«Ξένος ων ακολούθει τοις επιχωρίοις νόμοις», έλεγαν οι πρόγονοί μας και δεν είχαν άδικο. Στη σύγχρονη Ελλάδα όμως, η κατάσταση απέχει πολύ από τον σεβασμό που οφείλουν οι φιλοξενούμενοι στους κανόνες ζωής που ισχύουν για τους ημεδαπούς. Εμείς που ζούμε στο κέντρο της Αθήνας το ξέρουμε από πρώτο χέρι: εξαθλίωση, αεργία ή ανεργία, φανατισμός, ρύπανση, παραβατικότητα, βία.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το 25% των κατοίκων της πόλης είναι αλλοδαποί, ενώ σε γειτονιές όπως στα Πατήσια, στον Αγιο Παντελεήμονα και την πλατεία Βικτωρίας πλησιάζουν το 50%. Πώς όμως προέκυψε αυτό; Η αλήθεια είναι πως η σημερινή εικόνα της πόλης διαμορφώθηκε καθοριστικά από το 2015 έως το 2019 με την είσοδο 1.200.000 μεταναστών στη χώρα. Και ήμασταν τυχεροί τότε που η Ευρώπη απορρόφησε ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του πληθυσμού. Ομως δεν παύει να ισχύει ότι δεχτήκαμε ένα δυσβάσταχτο κύμα μετανάστευσης, που συνέρρευσε χωρίς έλεγχο ή πρόγραμμα από την τότε κυβέρνηση. Αντιθέτως, από το 2019 έως σήμερα, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να περιορίσει τις μεταναστευτικές εισροές σε 43.000 μόνο.

Το χάσμα των αριθμών είναι εντυπωσιακό. Και αποδεικνύει τη σαφή στάση της σημερινής κυβέρνησης. Οταν θωρακίζεις τα σύνορά σου, όταν εντατικοποιείς τους ελέγχους σου, όταν εκσυγχρονίζεις τις δομές, όταν επενδύεις στον φράχτη του Εβρου και τον επεκτείνεις χωρίς λαϊκισμούς και ιδεοληψίες, τότε πραγματικά μπορείς να ελέγξεις σωστά το φαινόμενο. Ομως, η κοσμοσυρροή του 1.200.000 μεταναστών παραμένει μεγάλο πλήγμα για την πατρίδα. Και είναι απορίας άξιον με ποιο σκεπτικό επέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ να προστεθεί ένα σχεδόν 10% επιπλέον πληθυσμού στην πολύπαθη χώρα. Μοιάζει σαν να είχε λύσει όλα τα προβλήματα του τόπου και στον ελεύθερο χρόνο του κοπτόταν για τους μετανάστες.

Παράξενα πράγματα ζήσαμε... Οπως και παραμύθια, σαν αυτό της «μικρής Μαρίας» στον Εβρο, που το ανέδειξαν κάποιες ύποπτες ΜΚΟ και το διέδωσε η αντιπολίτευση, επιχειρώντας να διασύρει τη χώρα διεθνώς. Ενα ψέμα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακάλεσε και δεν μετάνιωσε ποτέ, ούτε φυσικά και ζήτησε συγγνώμη...

Παρά την πολεμική που δεχτήκαμε τόσο από την αντιπολίτευση του 1.200.000 μεταναστών όσο και από την Τουρκία που μόνιμα ενορχηστρώνει τα μεταναστευτικά ρεύματα, εμείς μείναμε δυνατοί. Ειδικά στην Αθήνα, με την εξαιρετική δουλειά τού δήμου, καταφέραμε να περάσουμε τη δομή του Ελαιώνα στην επόμενη φάση πριν από το οριστικό κλείσιμό της. Αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα: ενώ το καλοκαίρι του 2019 λειτουργούσαν 121 άθλιες δομές στην επικράτεια, σήμερα με κατάλληλη οργάνωση και εκσυγχρονισμό λειτουργούν μόνο 33 οργανωμένοι χώροι φιλοξενίας.

Το ζήτημα ωστόσο εξακολουθεί να καίει τον πολίτη και δη τον Αθηναίο. Στα πάρκα, στις πλατείες και στα υπόγεια εξακολουθεί να ζει ένα άλλο κομμάτι πληθυσμού, το οποίο στοιβάχτηκε όπως όπως τα προηγούμενα χρόνια. Η ανέχεια, η εξαθλίωση και οι διαφορές στην κοινωνική ενσωμάτωση δίνουν τη σπίθα που πυροδοτεί την εγκληματικότητα.

Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας –ειδικά οι βουλευτές της Α΄ Αθηνών– μέσα στα επόμενα χρόνια. Αφενός μεν να συνταχθούμε με την καθημερινή προσπάθεια του δήμου και της Ελληνικής Αστυνομίας, αφετέρου δε να στηρίξουμε έμπρακτα όλα τα αναγκαία μέτρα ελέγχου και τήρησης της νομιμότητας στο κέντρο της Αθήνας. Χωρίς προφάσεις ή ευαισθησίες à la carte. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις γειτονιές και την πόλη, ώστε να τις ξαναδούμε όπως πραγματικά μας  αξίζουν.

* Ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία