Η απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποπέμψει τον υπουργό Άμυνας της χώρας https://tomanifesto.gr/israil-o-prothypoyrgos-netaniachoy-apopempei-ton-ypoyrgo-amynas/ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της.

Χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στον δρόμο σήμερα το βράδυ 26/3 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εν λόγω ενέργεια, ενώ παραιτήθηκε ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη.

Θυμίζουμε ότι ο αποπεμφθείς υπουργός είχε προτρέψει την κυβέρνηση να σταματήσει ένα ιδιαίτερα αμφισβητούμενο σχέδιο για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος https://tomanifesto.gr/israil-o-ypoyrgos-amynas-zitei-paysi-ton-diadiloseon-kai-tis-diadikasias-tis-dikastikis-metarrythmisis/.

Το τηλεοπτικό υλικό του Reuters δείχνει μεγάλα πλήθη να μπλοκάρουν τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ καθώς και μια ομάδα διαδηλωτών να ανάβει φωτιά στη μέση του αυτοκινητόδρομου.

Λίγο μετά την αποπομπή του, ο Γκάλαντ, 64 ετών, έγραψε στο Twitter: «Η κατάσταση ασφαλείας του Ισραήλ ήταν πάντα και θα είναι πάντα η αποστολή της ζωής μου».

Παραιτείται ο γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη           

Ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη δήλωσε σήμερα ότι παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου εν μέσω μιας κλιμακούμενης διαμάχης για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση.

«Δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω να εκπροσωπώ αυτήν την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι είναι καθήκον μου να διασφαλίσω ότι το Ισραήλ παραμένει φάρος δημοκρατίας και ελευθερίας στον κόσμο», έγραψε στο Twitter ο Ασάφ Ζαμίρ.