Προσεκτικά είχε προετοιμάσει η Χαμάς την επίθεσή της στο Ισραήλ, όπως δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος της, ο Αλί Μπαρακά από τη Βηρυττό, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) από τη Βηρυττό, τονίζοντας, μάλιστα, πως η ακριβής στιγμή της επίθεσης ήταν γνωστή από λίγους: «Την “ώρα μηδέν” γνώριζαν ελάχιστοι ηγέτες της Χαμάς». Υπενθυμίζεται ότι η επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ ξεκίνησε το Σάββατο, έχοντας ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωών και οδηγώντας το Ισραήλ να κηρύξει πόλεμο κατά της Χαμάς.

Μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν σε περισσότερες από 50 τοποθεσίες το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, είπε ο Μπαράκα: «Οι αντιστασιακές ομάδες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου διοίκησης της μεραρχίας της Γάζας του σιωνιστικού στρατού, καταφέρνοντας να αιχμαλωτίσουν μεγάλο αριθμό αξιωματικών και οπλιτών».

Υποστήριξε ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι της επιχείρησης: «Το κίνημα της Χαμάς θεωρεί ότι κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του, υποχρεώνοντας τον εχθρό (Ισραήλ) να αποδεχθεί μελλοντικά συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων». Διαπραγματεύσεις για μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μόνον εφόσον προηγηθεί κατάπαυση του πυρός, διευκρίνισε.

Αναφορά σε στήριξη από συμμάχους της Χαμάς 

Κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι εκδικείται τον παλαιστινιακό λαό, εξαπολύοντας πόλεμο με στόχο την εξόντωση του πληθυσμού της Γάζας. Χαρακτήρισε τη Χαμάς «εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα» το οποίο επιδιώκει την απελευθέρωση εδαφών και ιερών τόπων, καθώς και την επιστροφή των παλαιστινίων προσφύγων στην πατρίδα τους. Ωστόσο, απείλησε πως «η Γάζα θα γίνει το νεκροταφείο του ισραηλινού στρατού». 

Προειδοποίησε ότι σε τυχόν απόπειρα εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, η Χαμάς δεν θα πολεμήσει μόνη, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υποστηριχθεί από συμμάχους της: «Έχουμε αρκετά όπλα και εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουμε τη δύναμη κατοχής, η οποία ηττήθηκε από τη Χαμάς και αποδείχθηκε πως ήταν μια χάρτινη τίγρη».

Η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε περισσότερα για