«Τα ισραηλινά στρατεύματα δεν θα αποσυρθούν πλήρως από το Λίβανο», δήλωσε ο υπουργός Αμύνης, Ίσραελ Κατζ, λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας Ισραήλ – Λιβάνου.
Την ίδια ώρα, ο Ίσραελ Κατζ προειδοποίησε ότι «εάν το Ιράν επιχειρήσει να επιτεθεί στο Ισραήλ για να εμποδίσει την εφαρμογή της συμφωνίας, θα αντιδράσουμε εναντίον του με μεγάλη δύναμη».
Αφού χαρακτήρισε «ιστορική» τη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου που υπογράφηκε χθες, ο Ίσραελ Κατζ ανέφερε ότι «ενδέχεται, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, να διαμορφώσει μια νέα και ασφαλέστερη πραγματικότητα κατά μήκος των βόρειων συνόρων και στο Λίβανο».
Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δεν θα αποσυρθούν πλήρως από το Λίβανο», όπως είχε υποσχεθεί προηγουμένως, και ότι «ο στρατός θα διατηρήσει τη ζώνη ασφαλείας του, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της κορυφογραμμής του Κάστρου Μπόφορτ».
«Η δοκιμασία θα είναι η εφαρμογή της συμφωνίας, και αναμένονται ακόμη πολλές προκλήσεις», είπε ο Ίσραελ Κατζ. Ενημέρωσε, μάλιστα, ότι έδωσε εντολή στον στρατό να «προετοιμαστεί για παρατεταμένη παραμονή στη ζώνη ασφαλείας και να κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για την προστασία των στρατιωτών των IDF και την εξάλειψη των απειλών για τις κοινότητες στο βορρά».
«Η σημαντική αρχή που θεσπίζεται στη συμφωνία είναι ότι δεν θα υπάρξει… καμία απολύτως απόσυρση, όσο η τρομοκρατική οργάνωση της Χεζμπολάχ δεν έχει αφοπλιστεί σε ολόκληρο τον Λίβανο», είπε.
Επισήμανε, μάλιστα, ότι «η συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου αποτελεί ένα στρατηγικό πλήγμα για τον ιρανικό άξονα». «Το Ιράν προσπάθησε να αναγκάσει το Ισραήλ να αποσυρθεί από τον Λίβανο μέσω απειλών και πίεσης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά απέτυχε», υποστήριξε ο Ίσραελ Κατζ.
Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του υπουργού Αμύνης, Ίσραελ Κατζ έρχονται σε συνέχεια των δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ, Σέιχ Ναΐμ Κασέμ, ο οποίος είπε: «Δεν εγκαταλείψαμε το πεδίο της μάχης στις πιο δύσκολες συνθήκες και δεν θα το εγκαταλείψουμε».
«Η συμφωνία - πλαίσιο στην Ουάσινγκτον αποτελεί ταπείνωση, ντροπή και παραίτηση από την κυριαρχία», τόνισε. «Οι άμεσες διαπραγματεύσεις συνιστούν καθαρές και ανεπιφύλακτες παραχωρήσεις προς το Ισραήλ, διότι πρόκειται για συναντήσεις με σκοπό την επιβολή της υποταγής στις απαιτήσεις του εχθρού», υπογράμμισε ο Σέιχ Ναΐμ Κασέμ.