Μετά από μία δύσκολη μέρα θα περάσουν και μία δύσκολη νύχτα, όπως φαίνεται, οι κάτοικοι της Μαγνησίας εξαιτίας της κακοκαιρίας Ντάνιελ, καθώς σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr οι βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές συνεχίζονται. Επίσης, αναφέρει χαρακτηριστικά πως πρόκειται για μία από τις πιο ισχυρές κακοκαιρίες που έχει βιώσει η χώρα, με τα ημερήσια ύψη βροχής στην κεντρική Ελλάδα να ξεπερνούν κατά πολύ προηγούμενα ρεκόρ. 

Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής μέχρι τις 20:45 καταγράφεται στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 754 mm. Το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής 644,7 mm είχε καταγραφεί στην Παλική Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού τον Σεπτέβριο 2020.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε χιλιοστά μέχρι τις 20:45, όπως καταγράφηκαν σήμερα, Τρίτη, από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκαν επίσης στην Πορταριά (613 mm), στον Βόλο (393 mm), στην Αγιά Λάρισας (213 mm), στην Πεζούλα Καρδίτσας (174 mm), στη Χάλκη Λάρισας (165 mm), στον Ξάνεμο Σκιάθου (159 mm) και στους Γόννους Τεμπών (143 mm).

Επίσης, χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι μετεωρολογικοί σταθμοί σε Ζαγορά, Πορταριά και Βόλο σταμάτησαν να μεταδίδουν από τις 18:00 περίπου, όπως και στον Ξάνεμο Σκιάθου από τις 10:30 π.μ., λόγω διακοπής ρεύματος.

Πού θα κινηθεί η κακοκαιρία σύμφωνα με την ΕΜΥ

Ακόμα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ για αύριο, Τετάρτη, προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Κεντρική Μακεδονία (Πιερία, Ημαθία, Χαλκιδική), Κεντρική και Ανατολική Στερεά (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Βοιωτία), Βόρεια Εύβοια, Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο και περιοδικά σε Δυτική και Νότια Κρητή.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη ότι θα σταματήσουν οι βροχοπτώσεις σε Θεσσαλία και Σποράδες, περιοχές, δηλαδή, όπου σημειώθηκαν και σήμερα τέτοια καιρικά φαινόμενα. Αναφορικά με την Αττική θα επηρεαστούν κατά περιόδους τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματά της. Συνοπτικά, η κακοκαιρία θα κινηθεί (ή θα παραμείνει): Θεσσαλία, Σποράδες, Πιερία, Β. Εύβοια, Φθιώτιδα, Αργολίδα και Κρήτη. Η ουσιαστική αποκλιμάκωση των ακραίων καιρικών φαινομένων θα ξεκινήσει από το μεσημέρι της Πέμπτης.

690 κλήσεις στην Πυροσβεστική μέσα σε 10 ώρες

Όπως ανακοίνωσε επίσημα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, από τις 7 το πρωί της Τρίτης μέχρι και τις 5 το απόγευμα της ίδιας μέρας, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας έλαβε 690 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Ειδικότερα, οι 670 από αυτές προέρχονταν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκ των οποίων, 500 από τη Μαγνησία, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 80 αντλήσεις υδάτων, και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 100 άτομα.

Επίσης, στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας έγιναν 70 κλήσεις προς την Πυροσβεστική, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 12 αντλήσεις υδάτων και στη Σκιάθο πραγματοποιήθηκαν 100 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 30 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.

Έπειτα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σημειώθηκαν 20 κλήσεις. Στη Θεσσαλονίκη αφορούσαν 3 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων, στη Χαλκιδική 8 κοπές δέντρων και στις Σέρρες 1 κοπή δέντρου.

Η Πυροσβεστική καλεί τους κατοίκους που έχουν πλημμυρίσει τα σπίτια τους να ανέβουν σε ψηλότερους ορόφους.

Από πλευράς τους, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσει 3 φορτωτές στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Παράλληλα μέσα και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται σε ετοιμότητα συνδρομής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Βρέθηκε ζωντανό ένα ζευγάρι που αγνοείται - Αναζητείται ακόμα ο 34χρονος 

Δυστυχώς, από την πρωτοφανή κακοκαιρία ένας άνθρωπος στην περιοχή του Άνω Βόλου έχασε τη ζωή του. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο κτηνοτρόφων, αγνώστων μέχρι τώρα στοιχείων, που καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση της μεγάλης ποσότητας νερού, την ώρα που προσπαθούσε μέσα στη θύελλα να φτάσει σε χώρο που είχε το κοπάδι με τα πρόβατά του. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, παρέλαβε τον άτυχο άνδρα, και διαπιστώθηκε ο θάνατός του από πολλαπλά τραύματα λόγω της καταπλάκωσης από τα χαλάσματα του τοίχου.

Παράλληλα, στην Αγία Αικατερίνη Βόλου αναζητείται ένας 34χρονος. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό του ένα ρέμα, άνοιξε την πόρτα και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά της βροχής. Συνεπιβάτης του ήταν ο γιος του, ο οποίος, όμως, είναι υγιής. 

Ωστόσο, είναι θετική η είδηση, ότι άλλοι δύο αγννοούμενοι που αναζητούνταν βρέθηκαν νωρίτερα ζωντανοί τελικά. Πρόκειται για ζευγάρι Αυστριακών, που παρασύρθηκε από τα χειμαρρώδη νερά της κακοκαιρίας, από το σπίτι τους στο νότιο Πήλιο, στην Ξινόβρυση.