Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συντονιστική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΚΕΔΕ, εκπροσώπων των Περιφερειών και παραχωρησιουχών αυτοκινητοδρόμων που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία «Barbara».

Η σύσκεψη για τα μέτρα αντιμετώπισης της κακοκαιρίας Barbara άρχισε στις 12:00 το μεσημέρι.

Στις 14:00 θα υπάρξει έκτακτη ενημέρωση από την γγ Πολιτικής Προστασίας, όπου θα ανακοινωθούν τα μέτρα που θα ληφθούν.

Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, της τάξεως των 10 – 12 βαθμών αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν έως και σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής και νότιας χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, βάσει της νεότερης ανάλυσης των προγνωστικών δεδομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Κακοκαιρία “Barbara”: Πού οφείλεται η ραγδαία πτώση θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς που έρχεται

Όπως εξηγείται σχετικά, αιτία γι’ αυτή τη μεταβολή του καιρού θα είναι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, η οποία θα χαρακτηριστεί από την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων που θα εκτείνεται από τη Βορειοδυτική Αφρική έως τη Σκανδιναβία.

Έτσι, σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα επιτρέψει την μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας.

Στο μεταξύ, η συγκεκριμένη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα χαρακτηριστεί από την κίνηση μικροδιαταραχών στην ανώτερη τροπόσφαιρα από τα βορειοανατολικά πρoς την χώρα μας, οι οποίες θα συμβάλουν στην εκδήλωση σημαντικών χιονοπτώσεων στην ανατολική και νότια χώρα.

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα διαρκέσουν κάποια 24ωρα.