Κάλεσμα τερματισμού των «ανησυχητικών» εξελίξεων στην ανατολική Ουκρανία από Ερντογάν

by news

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε σήμερα (10/4) τους εμπλεκόμενους να θέσουν τέρμα στις “ανησυχητικές” εξελίξεις στην περιοχή Ντόνμπας της ανατολικής Ουκρανίας.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βλαντίμιρ Ζελένσκι, στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης, ο Εντομών, πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε υποστήριξη χρειαστεί.

Οι συνομιλίες των δύο προέδρων, στην Κωνσταντινούπολη, έγιναν στο πλαίσιο προγραμματισμένης από πριν επίσκεψης, αλλά εν μέσω εντάσεων ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα για τη σύγκρουση στο Ντόνμπας. Και διήρκησαν περισσότερες από τρεις ώρες.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Ζελένσκι, ο Ερντογάν είπε πως ελπίζει ότι η σύγκρουση θα επιλυθεί ειρηνικά, μέσω διαλόγου. Στη βάση της διπλωματικής παράδοσης, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Ελπίζουμε η ανησυχητική κλιμάκωση που παρατηρείται επί του πεδίου πρόσφατα να τελειώσει το ταχύτερο δυνατό, η κατάπαυση του πυρός να συνεχιστεί και η σύγκρουση να επιλυθεί μέσω διαλόγου στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε οποιαδήποτε υποστήριξη χρειαστεί για αυτό».

Ο Ζελένσκι είπε πως οι θέσεις του Κιέβου και της Άγκυρας συμπίπτουν σε ό,τι αφορά τις απειλές στη Μαύρη Θάλασσα και την απόκριση στις απειλές αυτές. Και πρόσθεσε πως ενημέρωσε τον Ερντογάν λεπτομερώς για τις εξελίξεις στο Ντονμπάς.

«Συζητήσαμε λεπτομερώς τα θέματα της ασφάλειας και της κοινής αντίδρασης στις προκλήσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και αξίζει να σημειωθεί πως τα οράματα του Κιέβου και της Άγκυρας συμπίπτουν όσον αφορά τις ίδιες τις απειλές και τους τρόπους απόκρισης σε αυτές τις απειλές», είπε.

Η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει σφυρηλατήσει στενή συνεργασία με τη Ρωσία σε συγκρούσεις στη Συρία, στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς και στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας. Επέκρινε όμως την προσάρτηση της Κριμαίας και υποστήριξε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Επίσης έχει πουλήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο το 2019.

Ο Ερντογάν είπε σήμερα πως η Τουρκία και η Ουκρανία εγκαινίασαν μια πλατφόρμα με τα υπουργεία τους Εξωτερικών και Άμυνας προκειμένου να συζητήσουν τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά πρόσθεσε πως αυτό «δεν είναι με κανένα τρόπο μια κίνηση εναντίον τρίτων χωρών».

Χθες, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη που με τον Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια της οποίας, κατηγόρησε την Ουκρανία για «επικίνδυνες προκλητικές ενέργειες» στο Ντονμπάς.

Το Κίεβο δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία θα μπορούσε να προκληθεί από μια επιδείνωση, από πλευράς της Ρωσίας, της κατάστασης στο Ντονμπάς.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα