Της Αλίκης Κοτζιά από τον Ελεύθερο Τύπο
Ο αστικός μύθος λέει ότι ο αειθαλής Σίλβιο Μπερλουσκόνι είπε, πριν από τρία-τέσσερα χρόνια, στους Ιταλούς: «Θα επιστρέψω»! Και σαν τον Σβαρτζενέγκερ στον «Εξολοθρευτή», είναι έτοιμος να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, παρά τα χρόνια και τα σκάνδαλα που του βαραίνουν την πλάτη.
Είναι μία από τις σπάνιες φορές τα τελευταία χρόνια που ο πάλαι ποτέ «Καβαλιέρε» δεν απασχολεί τον Τύπο με «ροζ» ιστορίες.
Αυτήν τη φορά τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον 84χρονο Μπερλουσκόνι, γιατί όλοι καλοβλέπουν το 8% του κόμματος «Φόρτσα Ιταλια», του οποίου παραμένει πρόεδρος. Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά συζητούν το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα που άλλοτε κυβερνούσε τη χώρα, αλλά τώρα έχει συρρικνωθεί, αφού έδωσε τη σκυτάλη της εξουσίας στους λαϊκιστές.
Η «επιστροφή» του Μπερλουσκόνι δεν θα είχε συζητηθεί τόσο πολύ στην Ιταλία αν δεν μιλούσε για το θέμα αυτό ανοιχτά ο μεγάλος αντίπαλός του και ιστορικό στέλεχος της Κεντροαριστεράς, Ρομάνο Πρόντι. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε χωρίς περιστροφές για τη συμμετοχή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην κυβέρνηση, αφήνοντας πολλούς άφωνους με την προωθημένη του πρόταση. «Η συμμετοχή αυτή δεν αποτελεί ταμπού. Το ζητούμενο είναι η κυβέρνηση Κόντε να μπορεί να βασιστεί σε μια σταθερή πλειοψηφία και να λαμβάνει τις αναγκαίες αποφάσεις», είπε ο Πρόντι, προσθέτοντας με νόημα ότι «το γήρας φέρνει και σωφροσύνη».
Η παρέμβαση του πρώην προέδρου της Κομισιόν εξηγείται από την αγωνία του να μην καταρρεύσει η εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία ανάμεσα στο «Κίνημα Πέντε Αστέρων» και το Κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα», που αντιμετωπίζει πολλούς κλυδωνισμούς σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.
Η Ιταλία ελπίζει στο πακέτο βοήθειας 36 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, προκειμένου να ορθοποδήσει και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, θέλει να ξεπεράσει τον σκόπελο στο Κοινοβούλιο και να επιτύχει την οικονομική βοήθεια, αλλά χωρίς στήριξη είναι αδύνατον να το καταφέρει, γιατί τα «Πέντε Αστέρια» ανατίθενται στο «πακέτο» βοήθειας.
Εντός του κόμματος των «Πέντε Αστέρων» είναι, επίσης, πολλοί εκείνοι που διαφωνούν με την ηγεσία του κόμματος και τάσσονται με την πλευρά Κόντε. Το επόμενο διάστημα, θα κριθούν αν θα υπάρξει κυβερνητική κρίση, η διάσπαση στα «Πέντε Αστέρια» και η προσχώρηση στην κυβέρνηση του κόμματος του Μπερλουσκόνι. Οσο για τον πρώην πρωθυπουργό που έχασε πολλά από τα προνόμιά του λόγω των «ροζ» σκανδάλων και άλλων περιπετειών με τη Δικαιοσύνη, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να στηρίξει την κυβέρνηση Κόντε υπό τον όρο, όμως, να την εγκαταλείψουν τα «Πέντε Αστέρια».
Η προοπτική της επαναφοράς στο προσκήνιο της «Φόρτσα Ιταλια» -με τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση Κόντε- έχει εξοργίσει τους δύο συμμάχους Ματέο Σαλβίνι και Τζόρτζια Μελόνι. Ο αρχηγός της Λέγκας δήλωσε με έντονο ύφος ότι οι εκλογές είναι μονόδρομος, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του στη βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.