Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως ανθρωπιστική βοήθεια θα είναι διαθέσιμη για τους Παλαιστινίους οι οποίοι διαφεύγουν από την Πόλη της Γάζας και κατευθύνονται προς νότο, όμως δεν έκανε αμέσως γνωστές λεπτομέρειες για το αν και το πώς αυτή θα μεταφερθεί μέσα στο θύλακα.

Το Ισραήλ καλεί τους αμάχους να κατευθυνθούν προς νότο για δική τους προστασία, καθώς επικεντρώνει σε επιδρομές στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στο πλαίσιο μιας αντεπίθεσης εναντίον της Χαμάς που μπορεί να κλιμακωθεί σε χερσαία εισβολή.

Σε μια νέα οδηγία για την εκκένωση της περιοχής, η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κάλεσαν και πάλι τους κατοίκους της Πόλης της Γάζας να φύγουν, λέγοντας πως υπάρχει μια «ανθρωπιστική ζώνη» με διαθέσιμη βοήθεια στο Αλ-Μαουάσι, 28 χιλιόμετρα προς νότο κατά μήκος της ακτής.

«Στο Αλ-Μαουάσι θα παρέχεται διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια #HumanitarianAid σε όσους τη χρειάζονται», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Ερωτηθείς από το Ρόιτερς αν επιτράπηκε να εισέλθει βοήθεια στη Γάζα -και αν ναι, πού και πότε- ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει άμεσα.

Σημειώνεται ότι Iσραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό σε νοσοκομείο της Γάζας, χθες, με τον Mπενιαμίν Νετανιάχου να δείχνει ως υπεύθυνο το Ισλαμικό Κίνημα Τζιχάντ, τονίζοντας μάλιστα πως έχει και στοιχεία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, «μια ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων των IDF δείχνει ότι ένα μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε από τρομοκράτες στη Γάζα, περνώντας σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα τη στιγμή που χτυπήθηκε. Πληροφορίες από πολλές πηγές που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι η Ισλαμική Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα».

Οι Ισραηλινοί έδωσαν στη δημοσιότητα και ένα βίντεο: