Για λόγους ασφαλείας εκκενώνει πρεσβείες στο Μπαχρέιν, την Ιορδανία και το Μαρόκο το Ισραήλ, ενώ διπλωμάτες του έφυγαν από την Τουρκία για τους ίδιους λόγους, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel, η οποία επικαλείται δύο Τούρκους αξιωματούχους. Ακόμα, αναφέρεται πως μεταξύ των διπλωματών που εγκατέλειψαν την Τουρκία ήταν και η πρέσβειρα Ιρίτ Λιλιάν. 

Η απόφαση για την αποχώρηση των διπλωματών ελήφθη μετά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις διπλωματικές αποστολές του Ισραήλ στην Τουρκία και αφού ορισμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στην πρεσβευτική κατοικία στην Άγκυρα και σε ένα κτίριο όπου στεγάζεται το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι διπλωμάτες έφυγαν για λόγους ασφαλείας και ότι η αποχώρησή τους δεν έγινε για πολιτικούς λόγους.

Η οδηγία για όσους Ισραηλινούς βρίσκονται στην Τουρκία 

Υπενθυμίζεται, ακόμα, ότι το Ισραήλ μέσα στην εβδομάδα ζήτησε από τους πολίτες του να εγκαταλείψουν την Τουρκία το συντομότερο δυνατόν για τη δική τους ασφάλεια, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, κάνοντας λόγο για αυξανόμενες «τρομοκρατικές απειλές» για τους συμπατριώτες του στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το επίπεδο συναγερμού για τους Ισραηλινούς ταξιδιώτες στην Τουρκία «ανήλθε στο επίπεδο 4, το πιο αυξημένο». «Υπό το φως της συνεχούς αύξησης των τρομοκρατικών απειλών κατά των Ισραηλινών στο εξωτερικό … όλοι οι Ισραηλινοί που διαμένουν στην Τουρκία πρέπει να αναχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν», προειδοποίησε επίσης το ισραηλινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας σε επίσημη ανακοίνωση.

Διαβάστε περισσότερα για