Στις αμερικανικές εκλογές πάρα πολλά κρίνονται από τη δυνατότητα του υποψηφίου να συγκεντρώσει δωρεές για την εκστρατεία του. Τα χρήματα τον βοηθούν να φτάσει το μήνυμά του στα νοικοκυριά μέσω της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Η προώθηση στο προσκήνιο ως πιθανότερης υποψήφιας για το χρίσμα των Δημοκρατικών της (πρώτης γυναίκας στην αμερικανική Ιστορία) αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, αναπτέρωσε τις ελπίδες της αμερικανικής Αριστεράς. Το reset ξεκίνησε για τα καλά. Σε λίγες ώρες και χωρίς να μπουν στον χορό ακόμα οι μεγάλοι δωρητές, η φύσει δυναμική Κάμαλα Χάρις κατόρθωσε να συγκεντρώσει από δωρεές πολιτών ποσό της τάξης των 50 εκατ. δολαρίων, ένα πρώτο και σημαντικό επίτευγμα που δείχνει συσπείρωση. 

Οι Ρεπουμπλικανοί υποχρεούνται πλέον σε αναπροσαρμογή της εκστρατείας τους και, φυσικά, η πορεία προς τον Λευκό Οίκο αποκτά έτσι νέο ενδιαφέρον. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ: «Τώρα που δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο Τζο παραιτήθηκε από την κούρσα, νομίζω ότι η τηλεμαχία με όποιον επιλέξουν οι ριζοσπάστες αριστεροί Δημοκρατικοί θα πρέπει να διεξαχθεί στο FoxNews, αντί για πολύ προκατειλημμένο ABC». Ταυτόχρονα, άρχισε ήδη να βάλλει εναντίον της: «Νομίζω ότι δεν είναι καλύτερη από αυτόν (σ.σ.: τον Τζο Μπάιντεν). Θα μπορούσε να είναι πολύ λιγότερο ικανή, κάτι που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς. Οι δημοσκοπήσεις φαίνεται να πιστεύουν ότι θα τα κατάφερνα καλύτερα εναντίον της παρά εναντίον του». 

Ψάχνουν αποκούμπι 

Ολα δείχνουν ότι το θερμόμετρο της έντασης θα ανέβει κατακόρυφα. Σκοπός των Δημοκρατικών είναι, άσχετα από την έκβαση της προεδρικής εκλογής, να κερδίσουν τουλάχιστον το ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα, ώστε να μη βρεθούν στριμωγμένοι στη γωνία και να έχουν μια δικλίδα ασφαλείας. Και μπορεί οι ελπίδες τους να έχουν αναπτερωθεί, αλλά τα πράγματα δεν είναι «ρόδινα». Στα λεγόμενα «swing states», από το αποτέλεσμα στα οποία θα κριθεί η εκλογή, ο Ντόναλντ Τραμπ δημοσκοπικά προηγείται. Αλλά μένει ακόμα πολύς χρόνος για να αλλάξει η εικόνα. Το πρόβλημα για τους Δημοκρατικούς εντοπίζεται κυρίως στις μεσοδυτικές Πολιτείες, έναν πραγματικά «άλλον κόσμο», όπου είναι αμφίβολο το αν η υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις θα έχει θετική επίδραση. Και μένει βέβαια να δούμε ποιον θα επιλέξει, εφόσον επιλεγεί η ίδια, ως υποψήφιο αντιπρόεδρό της. Πάντως, τη δημόσια στήριξη του Τζο Μπάιντεν και της Χίλαρι και του Μπιλ Κλίντον, μεταξύ πολλών άλλων κορυφαίων προσωπικοτήτων των Δημοκρατικών, ήδη την απέσπασε. 

Η Κάμαλα Χάρις, η οποία είναι ινδικής και τζαμαϊκανής καταγωγής, θα κριθεί βέβαια σε συνάρτηση με την ως τώρα παρουσία της ως αντιπροέδρου, εφόσον βέβαια θα είναι εκείνη η υποψήφια, που είναι προφανώς η επικρατέστερη πιθανότητα. Ο συντηρητικός Τύπος την κατηγορεί ότι «πέρασε μήνες καταρρίπτοντας τις ανησυχίες σχετικά με τη διανοητική ικανότητα του Μπάιντεν» (FOX). Θα πρέπει να απολογηθεί βέβαια και για τα πεπραγμένα, συνολικά, της διοίκησης Μπάιντεν. Δεν θα είναι εύκολο. Αλλά δεν είναι αμάθητη στα δύσβατα μονοπάτια της πολιτικής. Ως γερουσιαστής (από το 2017 ως το 2021) και ως γενική εισαγγελέας στην Καλιφόρνια (από το 2011 ως το 2017), ως εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο και ως δικηγόρος, έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου. Ως γερουσιαστής έδωσε μάχη για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, προσπάθησε να διευκολύνει την απονομή υπηκοότητας τους παράνομους μετανάστες και τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης. Οι Ρεπουμπλικανοί τής προσάπτουν ότι στη διάρκεια των ταραχών του 2020 δημιούργησε ένα ταμείο για τους συλληφθέντες και τη νομική τους προστασία. Η ίδια δεν μπόρεσε προ ετών και παρά τη ιδιαίτερα σκληρή της στάση στη Γερουσία, που άφησε εποχή, να σταματήσει το διορισμό του συντηρητικού δικαστή Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η Κάμαλα Χάρις διεκδίκησε ανεπιτυχώς το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2020, όμως κέρδισε την κάθοδό της στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν. 

Τα «αγκάθια» για τους Δημοκρατικούς είναι συγκεκριμένα. Το μεταναστευτικό, για το οποίο οι Ρεπουμπλικανοί τους κατηγορούν, έχουν ακολουθήσει πολιτική ανοικτών συνόρων, δεν τους βοηθά σε παραμεθόριες Πολιτείες όπως το Τέξας και η Αριζόνα. Επίσης, κατηγορούνται από την αμερικανική Δεξιά για «ανοχή» στο έγκλημα. Φυσικά, η επόμενη τηλεμαχία αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον από όλους. Εκεί, θα κριθούν πάρα πολλά και όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για όλο τον πλανήτη που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα. Το λόγο έχουν πλέον οι Αμερικανοί ψηφοφόροι.