Δύο σκάφη του Πολεμικού της Ναυτικού έστειλε στην Ανατολική Μεσόγειο η Μεγάλη Βρετανία, ενώ πρόκειται να ξεκινήσει και πτήσεις επιτήρησης πάνω από το Ισραήλ, σε ένδειξη στρατιωτικής υποστήριξης προς την ισραηλινή πλευρά, σύμφωνα με τους «Times». 

Ακόμα, δύο σκάφη του Βασιλικού Στόλου, το «RFA Argus» και το «RFA Lyme Bay», θα σταλούν στην περιοχή και αναμένεται να φτάσουν σε μερικές μέρες στο σημείο. Με αυτόν τον τρόπο η χώρα, είναι ένα από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που συμβάλλουν στις δυνάμεις του που έχουν αποσταλθεί στην περιοχή προς στήριξη στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Συμβολή ελληνικής φρεγάτας στη νατοϊκή δύναμη 

Σε γενικές γραμμές, με τις εξελίξεις στο Ισραήλ να είναι ραγδαίες μετά την επίθεση που δέχθηκε από την οργάνωση Χαμάς το Σάββατο, το ΝΑΤΟ, από πλευράς του, επίσης, έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Το ίδιο φαίνεται πως ισχύει και για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, καθώς η χώρα μας, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει, διά στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, πως βρίσκεται στο πλευρό του Ισραήλ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά» είναι στη δύναμη αυξημένης ετοιμότητας του ΝΑΤΟ μαζί με πλοία άλλων κρατών-μελών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λευκός Οίκος: Σκέψεις για δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην περιοχή

Υπενθυμίζεται ότι προς τα ανοικτά του Ισραήλ πλέει ήδη το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford με πλοία συνοδείας, που αναμένεται να καταφτάσει τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με τον Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, στόχος των ΗΠΑ είναι να αποτρέψει άλλες δυνάμεις της περιοχής να μπουν στον πόλεμο ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ και όχι να εμπλακεί ενεργά.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, δεν μετακινήσαμε το αεροπλανοφόρο για τη Χαμάς», δήλωσε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Μετακινήσαμε το αεροπλανοφόρο για να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα αποτροπής σε άλλα κράτη ή μη κρατικούς φορείς που μπορεί να επιδιώξουν να διευρύνουν αυτόν τον πόλεμο», τόνισε.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν, μας έχει επίσης αναθέσει να εμπλακούμε σε σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για κάθε σενάριο κλιμάκωσης», δήλωσε ο Σάλιβαν. «Και τώρα έχουμε εμπλακεί βαθιά σε αυτόν τον σχεδιασμό. Και συμβουλευόμαστε επίσης συμμάχους και εταίρους για όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να εξελιχθούν τις επόμενες ημέρες», κατέληξε.

Ακόμα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Λευκός Οίκος μελετά το ενδεχόμενο να αναπτύξει και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή, το «Dwight D. Eisenhower». Το δεύτερο αεροπλανοφόρο και τα συνοδευτικά πλοία ήταν προγραμματισμένο να αποπλεύσουν αυτή την εβδομάδα για τη Μέση Ανατολή, ωστόσο το Πεντάγωνο δεν έχει αποφασίσει επίσημα, αν το Αϊζενχάουερ θα αντικαταστήσει το Φορντ ή αν θα παραμείνουν και οι δύο ομάδες πολεμικών πλοίων στην περιοχή.