Η αλήθεια είναι πως όταν πριν λίγο άκουσα ότι η κ. Φώφη Γεννηματά κατέθεσε ερώτηση για τον κορωνοϊό στην Βουλή, χαμογέλασα. Το ίδιο και με το αντίστοιχο αίτημα του κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Είναι δεν είναι μια βδομάδα που έγινε μία εφ όλης της ύλης συζήτηση στην Βουλή για τον κορωνοιό. Αφορμή ήταν το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας για το οποίο οι Πολιτικοί Αρχηγοί είπαν κάτι γενικούρες και κυρίως μίλησαν για την πανδημία. Υποτίθεται ότι ειπώθηκαν όλα.
του Ζαχαρία Ζούπη*
Πριν απ΄αυτή είχε προηγηθεί δεκαπέντε μέρες πριν πάλι συζήτηση στην Βουλή για το κορωνοιό. Πάλι ειπώθηκαν όλα. Αναρωτήθηκα τι επιπλέον θα πει. Συγκρίνοντας τις δύο ομιλίες της κ. Φ.Γεννηματά κατάλαβα ότι επαναλαμβάνει τα ίδια. Το ίδιο και στις ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ. Είναι η Κυβέρνηση που φταίει για όλα, ο Τουρισμός που άνοιξε άναρχα, τα σχολεία που άνοιξαν χωρίς Σχέδιο, ατ Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.λ.π, κ.λ.π. Από τα λεγόμενα βέβαια τα μισά δεν έχουν επαληθευτεί, αλλά ποιος δίνει σημασία σ΄αυτά.
Είναι φανερό ότι η Αντιπολίτευση βρίσκεται σε νευρική κρίση και φέρεται αλόγιστα. Επί μήνες φώναζαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα για επιτάξεις Κλινικών. Όταν η Κυβέρνηση προχώρησε σε κάποιες επιτάξεις, η ΕΦ.ΣΥΝ κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο « Σωσίβιο για Κλινικάρχες»! Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την μείωση εισφορών , άσκησε κριτική για τον διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Δεκέμβριο, ενώ η κ. Γεροβασίλη προέβαλε την μοναδικής παγκόσμια σύλληψη ότι έχουμε lock down …γιατί δεν έχουμε πολλές Μ.Ε.Θ! . Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νέο Ε.Σ.Υ που φιλοδοξεί να δημιουργήσει και η « ΑΥΓΗ» έγραψε ότι « η Έκθεση Πισσαρίδη περιορίζει τις αλλαγές στο Ε.Σ.Υ στον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς»! Ανάθεμα αν ο συγγραφέας έχει διαβάσει την Έκθεση. Η « ΑΥΓΗ » κυκλοφορεί καθημερινά με παραλλαγές του « Αποτύχατε» και τόσο αυτή όσο και ο Α.Τσίπρας περιγράφουν μια χώρα ράκος, μια Κυβέρνηση που παραπαίει , ένα λαό που υποφέρει από τον αυταρχισμό, που πεινάει και που υγειονομικά έχουμε μετατραπεί σε Ιταλία ( εκεί που όπως σε Ισπανία και Γαλλία έχουν πεθάνει περίπου από 40.000 μέχρι τώρα).
Φαίνεται όμως πως από κοντά ακολουθεί πια και το ΚΙΝΑΛ σε ένα διαγκονισμό λαϊκισμού. Το ΚΙΝΑΛ του πρώτου κύματος δεν υπάρχει πια. Υπάρχει πια το ΚΙΝΑΛ που η ηγεσία του ( μειοψηφία στο εσωτερικό του Κινήματος όπως έδειξε έρευνα της OPINION POLL ) βλέπει την ουσιαστική στασιμότητα των δημοσκοπικών του επιδόσεων και πιστεύει πια ότι με ολίγον συριζαϊσμό μπορεί να εισπράξει κάτι. Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν (!) τον Πρωθυπουργό γιατί επισκέφθηκε την Θεσσαλονίκη για να δει την υγειονομική πορεία στην χώρα! Τον κατήγγειλαν μάλιστα για show!!! Εν ολίγοις, όταν η Φ. Γεννηματά ή ο Α. Τσίπρας επισκέπτονται κάποιο Νοσοκομείο ή κάποια πόλη είναι πολύ σημαντικές παρεμβάσεις ενώ όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας πράξει το αυτονόητο, τότε κάνει show. Μιλάμε για παραλογισμό! Εκεί όμως που το ΚΙΝΑΛ άγγιξε τις επιδόσεις Πολάκη ήταν όταν με αφορμή την διατίμηση του rapid test και του Μοριακού τεστ , κατήγγειλε την Κυβέρνηση ότι άφηνε μήνες Εταιρείες να κερδοσκοπούν! Μιλάμε για αθλιότητα. Φαίνεται ότι ο στενός κύκλος που διοικεί το ΚΙΝΑΛ έχει πολύ άγχος και προσπαθεί να πείσει ότι δεν την αφορούν οι απόψεις του π. Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για το τι σημαίνει σοβαρή, εποικοδομητική αντιπολίτευση. Δεν είναι περίεργο. Και για την Έκθεση Πισσαρίδη παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο fb και στο twitter στελεχών που κατακεραυνώνουν την Έκθεση λίγες ώρες μετά την νέα παρέμβαση Κώστα Σημίτη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα το περίμενα. Από το ΚΙΝΑΛ που έχει κορμό το ΠΑΣΟΚ που έχει βιώσει την αντίδραση απέναντι στην Έκθεση Σπράου και το Ασφαλιστικό Γιαννίτση λανθασμένα μάλλον , δεν το περίμενα. Λέω λανθασμένα, γιατί τωρινοί σύμβουλοι της Προέδρου πρωτοστάτησαν τότε στις αντιδράσεις και φαίνεται ότι δεν έχει αλλάξει και τίποτα στον τρόπο που σκέφτονται.
Μ΄αυτά και μ΄αυτά η αντιπολίτευση ως σύνολο δεν πείθει, παραπαίει και μάλλον έχει αρχίσει να κουράζει κιόλας Δεν καταλαβαίνει αυτό που κατανοεί η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο και ότι έχει χρέος να συμβάλει στην νίκη. Πως να το κάνουμε. Άλλο Αντιπολίτευση με προτάσεις και με κριτική και άλλο μια Αντιπολίτευση που την ώρα της μάχης μηδενίζει, ισοπεδώνει, εμφανίζει μια ψεύτικη εικόνα και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η χώρα και πολύ μα πολύ χειρότερα μια μεγάλη σειρά από χώρες. Το ζήτημα είναι ότι δεν κερδίζει κιόλας και ασφαλώς με μια από τα ίδια, το ίδιο αποτέλεσμα θα έχεις. Σίγουρα βέβαια η τακτική που ακολουθούν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχει επηρεαστεί τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί επτά έρευνες γνωστών Εταιρειών Δημοσκοπήσεων. Αναφέρομαι στις Έρευνες των OPINION POLL, GPO, KAPA RESEARCH, MRB, METRON ANALYSIS, ALCO, PULSE. Σ΄αυτές υπάρχουν ασφαλώς κάποιες αποκλίσεις, αλλά τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι κατά βάση κοινά. Αυτά είναι:
- Η κυβέρνηση υφίσταται σχετική φθορά, αλλά είναι φθορά διαχειρίσιμη. Είναι φορά της τάξης του 1%- 1.5%. Περίπου ενάμισυ χρόνο από τις Βουλευτικές Εκλογές μια τέτοια φθορά θα ήταν φυσιολογικό να υπάρχει ακόμα και αν δεν είχαμε πανδημία οικονομική κρίση λόγω του κορωνοιού κ.ά. Κατά εντυπωσιακό τρόπο οι έξι από τις επτά έρευνες δίνουν στην Ν.Δ την ιδια δημοσκοπική επίδοση της τάξης του 37.5%.
- Άρα η Ν.Δ και η Κυβέρνηση επιδεικνύει απόθεμα πολιτικής ασφάλειας και, κυρίως, επιδεικνύει υψηλό πολιτικό κεφάλαιο προσωπικά του Πρωθυπουργού που προηγείται του Α. Τσίπρα .Ο Πρωθυπουργός προγείται του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από 18% έως και 32% στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός
- Η φθορά των κυβερνητικών ποσοστών οφείλεται κυρίως στους χειρισμούς στο δεύτερο κύμα της πανδημίας – χειρισμούς, που η αποδοχή τους απέχουν πολύ από τα συντριπτικά ποσοστά της περασμένης άνοιξης, που έτσι κι αλλιώς ήταν τρεατώδη και της τάξης του 75%-80%.
- Πρώτη αγωνία των πολιτών αυτή την στιγμή είναι η υγειονομική κρίση, αλλά στο βάθος καραδοκεί η οικονομία.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μην επωφελείται ούτε από την φθορά της κυβέρνησης, ούτε από την αγωνία των πολιτών για την πανδημία. Δεν πείθει ότι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική διακυβέρνηση. Σημειώνω ότι στην δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρείται πολύ μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στα αποτελέσματα των Ερευνών. Σε αντίθεση με την ταυτόσημη πρόβλεψη πο έχουμε για την δύναμη της Ν.Δ , για τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε αποτελέσματα από 18.8% έως και 24.3%. Ο μέσος όρος πάντως των μετρήσεων δίνει περίπου 21.5% στον ΣΥΡΙΖΑ.
- Η Ν.Δ προηγείται με μεγάλη διαφορά, πολύ μεγαλύτερη από την διαφορά με την οποία νίκησε και στις Εθνικές και στις Ευρωεκλογές.Η διαφορά κυμαίνεται από 13,1% έως και 18.8% ( αυτή η διαφορά στα αποτελέσματα οφείλεται στην διαφορά που αναφέραμε στην διαφορά που υπάρχει στην μετρούμενη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ). Ο μέσος όρος πάντως της διαφοράς είναι περίπου 16%. Σημειώνουμε σ΄αυτό το σημείο ότι μιλάμε για αποτελέσματα σε απλή πρόθεση ψήφου.Αν δούμε αναγωγή επί των εγκύρων και πολύ περισσότερο με αναγωγή όλων των αναποφάσιστων, η διαφορά μεγαλώνει κι άλλο. Πρακτικά μιλάμε για αποτέλεσμα με την Ν.Δ στο 43%-45% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 23%- 25%.
- Το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται ουσιαστικά σε κατάσταση στασιμότητας με μέσο όρο μετρούμενης δημοσκοπικής επίδοσης περίπου στο 6.3%. Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει και για τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα επτά δημοσκοπήσεων ενάμισυ περίπου χρόνο περίπου μετά τις Εκλογές και ενώ η Κυβέρνηση δίνει αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίσει την πανδημία, την οικονομική κρίση λόγω του κορωνοιού, την Τουρκική επιθετικότητα αλλά και άλλα σημαντικά θέματα όπως Μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, την Παιδεία, την Υγεία, την Εργασία και την Αυτοδιοίκηση , το Μεταναστευτικό, την προετοιμασία για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Στήριξης κ.ά. Οφείλεται αυτό στο ότι έχουμε μια αλάθητη Κυβέρνηση που δεν έχει κάνει λάθη , που δεν έχει δείξει ολιγωρίες και αδυναμίες; Όχι. Όχι ασφαλώς, αν και σημειώνεται ότι υπάρχει ως πλειοψηφική η θετική άποψη για την σοβαρότητα, το σχέδιο, την ειλικρίνεια και την μεθοδικότητα του Πρωθυπουργού. Οφείλεται λοιπόν σ΄αυτό το δεδομένο αλλά και σε μια Αντιπολίτευση που λαικίζει, δεν έχει στρατηγική , απαξιώνεται μέσα από τις δηλώσεις , τις υπερβολές και τον μηδενισμό της.
Έτσι, φαίνεται η κοινή γνώμη να λέει το εξής απλό: Καλύτερα μια Κυβέρνηση που κάνει λάθη, παρά μια λάθος Κυβέρνηση. Η Αντιπολίτευση πρέπει να προβληματιστεί για την πορεία της. Οι έρευνες που αναφέρομαι πραγματοποιήθηκαν σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την χώρα και την κοινωνία. Κάποιοι βέβαια μιλάνε για κατάρρευση της Κυβέρνησης υπό την πίεση των προβλημάτων.Άλλοι για να συσπειρώσουν έστω τις κομματικές δυνάμεις μιλάνε για τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών. Τα αποτελέσματα δείχνουν κάτι διαφορετικό. Αν κάποιος κινδυνεύει αυτή την ώρα είναι βασικά τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αν συνεχίσουν με την ίδια τακτική, την ίδια αντίληψη. Σκεφτείτε ότι αυτά τα αποτελέσματα προέκυψαν σ΄αυτές τις συνθήκες. Τι θα γίνει όταν θα υποχωρήσει η πανδημία και όταν θα κυριαρχήσει η ελπίδα του εμβολίου, ενώ ταυτόχρονα η Οικονομία μπαίνει σε πιο κανονικούς ρυθμούς και αρχίσει η απορρόφηση των περίφημων 72 δις. ευρώ από κοινοτικούς πόρους ;
Ας αφήσουμε την ζωή και τις μετρήσεις του μέλλοντος να απαντήσουν. Το σίγουρο,πάντως είναι παντού και πάντα, ότι όσο κυριαρχεί κανονικότητα, τόσο δέχεται ισχυρό πλήγμα κάθε είδους λαϊκισμός.
*Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι πολιτικός αναλυτής-υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll