Νέα ψήφο εμπιστοσύνης δίνει η JP Morgan στην Ελλάδα, σε νέο report του αμερικανικού επενδυτικού οίκου για την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA).

Η έκθεση της JP Morgan ξεκινά με τη φράση «Greece is the word» (Η Ελλάδα είναι το σύνθημα) για το 2024, χαρακτηρίζοντας τη χώρα ως «ξεκάθαρο overweight» (υπεραπόδοση) λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων και της σταθερής ροής θετικών αναθεωρήσεων στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των τραπεζών.

«Προτιμούμε τις τράπεζες έναντι των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών», προσθέτει η JPM. Από τις ελληνικές τράπεζες, κορυφαίες επιλογές (top picks) είναι η Eurobank και η Alpha Bank, για τις οποίες και τηρεί στάση overweight.

Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι ο δείκτης MSCI EMEA θα καταγράψει κέρδη 9% έως τα τέλη του 2024 και αυτό χάρη σε αγορές όπως η ελληνική (μαζί με αυτές της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων).

Οι ελληνικές μετοχές

Όσο για τις ελληνικές μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI EMEA, η βασική εκτίμηση είναι ότι μπορούν να ενισχυθούν κατά 19% το νέο έτος, ενώ στο αισιόδοξο σενάριο οι αποδόσεις μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 30%, δεδομένου του ότι και η ελληνική οικονομία καταγράφει επιδόσεις πολύ υψηλότερες από το μέσο όρο άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να έχουν discount έναντι των τραπεζών της ευρωζώνης, παρά την υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE). Η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει σταθερά έναντι της ευρωζώνης, ενώ τα πρόσφατα placement σηματοδοτούν την ισχυρή ζήτηση για τις μετοχές του κλάδου, σημειώνει η JP Morgan.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, ο κίνδυνος για υπερπροσφορά των τραπεζικών μετοχών μετά την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από αυτές (πώληση των μεριδίων του σε Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα) δεν υφίσταται πλέον, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν ιδιαιτέρως έντονο.

«Η βασική αντίδραση που ακούσαμε από επενδυτές αυτό το καλοκαίρι για τις ελληνικές τράπεζες ήταν ο κίνδυνος των μετοχών του ΤΧΣ (overhang), αλλά η ικανότητα να εισέλθουν στρατηγικοί επενδυτές όπως η Unicredit και η ισχυρή ζήτηση για την τοποθέτηση της Εθνικής Τράπεζας κατά την μας άποψη δείχνουν ότι οι επενδυτές πρέπει να πληρώσουν και να αγοράσουν μετοχές ή να χάσουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο story», εξηγεί η JP Morgan.

Αυτή είναι η δεύτερη έκθεση της JP Morgan για την Ελλάδα μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, η οποία ενισχύει τις ήδη bullish προοπτικές της για την εγχώρια οικονομία.