Σοβαρές ποινικές ευθύνες αποδίδει η Εισαγγελία Αγρινίου σε διοικητικά και νοσηλευτικά στελέχη του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης, μετά την πρωτοφανή θνητότητα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid-19 την περίοδο της πανδημίας. Από τους 41 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, οι 40 κατέληξαν, με αποτέλεσμα να κινηθεί η διαδικασία για την απόδοση ευθυνών σε βαθμό κακουργήματος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος» ποινικές διώξεις για το κακούργημα της έκθεσης ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα Αγρινίου εναντίον μελών της διοίκησης και της νοσηλευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου, με αφορμή τους 40 θανάτους στη ΜΕΘ Covid την περίοδο της πανδημίας. Η θνητότητα στη μονάδα άγγιξε το 100%, καθώς μόνο ένας από τους 41 ασθενείς επιβίωσε, για να πεθάνει μία μέρα μετά το εξιτήριο.
Η τραγική και σκανδαλώδης υπόθεση προέκυψε έπειτα από τέσσερα χρόνια δικαστικού αγώνα από συγγενείς των εκλιπόντων και θεμελιώνεται σε ιατρικές πραγματογνωμοσύνες που αποκάλυψαν ενδεχόμενες εγκληματικές παραλείψεις. Καταγγέλλεται η μη ενίσχυση της μονάδας με κατάλληλο προσωπικό, ενώ σοβαρά ερωτήματα τίθενται για την καταλληλότητα της υλικοτεχνικής υποδομής και την επιστημονική επάρκεια του προσωπικού.
Συγγενείς των νεκρών περιγράφουν τραυματικές εμπειρίες, μιλώντας για αιφνίδιες επιδεινώσεις, ανεξήγητους θανάτους, ακόμη και για περιπτώσεις ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Οι αποκαλύψεις αυτές, σε συνδυασμό με τα ευρήματα των πραγματογνωμόνων, οδηγούν την υπόθεση σε τακτική ανάκριση, ανοίγοντας τον δρόμο για απολογίες και περαιτέρω αποκαλύψεις.
Έφη Τσούνη: «Ποιος ετοιμοθάνατος τρώει πρωινό;»
Η σύζυγος του 58χρονου Γιώργου Τσούνη από το Παναιτώλιο, που κατέληξε -ξαφνικά- στη ΜΕΘ Covid -19 του Νοσοκομείου Αγρινίου, δήλωσε στην «Πελοπόννησο»: «Ο άνδρας μου πέθανε 11 Μαΐου του 2021. Πέντε ημέρες πριν εισήχθη στη ΜΕΘ και του χορηγήθηκε οξυγόνο μέσω μάσκας. Μέχρι την τελευταία στιγμή το οξυγόνο του ήταν υψηλό, πώς ξαφνικά τον διασωλήνωσαν;. Είναι δυνατόν να μιλάω το πρωί μαζί του, να τρώει πρωινό και μετά από δυο ώρες να μου τον πεθάνουν; Ποιος είναι αυτός ο ετοιμοθάνατος που τρώει πρωινό;».
Αναφερόμενη στην τελευταία επικοινωνία μαζί του η κα. Εφη θυμάται: «Τον κάλεσα στο κινητό και του λέω Γιώργο μου πώς είσαι; και μου απάντησε “όλα καλά, το οξυγόνο μου 97, δεν έχω πυρετό, έφαγα πρωινό, ήπια τσάι με φρυγανιές”… σε δυο ώρες με καλούν στο τηλέφωνο για να μου πουν ότι τον διασωληνώνουν και μετά από λίγες ώρες με ενημέρωσαν πως έπαθε ανακοπή, τον επανέφεραν και υπήρξε και δεύτερη ανακοπή».
Βίκυ Γιαννοπούλου: «Εφυγε απο ενδονοσοκομειακό μικρόβιο»
Η Βίκυ Γιαννοπούλου μητέρα δύο αγοριών ανέφερε στην «Π» αναφέροντας: «Είναι σαν να ήρθε ένα αρπακτικό και τον πήρε μέσα από το σπίτι μας και δεν καταλάβαμε τι μας έγινε, η ΜΕΘ δεν ήταν αυτή που πήγε ο Γιώργος, ούτε ΜΑΦ δεν θα το χαρακτήριζα με αυτά που γνωρίζω σήμερα. Ηταν ένα άνθρωπος υγιέστατος, χωρίς υποκείμενο νόσημα, ποτέ δεν είχε νοσηλευθεί δεν είχε προβλήματα υγείας, ένα θηρίο ήταν. Δεν κάπνιζε, δεν έπινε, ήταν ένα άνθρωπος που έστυβε την πέτρα. Ηταν πάρα πολύ γερός άνθρωπος».
Ο σύζυγός της Γιώργος Καραγιάννης 51 ετών, από το Καρπενήσι, έφυγε από τη ζωή στις 17 Δεκεμβρίου του 2020. «Το χαρτί θανάτου του δεν γράφει ότι έφυγε από κορονοϊό, αλλά από ενδονοσοκομειακό μικρόβιο» και αναρωτιέται:«40 στους 40 ασθενείς χάθηκαν, οκτώ κρεβάτια άδειαζαν καθημερινά και άνθρωποι τους πέθαιναν, ένας από όσους εργάζονταν στη ΜΕΘ δεν διερωτήθηκε πως κάτι δεν πάει καλά; Πώς πήγαιναν ήσυχοι στα σπίτια τους; Καταλαβαίνετε πόσες αμέλειες υπάρχουν εκεί; Αυτοί είναι δολοφόνοι…».