Ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους που ενέχει το πόσιμο νερό για την Υγεία όσων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις πληγείσες περιοχές που χτυπήθηκαν από την καταστροφική κακοκαιρία Daniel. Αρχικά, ο Θεόδωρος Μαριόλης, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνων, μιλώντας στον Alpha έδωσε την εξής συμβουλή στους πολίτες: «Όχι πόσιμο νερό μέχρι να ελεγχθεί η ποιότητά του». Συνέχισε, λέγοντας: «Το νερό είναι μολυσμένο».

Από πλευράς του, ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας, επίσης, στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Attica TV, παρόμοια, συνέστησε στους κατοίκους να πίνουν εμφιαλωμένο νερό μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι και να αποφεύγουν να πλένουν τρόφιμα με πόσιμο νερό από τις πληγείσες περιοχές. 

Ποιες ασθένειες μπορεί να προκληθούν

Ακόμα, οι δύο ειδικοί έκαναν λόγο και για το ενδεχόμενο να προκληθούν ασθένειες και θέματα στη δημόσια Υγεία εξαιτίας των πλημμύρων από την κακοκαιρία Daniel. Ο κ. Μαριόλης τόνισε ότι θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση των κουνουπιών και παρουσίασε ως παράδειγμα των ιό του Δυτικού Νείλου ως μία ασθένεια που θα μπορούσε να αποτελεί συνέπεια του παραπάνω ζητήματος.

Όπως είπε: «Θα πρέπει να αποφύγουμε εκείνες τις λοιμώξεις από το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό, την επιμόλυνση τραυμάτων, τις δερματοπάθειες φυσικά».

«Μπορεί να προκαλέσει οξύ διαρροϊκό σύνδρομο, να κάνει οξείες ηπατίτιδες, κυρίως την Α’, σε ακραίες ηλικιακές ομάδες, και την Ε' στις εγκύους. Μπορεί να έχουμε λεπτοσπείρωση, που το βλέπουμε αυτό, και μπορεί να πάρει διαστάσεις ενδημίας, ειδικά μετά από πλημμύρες, γιατί αυξάνονται τα τρωκτικά. Δεν ανοίγουμε τη βρύση για πόσιμο νερό», συμπλήρωσε για τις ασθένειες που μπορεί να προκαλέσει το πόσιμο νερό. 

Κάλεσε τους κατοίκους να περιμένουν «την απολύμανση του νερού, κυρίως μέσω χλωρίωσης, την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Να ελεγχθούν πρώτα οι γεωτρήσεις της περιοχής, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη επεξεργασία στις εγκαταστάσεις».

Με τη σειρά του ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας και αυτός για την αύξηση των κουνουπιών, κάτι σύνηθες σε λιμνάζοντα νερά, δήλωσε: «Δεν περιμένουμε κάτι δραματικό όσον αφορά τον Δυτικό Νείλο, αλλά σε κάθε περίπτωση θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων».

Τέλος, υπενθυμίζεται πως νωρίτερα το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων και νερού στις πληγείσες περιοχές.