Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα σειρά «σφαλμάτων» που οδήγησαν στον θάνατο επτά εργαζομένων σε ανθρωπιστική οργάνωση, οι οποίοι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ στη Λωρίδα της Γάζας από τρία ισραηλινά πλήγματα που εξαπολύθηκαν εναντίον του κομβόι τους σε διάστημα τεσσάρων λεπτών.

Ανακοίνωσε εξάλλου την αποπομπή δύο αξιωματικών του στρατού, ενώ πρόσθεσε ότι επιπλήχθηκαν επισήμως για το περιστατικό και άλλοι ανώτεροι διοικητές.

Η εσωτερική έρευνα που διεξήγαγε ο στρατός του Ισραήλ έδειξε ότι η ομάδα που χειρίζεται τα drones και η οποία εξαπέλυσε τα πλήγματα διέπραξε «ένα σφάλμα επιχειρησιακής εκτίμησης της κατάστασης», αφού εντόπισε «έναν ένοπλο άνδρα της Χαμάς» να πυροβολεί από την οροφή ενός από τα φορτηγά τα οποία συνόδευαν οι συνεργάτες της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK).

Στη σημερινή του ανακοίνωση ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι «το πλήγμα εναντίον των οχημάτων αρωγής ήταν ένα σοβαρό σφάλμα το οποίο προέκυψε από μια σοβαρή αποτυχία λόγω λανθασμένης ταυτοποίησης, από λάθη στη λήψη αποφάσεων και από μια επίθεση αντίθετη με τις πρότυπες επιχειρησιακές διαδικασίες». Παραδέχθηκε επίσης ότι η WCK είχε ενημερώσει για το δρομολόγιο που θα ακολουθούσε, αλλά οι στρατιωτικοί που εξαπέλυσαν τα πλήγματα δεν το είχαν στα χέρια τους.

Ο στρατός του Ισραήλ πρόσθεσε εξάλλου ότι λόγω του περιστατικού απέπεμψε έναν συνταγματάρχη και έναν ταγματάρχη, ενώ επέπληξε επισήμως άλλους ανώτερους αξιωματικούς, περιλαμβανομένου του στρατηγού που είναι επικεφαλής της νότιας διοίκησης του στρατού.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το κτίριο της γενικής διοίκησης του στρατού στο Τελ Αβίβ ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματικοί παρουσίασαν στους δημοσιογράφους αποσπάσματα βίντεο που τραβήχτηκαν από drone και στα οποία φαίνεται «ο πράκτορας της Χαμάς» να εντάσσεται στο κομβόι της ΜΚΟ το οποίο μετακινούνταν στη Γάζα τη νύκτα της Δευτέρας, λίγο μετά στις 22:00 τοπική ώρα.

Τα μεγάλα λογότυπα της WCK βρίσκονταν στην οροφή των οχημάτων, αλλά η κάμερα του drone δεν μπορούσε να τα δει λόγω του σκότους, εξήγησε ο στρατηγός εν αποστρατεία Γιοάβ Χαρ-Εβέν, επικεφαλής της έρευνας. «Αυτός ήταν ένας παράγοντας κλειδί στην αλληλουχία των γεγονότων», τόνισε.