπία. Ενώ με πόνο πέτυχε να ξεπεράσει και τις διαιρέσεις του παρελθόντος. Δεν θα γυρίσει ποτέ πίσω. Απέναντί τους, λοιπόν, είναι καιρός να υψώσουμε ένα ανάχωμα ωριμότητας αλλά και αποφασιστικότητας.

Με την κυβέρνηση στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης. Γιατί η σταθερότητα και η ομαλότητα είναι προϋποθέσεις ευημερίας. Και η ασφάλεια με τη Δικαιοσύνη, πυλώνες της Δημοκρατίας. Η σκέψη μου είναι στην οικογένεια του θύματος. Στην Αφροδίτη, στον πατέρα της και στους δικούς της ανθρώπους. Αλλά και σε όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που χτυπήθηκαν τόσο άνανδρα. Ο πόνος μας θα γίνει δύναμη και πείσμα. Και τίποτα δεν θα σταματήσει την πορεία της πατρίδας μας προς τα μπροστά».

Χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός, πριν αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, είχε εκφράσει τον αποτροπιασμό και την οργή του «για την άνανδρη δολοφονική επίθεση». Είχε δε εκφράσει την προτροπή για «μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή νέας τρομοκρατίας. Θα σας βρούμε και θα σας οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη», είχε πει. Λίγο αργότερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός είχε πει μεταξύ άλλων: «Η βία δεν έχει καμία θέση σε μια οργανωμένη κοινωνία κι αυτοί που ενδύονται τον μανδύα των κοινωνικών αγώνων για να προβούν σε τέτοιες ενέργειες, δεν είναι παρά απλοί εγκληματίες και ως τέτοιοι θα αντιμετωπιστούν». Χαρακτηριστική ήταν και η ανάρτηση που έγινε στο site της Νέας Δημοκρατίας με κεντρικό μήνυμα «Δεν σας φοβόμαστε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση: «Συντετριμμένος πληροφορήθηκα ότι η Βάγια Νέστορα δεν τα κατάφερε και υπέκυψε στα τραύματά της. Οφείλουμε, όμως, να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: η Βάγια Νέστορα, η μητέρα της Αφροδίτης, δολοφονήθηκε. Και είναι ιερή υποχρέωση των Αρχών να κυνηγήσουν τους αυτουργούς αυτού του εγκλήματος όπου κι αν βρίσκονται και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη. Σε αυτές τις τραγικές στιγμές στεκόμαστε δίπλα στην Αφροδίτη, στον πατέρα και στην οικογένειά της. Ειλικρινή συλλυπητήρια».

Μιχ. Χρυσοχοΐδης: Μηδενική ανοχή στους αμετανόητους δράστες

Η τριπλή επίθεση προκάλεσε την καταδίκη του συνόλου του πολιτικού κόσμου της χώρας, ενώ η σύλληψη των φυσικών αλλά και των ηθικών αυτουργών αποτελεί ένα από πλέον σοβαρότατα στοιχήματα της ελληνικής κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτήρισε τους δράστες ανόητους κι αμετανόητους ανθρώπους που παίζουν με ανθρώπινες ζωές, τονίζοντας ότι δεν έμαθαν τίποτα ούτε από τα 25 χρόνια φυλάκισης παλαιότερων τρομοκρατών, ούτε από την ιστορία της χώρας.

«Τους αξίζει ένα πράγμα: αυστηρή τιμωρία, σύλληψη, παράδοση στη Δικαιοσύνη και από εκεί και πέρα δίκαιη δίκη για να μάθουν να μην παίζουν με τις ανθρώπινες ζωές», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ έδωσε και μια διαφορετική διάσταση στο θέμα: «Επειδή στη Θεσσαλονίκη, τα τελευταία χρόνια τελείωσαν οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια, όλα αυτά τα οποία έκαναν και είχαν καταλάβει αίθουσες, τελείωσε κάθε ανομία μέσα στο πανεπιστήμιο και έχει περιοριστεί πλέον η δράση τους, τώρα επέλεξαν να κάνουν αυτές τις καταδρομικές επιθέσεις».

Ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αναφέρθηκε στην αυτονόητη εκδοχή της συλλογικής ευθύνης. Μίλησε ανοιχτά για τις ευθύνες μιας πολιτικής κουλτούρας. Είπε ότι δεν πρόκειται για βανδαλισμό ή «παρέμβαση» αλλά για κανονική τρομοκρατική επίθεση με πρόθεση φόνου, και κάλεσε «να αναλογιστούν την ευθύνη τους όσοι επί χρόνια καλλιέργησαν κουλτούρα ανοχής απέναντι στην πολιτική βία». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αδωνις Γεωργιάδης, που έκανε λόγο για «ψευτοεπαναστάτες που έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή», ενώ η βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ήταν απολύτως κατηγορηματική: «Αυτό δεν είναι εμπρησμός, είναι τρομοκρατία».

Την επίθεση καταδίκασε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, αναφέροντας: «Τέτοιες ειδεχθείς πράξεις, που επιχειρούν να σπείρουν τον τρόμο και να κλονίσουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Η Δημοκρατία μας, με αποφασιστικότητα και προσήλωση στο κράτος δικαίου, θα υπερασπιστεί την ανθρώπινη ζωή και την κοινωνική ειρήνη. Και θα κερδίσει».

Ντόρα Μπακογιάννη: Δυστυχώς γνωρίζω αυτό το συναίσθημα 

«Αυτές τις ώρες το μυαλό σκοτεινιάζει και η θλίψη μπερδεύεται με την οργή. Το γνωρίζω δυστυχώς καλά αυτό το συναίσθημα. Εύχομαι στην οικογένεια της δύναμη, ελπίζοντας ότι η ελληνική αστυνομία να βρει τους ενόχους για να τιμωρηθούν όπως πρέπει», ήταν το μήνυμα της Ντόρας Μπακογιάννη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια της Βάγιας Νέστορα. Παράλληλα τόνισε ότι «σε μια ευνομούμενη κοινωνία δεν μπορεί να υπάρχει καμία ανοχή σε εγκληματικές ενέργειες», καταδικάζοντας απερίφραστα τη βία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε το γεγονός, δηλώνοντας ότι η βία δεν έχει καμία θέση στη Δημοκρατία, με ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και κάλεσμα στις Αρχές να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Το ΠΑΣΟΚ, μέσω του εκπροσώπου Τύπου, Κώστα Τσουκαλά, εξέφρασε χθες το πρωί τον αποτροπιασμό του και μίλησε για περιστατικό που δεν χωράει στη Δημοκρατία, με καταδίκη που ο ίδιος χαρακτήρισε σαφή, κατηγορηματική και απερίφραστη.

Η Νέα Αριστερά καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις, προσθέτοντας όμως ότι η πολιτική ήττα της κυβέρνησης πρέπει να έρθει μέσα από ιδεολογικές μάχες και κοινωνικούς αγώνες.

Καταδικαστική δήλωση εξέδωσε και η ΕΛΑΣ μέσω του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Μαρίνου Σκανδάμη, εκφράζοντας συμπαράσταση στα θύματα και ζητώντας να οδηγηθούν οι δράστες στη Δικαιοσύνη.

Το ΚΚΕ καταδίκασε μεν τις εμπρηστικές επιθέσεις, χαρακτηρίζοντάς τες εγκληματικές ενέργειες, όμως στο ίδιο ανακοινωθέν έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι αξιοποιεί απαράδεκτα το περιστατικό για ένταση της καταστολής και συκοφάντηση των λαϊκών αγώνων.