Το Ισραήλ φέρεται να έχει καταθέσει πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και δύο μήνες, με στόχο την απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου Axios που επικαλείται ισραηλινούς αξιωματούχους.

Διαμεσολαβητές από την Αίγυπτο και το Κατάρ έχουν μεταφέρει το σχέδιο στην ηγεσία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει η ίδια πηγή.

Νετανιάχου: Το Ισραήλ έχει προτείνει απελευθέρωση αιχμαλώτων, όχι η Χαμάς 

Η εφημερίδα Times of Israel μεταδίδει ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να είπε σήμερα σε συγγενείς ομήρων ότι δεν ευσταθούν οι πληροφορίες περί πρότασης της Χαμάς για την απελευθέρωση αιχμαλώτων, υπογραμμίζοντας πως αντιθέτως τέτοια πρόταση έχει κατατεθεί από το Ισραήλ. Αρνήθηκε όμως να τους υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 13 μεταδίδει ότι το σχέδιο προβλέπει την απελευθέρωση των ομήρων σε τρία στάδια: το πρώτο αφορά γυναίκες και ηλικιωμένους, το δεύτερο νέους και το τρίτο προβλέπει την απελευθέρωση στρατιωτών μαζί με την παράδοση των σορών των αιχμαλώτων που βρήκαν τον θάνατο.

Σε κάθε στάδιο θα απελευθερώνονται Παλαστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, αναλόγως του αριθμού των αιχμαλώτων που θα αφήνονται ελεύθεροι από τη Χαμάς. Επιπλέον, το Ισραήλ φέρεται διατεθειμένο να επανεξετάσει την παρουσία των δυνάμεών του στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραήλ: προτείνει μεταφορά Παλαιστινίων της Γάζας σε τεχνητό νησί της Μεσογείου 

Παράλληλα, σήμερα, Δευτέρα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ κατά τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης, προέβαλε ένα βίντεο που πρότεινε τον διωγμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας και τη μεταφορά τους σε ένα τεχνητό νησί που θα δημιουργηθεί στη Μεσόγειο.

Αυτήν την πρόταση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς ανέφερε ότι ο Κατζ έδειξε στους Ευρωπαίους ομολόγους του κάποια βίντεο που «ελάχιστη σχέση είχαν με αυτά που συζητούσαμε». Το ένα αφορούσε κάποια σχέδια για ένα «τεχνητό νησί» στις ακτές της Γάζας, είπε ο Ζ. Μπορέλ, και το άλλο την κατασκευή ενός σιδηρόδρομου που θα συνδέει τη Μέση Ανατολή με την Ινδία.

«Νομίζω ότι ο Ισραηλινός υπουργός θα μπορούσε να αξιοποιήσει καλύτερα τον χρόνο του και να επικεντρωθεί στην ασφάλεια της χώρας του» δήλωσε σκωπτικά ο Ζ. Μπορέλ, προσθέτοντας ότι όλα τα κράτη-μέλη κατέστησαν σαφές πως η μόνη λύση για βιώσιμη διαρκή ειρήνη, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ και την ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονες, είναι αυτή των δύο κρατών.