Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «πρέπει να κατανοήσουν τη στρατηγική σημασία των σχέσεων του μπλοκ με την Τουρκία και δεν πρέπει να επιτρέψουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα εμπόδιζε τους δεσμούς».
«Η έμφαση ότι μια θετική ατζέντα μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ παραμένει στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ήταν σημαντική», σχολίασε ο Καλίν σε γραπτή δήλωσή του, σχετικά με τα συμπεράσματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
«Μετά από αυτήν τη διαδικασία, θα είναι προς το συμφέρον όλων των μερών να επικεντρωθούν στη θετική ατζέντα και από τις δύο πλευρές», υπογράμμισε ο Καλίν. Προτρέποντας την ΕΕ «να εγκαταλείψει την άδικη στάση εναντίον των τουρκοκυπρίων», είπε:
«Προκειμένου να παραχθεί μια δίκαιη και διαρκής λύση στο Κυπριακό, οι πραγματικότητες στο νησί δεν πρέπει να αγνοούνται».
Ο Καλίν επανέλαβε τη στάση της Τουρκίας στο θέμα, λέγοντας ότι η χώρα θα συνεχίσει να είναι «εποικοδομητική» για την επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή και θα συνεχίσει να προστατεύει τα νομικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε επίσης την Αθήνα να συμφωνήσει με την πρόταση της Τουρκίας για διεξαγωγή περιφερειακού συνεδρίου αναφορικά με τη συνεχιζόμενη διαμάχη σχετικά με τα δικαιώματα γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας:
«Η Άγκυρα είναι έτοιμη για άνευ όρων διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα».
«Η Τουρκία και οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ενεργήσουν με κοινή ατζέντα για την ανάπτυξη μιας πραγματικής εταιρικής σχέσης, για την επίλυση ζητημάτων στο πλαίσιο ενός διαλόγου που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη και για την επίτευξη σχέσεων με νέα ώθηση», ανέφερε.
Ο Καλίν κάλεσε επίσης την ΕΕ να λάβει «απτά βήματα» σύμφωνα με τις προσδοκίες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της ανανεωμένης αμοιβαίας τελωνειακής ένωσης, της συμφωνίας του 2016 για το μεταναστευτικο, καθώς και της συμφωνίας για την απελευθέρωση των βίζα.
Η απελευθέρωση των θεωρήσεων αποτελεί ένα από τα κίνητρα που έχουν προσφέρει οι Βρυξέλλες στην Άγκυρα, για την από κοινού διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και την επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία. Ανάμεσα στις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΕ για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση βρίσκεται η αλλαγή του ορισμού που χρησιμοποιεί το τουρκικό κράτος για την τρομοκρατία, ώστε να μη διώκονται δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί.
Οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για διήμερες συζητήσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το COVID-19, καθώς και διατλαντικούς δεσμούς και σχέσεις με την Τουρκία.
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής των «27» η ΕΕ ενδέχεται να αυξήσει την πίεση στην Άγκυρα τις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβάνοντας επιπλέον άτομα από τον ενεργειακό τομέα της Τουρκίας σε ένα καθεστώς κυρώσεων, το οποίο δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2019.
«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει Ευρώπη χωρίς την Τουρκία»
Αργότερα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε μέσω Twitter:
«Απορρίπτουμε τις μεροληπτικές και παράνομες αποφάσεις που προστέθηκαν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 10 Δεκεμβρίου. Αυτή η προσέγγιση απέχει πολύ από ένα πραγματικό ευρωπαϊκό όραμα».
Τονίζοντας ότι «η Τουρκία είναι -μεταξύ άλλων- ένα ισχυρό ευρωπαϊκό κράτος», είπε ότι «δεν θα μπορούσε να υπάρξει Ευρώπη χωρίς την Τουρκία».
Αναφερόμενος στην Ελλάδα και την Κύπρο, δήλωσε ότι «ώθησαν τις χώρες της ΕΕ -οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν την ίδια άποψη για την Ανατολική Μεσόγειο- να συμμορφωθούν με τις απόψεις τους μέσω πίεσης βέτο και αλληλεγγύης γειτονίας».
Προειδοποίησε επίσης ότι οι «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις των χωρών αυτών δηλητηριάζουν τις διμερείς σχέσεις και αποτρέπουν μια θετική ατζέντα» μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας.
«Η ΕΕ δεν πρέπει να είναι αιχμάλωτη σε αυτήν τη στάση», δήλωσε ο Τσελίκ, καλώντας την να ενεργήσει με ένα «πραγματικό όραμα και να τηρήσει τις υποσχέσεις της προς την Τουρκία».