Και η τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας στην Ιταλία δεν ανέδειξε διάδοχο του Ματαρέλα. Ο απερχόμενος πρόεδρος παρ’ όλα αυτά έλαβε 166 ψήφους χωρίς κάποια πολιτική δύναμη να έχει καταθέσει πρόταση στήριξής του όπως φυσιολογικά θα πρέπει να γίνει πριν από τις ψηφοφορίες.
Η χθεσινή ημέρα επιφύλαξε όμως πολλές εκπλήξεις και τακτικές από όλες τις πλευρές. Σε ένα μυστικό παιγνίδι διπλωματίας και αγώνα σκάκι που κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες από τις πρώτες εκτιμήσεις νικήτρια αναδείχθηκε η κεντροδεξιά.
Καθώς τα τρία ονόματα που είχαν προτείνει Σαλβίνι, Μελόνι και Μπερλουσκόνι δεν βρήκαν ανταπόκριση από την ενωμένη κεντροαριστερά την ηγεσία της οποίας έχει αναλάβει ο σοσιαλδημοκράτης γ.γ. Ενρίκο Λέττα.
Έτσι στην έκτακτη σύσκεψη με επικεφαλής τον Ματτέο Σαλβίνι τα μεσάνυχτα αποφασίστηκε η άποψη αντί της λευκής ψήφου πού ορισμένοι ήθελαν.
Την ίδια ώρα οι σοσιαλιστές έψαχναν την καλύτερη πιθανή λύση με υποψηφιότητα κοινής αποδοχής με την δεξιά.
Η πρόταση Καζίνι
Στους διαδρόμους τα 5αστερια με τον Τζουζέπε Κόντε πρόεδρο επιχειρούσε να στηρίξει τον Ματαρέλα ενώ ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών και γερουσιαστών παρουσίασε το όνομα του Πιερ Φερντινάντο Καζίνι. Άλλοτε Χριστιανοδημοκράτη και νυν δημοτικό σύμβουλο στην αριστερή Μπολόνια με την υποστήριξη της σοσιαλιστικής Δημοκρατίας!
Η πρόταση άρεσε γιατί θα συγκέντρωνε πιθανώς και ψήφους της δεξιάς…
Ένα παιχνίδι που άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά με υποστήριξη των ΜΜΕ πρωτίστως της la Repubblica…
Η…”κομπίνα” γρήγορα έγινε αντιληπτή και ο Σαλβίνι ερώτησε τον Μπερλουσκόνι που νοσηλεύεται σε κλινική του Μιλάνου.
Το «καλώς έχει» υπέρ του Καζίνι ήταν άμεσο. Έστω μια “δοκιμή” είπαν οι σύμμαχοι.
Το αποτέλεσμα της μεσημβρινής ψηφοφορίας ήταν απογοητευτικό. Έτσι αυτόματα μπήκε στον ψυγείο η πρόταση. Ή έστω στον πάγκο του αναπληρωματικού.
Τηλεφώνημα όμως έγινε και από τον Μάριο Ντράγκι στον Σίλβιο. “Για ευχές σύντομης ανάρρωσης” είπε το περιβάλλον του σούπερ Μάριο.
Η αλήθεια όμως ήταν άλλη. Ο Μπερλουσκόνι θέλει Πρωθυπουργό μέχρι τις εκλογές του 2023 τον Ντράγκι. Είναι ο μοναδικός αυτή την ώρα που έχει ανάγκη η Ιταλία προκειμένου να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα στην υγεία, την οικονομία, την ενέργεια, την ευρωπαϊκή ασφάλεια, το σύμφωνο σταθερότητας, το χρέος και το μεταναστευτικό. Όπως και τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί αλλά χρειάζεται χρόνος για να ολοκληρωθούν.
Ο τελικός σχεδιασμός της κεντροδεξιά πέτυχε στην πράξη.
Ομοιογενής σε όλα τα μέτωπα βουλευτές και γερουσιαστές μαζί με τους εκπροσώπους των περιφερειών 33 από τους 58 συμφώνησαν στην αποχή.
Δύο κυρίες
Πράγματι συγκέντρωσαν 441 αποχές χωρίς καν να παραλαμβάνουν ψηφοδέλτιο. Μια στάση συμπαγούς ομάδας και πρόβα για την αναζήτηση 60 ψήφων το πρωί της Παρασκευής ώστε να εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας δικής της επιλογής και πρότασης.
Ποιος όμως θα είναι ο εκλεκτός για την τελική αναμέτρηση;
Ο Πιέρ Φερντινάντο Καζίνι; Η Λετίτσια Μοράτι; Ή η μεγάλη έκπληξη που κρατούσαν όλα τα κόμματα στην σκιά των πρώτων υποψηφίων και ακούει στο όνομα Ελιζαμπέτα Μπέλλονι, ήδη προϊσταμένη της διεύθυνσης των Μυστικών Υπηρεσιών της κυβέρνησης Ντράγκι; Με συναίνεση και της ενωμένης σοσιαλδημοκρατίας.
Μία ακόμα γυναίκα υποψήφια ίσως είναι στα υπόψη. Πρόκειται για την υπουργό δικαιοσύνης Καρταμπρια;
Αν κρίνουμε από τα ρεπορτάζ και τις δηλώσεις εκπροσώπων των κομμάτων ο Καζίνι φέρεται πιο κοντά στην συναίνεση. Με τον Ματαρέλα να λέει πάλι όχι και τον Ντράγκι να μην ιδρώνει το αυτί του για το Κιρινάλειο. Όταν μάλιστα ο Μακρόν τον περιμένει με ανοιχτές αγκαλιές για την υλοποίηση της δημιουργίας του ευρωπαϊκού μετώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Στα θετικά του Χριστιανοδημοκράτη Καζίνι είναι και η θέση του στους δέκα Σοφούς των παρατάξεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Μία επιτροπή η οποία συνεδρίασε για τελευταία φορά στη Ρώμη πριν από έξι χρόνια. Έκτοτε υπήρξαν αλλαγές ηγεσιών και τα Όργανα του θεσμικού τους ρόλου στην Ευρώπη έμειναν ανενεργά. Ο Πιέρ Φερντινάντο Καζίνι είχε προεδρεύσει στην συνεδρίαση εκείνης της χρονιάς και σήμερα ως πρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιταλικής Γερουσίας είναι στην επικαιρότητα με πρόγραμμα και ενεργητικότητα κυρίως συναίνεσης και πολιτικής ουδετερότητας. Ένα θρίλερ που φέρνει στο νου στους παλαιότερους τις μονομαχίες την εποχή των δεκαετιών του 60 και του 70. Τότε που οι έντονες πολιτικές προσωπικότητες μεσουρανούσαν όπως ο Σένι, ο Σαραγκατ, ο Λεόνε, ο Τσιαμπι κ.α. τριάντα χρόνια κυριαρχίας της αριστεράς. Όπως όμως μένει σήμερα στα κόμματα της δεξιάς «όμως εμείς ψηφίσαμε αντίθετα γιατί οι αντίπαλοι μας ήταν όλοι μεγάλες προσωπικότητες. Όπως ο Σάντρο Περτινι και ο απερχόμενος πρόεδρος πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα»!
Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.