Η κακοκαιρία «Αυγή» ήδη έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της σε μία σειρά από περιοχές της Ελλάδας και ο κρατικός μηχανισμός φαίνεται να είναι σε επιφυλακή, λαμβάνοντας και τα ανάλογα έκτακτα μέτρα προστασίας. 

Η κακοκαιρία, πιο συγκεκριμένα στην Αττική, πλήττει ήδη με χιόνι την Πεντέλη και την Πάρνηθα, ενώ έχει φέρει ήδη προβλήματα στη Στερεά Ελλάδα. Μάλιστα, αύριο, Τρίτη, αναμένονται και χιονοκαταιγίδες.

Πού θα κλείσουν τα σχολεία λόγω κακοκαιρίας 

Στη σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για την κακοκαιρία «Αυγή» ανακοινώθηκε ότι σε μια σειρά από δήμους θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θα διεξαχθούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Ειδικότερα τα σχολεία στην Αττική δεν θα λειτουργήσουν στους Δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης.

Η σχετική απόφαση ελήφθη μετά το πέρας της σύσκεψης των εμπλεκόμενων φορέων υπό τον αρμόδιο υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και των δημάρχων των περιοχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του δεύτερου κύματος της κακοκαιρίας, που αναμένεται να πλήξει εντός των επόμενων ωρών την Αττική. Στον κεντρικό και νότιο τομέα της Αττικής, τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά.

Ακόμα, σύσταση για τηλεργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα δίνεται για τους νομούς Εύβοιας και Βοιωτίας καθώς και στους Δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης, Μαραθώνος και Παλλήνης. Επίσης αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων από σήμερα το βράδυ στις 8 έως το πρωί της Τετάρτης στις 10 στην Εθνική Οδό από τα Μάλγαρα μέχρι την Αθήνα.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε μετά το τέλος της σύσκεψης ότι γίνεται «σύσταση για την αυριανή ημέρα είναι να μην κυκλοφορούν με τα αυτοκίνητά τους στο Λεκανοπέδιο και φυσικά όχι σε αυτό το κομμάτι της Εθνικής, γιατί υπάρχουν προβλέψεις για χιονοκαταιγίδες και ισχυρούς ανέμους».

Από πλευράς του, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών σε περιοχές που εκτιμάται ότι θα πληγούν από την κακοκαιρία «Αυγή».

ΕΛ.ΑΣ: Απαγορεύονται βαρέα οχήματα στην Εθνική Οδό από Πιερία μέχρι Αθήνα 

Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ότι με αποφάσεις της διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και των κατά τόπο αρμόδιων διευθύνσεων Αστυνομίας, από τις 20:00 το βράδυ, απόψε, Δευτέρα, έως τις 10:00 το πρωί της Τετάρτης, απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού, από όρια νομών Πιερίας/Θεσσαλονίκης έως την Αθήνα (Κόμβο Καλυφτάκη), ανεξαρτήτως χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας, προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

οχήματα οδικής βοήθειας

φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι

οχήματα εκτάκτου ανάγκης. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η παραπάνω κυκλοφοριακή ρύθμιση δύναται να παραταθεί ή να μειωθεί, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών-Λαμίας 

Επιπλέον, η αστυνομία προχώρησε και σε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας για λόγους ασφαλείας και αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων λόγω της κακοκαιρίας.

Ειδικότερα, από τις 18:00 και έως την ολοκλήρωση των εργασιών εγκατάστασης οδικής σήμανσης θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην αριστερή λωρίδα της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας ως εξής:

Από το 18ο χλμ έως το 20ο χλμ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία.

Από το 57ο χλμ έως το 55,5ο χλμ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Παράλληλα υπενθυμίζεται, ότι με απόφαση του διευθυντή Τροχαίας Αττικής, από τις 22:00 σήμερα, τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την οδήγηση στο χιόνι 

Σε ενημερωτικό βίντεο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δίνει χρήσιμες οδηγίες για την οδική ασφάλεια, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας οδηγών και επιβατών από τις χιονισμένες και παγωμένες διαδρομές.

Ειδικότερα, τις ημέρες με χιόνι, πάγο ή χαμηλές θερμοκρασίες, για την οδική ασφάλειά μας:

Προβλέπουμε ότι χρειάζεται επιπλέον σύστημα πρόσφυσης (αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες) και τα τοποθετούμε με ασφάλεια πριν γλιστρήσουμε.

Δεν σταματάμε, αφού γλιστρήσουμε, για να βάλουμε αλυσίδες παρακωλύοντας την κυκλοφορία.

Βάζουμε αλυσίδες στον άξονα κίνησης. Στα τετρακίνητα εμπρός για να έχουμε τιμόνι.

Σε χιονισμένη επιφάνεια ένα δικίνητο αυτοκίνητο με χειμερινά ελαστικά κινείται με μεγαλύτερη ασφάλεια από ένα τετρακίνητο με θερινά ελαστικά.

Η χρήση χειμερινών ελαστικών ενδείκνυται σε θερμοκρασίες κάτω των 7 βαθμών Κελσίου.

Τα θερινά ελαστικά δεν προσφέρουν ικανή πρόσφυση σε χιόνι, πάγο.

Αποφεύγουμε την κίνηση νύχτα ή ξημερώματα γιατί είναι πιθανός ο παγετός.

Εκτιμούμε καταστάσεις, αντιδρούμε ήπια, σε τιμόνι, φρένο, γκάζι.

Δεν ρισκάρουμε ούτε επιχειρούμε χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση.

Σε παγωμένες επιφάνειες αποφεύγουμε να πατήσουμε φρένο ή γκάζι.

Ξεχιονίζουμε τις ράμπες και το αυτοκίνητο όσο το χιόνι είναι φρέσκο.

Η αρμόδια υφυπουργός για τον τομέα των Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, δήλωσε: «Ενόψει των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που αναμένονται για κάποιες ημέρες του χειμώνα, όπως αυτές που φέρνει ήδη η κακοκαιρία και ο χιονιάς, προτρέπουμε τους συμπολίτες μας να ακολουθήσουν τις συμβουλές των ειδικών της οδικής ασφάλειας, τις οποίες ενσωματώσαμε στο συνοπτικό βίντεο που έχουμε δημοσιεύσει. Οι παγωμένες μέρες και οι χιονισμένες επιφάνειες απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή τόσο για τον οδηγό και τους επιβάτες όσο και για τη σωστή λειτουργία των οχημάτων. Ας ακολουθήσουμε, λοιπόν, αυτές τις απλές και χρηστικές οδηγίες, για το καλό όλων μας».