fbpx

Ιταλία: Οι 100 μέρες της κυβέρνησης και ο Ματέο Σαλβίνι

by theodosis

Μέχρι πριν από λίγους μήνες ο Ματέο Σαλβίνι φαινόταν πολιτικά τελειωμένος. Τον περασμένο Αύγουστο ο αρχηγός της ξενοφοβικής και εθνολαϊκιστικής Λέγκας εγκατέλειψε την συγκυβέρνηση με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και προκάλεσε πρόωρες εκλογές, με την ελπίδα -ενδεχομένως και βεβαιότητα- ότι θα εξέρχονταν ενισχυμένος.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών όμως έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του καθώς οι πρόωρες εκλογές δεν έγιναν ποτέ. Οι Πεντάστεροι σχημάτισαν εν τέλει νέα κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες και ο ανεξάρτητος Τζουζέπε Κόντε παρέμεινε πρωθυπουργός. Ο Σαλβίνι φαινόταν να χάνει το παιχνίδι.

Οι εξελίξεις είχαν προκαλέσει ανακούφιση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κυρίως στις Βρυξέλλες. Διότι μετά την αποχώρηση Σαλβίνι, ο οποίος κρατούσε ουσιαστικά τα ηνία της κυβέρνησης και ο οποίος είχε επιλέξει την ευθεία αντιπαράθεση με την Κομισιόν, ανέλαβε μια φιλική προς την ΕΕ νέα κυβέρνηση. Σήμερα Παρασκευή η τελευταία μετρά πλέον 100 μέρες στην εξουσία. Πολλοί αμφιβάλουν ότι θα αντέξει άλλες 200 και ότι θα εξαντλήσει τη θητεία της. Βασικός λόγος είναι οι έντονες αντεγκλήσεις εντός της κυβέρνησης.

Με δημοσκοπικό αέρα 30% «καραδοκεί» ο Σαλβίνι

Ο Σαλβίνι την ίδια ώρα φαίνεται να περιμένει απλά την κατάλληλη ευκαιρία. Στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του προηγείται με 30% περίπου. Εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, τότε θα συγκέντρωνε μαζί με το ακροδεξιό Fratelli d´Italiaκαι το συντηρητικό Forza Italia την πλειοψηφία των εδρών της Βουλής.

Τα ζητήματα που διχάζουν το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πολλά και διαφορετικά. Αφορούν, μεταξύ άλλων, τον φόρο στα πλαστικά, στη ζάχαρη, τη φορολόγηση υπηρεσιακών οχημάτων, το εκλογικό σύστημα αλλά και τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM. Ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Κόντε δεν ανταλλάσσει πλέον καν χειραψία με τον επικεφαλής των Πέντε Αστέρων ντι Μάιο. Οι Πεντάστεροι που είχαν αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις εκλογές του 2018, έχουν καταποντιστεί στις δημοσκοπήσεις.

Εν τω μεταξύ έχει αυξηθεί και ο αριθμός των κυβερνητικών εταίρων με τους οποίους πρέπει να συναλλάσσεται ο Κόντε. Λίγο μετά την ορκωμοσία του ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε αποχωρήσει από το Δημοκρατικό Κόμμα ιδρύοντας το Italia Viva στο οποίο προσχώρησαν δυο υπουργοί και αριθμός βουλευτών. Τέταρτος εταίρος είναι το μικρό κεντροαριστερό Liberi e Uguali (LeU). Το περιοδικό L´ Espresso έκανε λόγο για μια «μη συμμαχία».

«Ανίκανη να κυβερνήσει»

«Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση και είναι ανίκανη να κυβερνήσει. Επιβιώνει τεχνητά χάρη σε έναν και μόνο παράγοντα: την απειλή που απορρέει από την Λέγκα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών», έγραψε πρόσφατα ο Β. Πικόλι, αναλυτής του think tank Teneo. Οι ιδιαίτερα λεπτές κυβερνητικές ισορροπίες μπορούν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή, όπως εκτιμά.

Σε παρόμοια ανάγνωση προχωρά και ο Φραντσέσκο Γκαλιέτι από το Policy Solar. «Δεν υπάρχει αρμονία. Εάν συνεχίσουν έτσι, τότε θα ενισχυθεί απλώς η δημοτικότητα του Σαλβίνι». Ο ίδιος αποδίδει την άνοδο της Λέγκας αφενός στην εντεινόμενη ανάγκη των πολιτών για περισσότερη ασφάλεια και αφετέρου στον ίδιο το Σαλβίνι. Η δημοτικότητά του μάλιστα αυξήθηκε αισθητά το τελευταίο δίμηνο.

dw.com

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα